Katar Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak stadyumlar

2022 Dünya Kupası Stadyumları
2022 Dünya Kupası Stadyumları

Katar, ilk kez Dünya Kupası'na ev sahipliği yapıyor.

Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nda kullanılacak 8 stat, birbirinden farklı özellikleriyle futbolseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

Al Bayt Stadı

Katar ile Ekvador arasında 20 Kasım'da oynanacak açılış maçında dünyayı selamlayacak Al Bayt Stadı, bölgedeki halk tarafından yüzyıllardır kullanılan "bayt al sha'ar" çadırlarından esinlenilerek tasarlandı. Çadırların ip detaylarının bile yansıtıldığı 60 bin kişilik stat, ülkenin en kuzeyinde ve ulaşım metro istasyonundan otobüslerle sağlanıyor.

Uluslararası Halife Stadı

1976 yılında yapılan Katar spor tarihinin simge yapısı Uluslararası Halife Stadı, 2011'de Asya Kupası finali, 2019'da Dünya Atletizm Şampiyonası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası başta olmak üzere çok sayıda önemli organizasyona ev sahipliği yaptı. İlk maç İngiltere ve İran arasında gerçekleşecek.

40 bin kişilik kapasitesiyle bu kez Dünya Kupası heyecanında burada ilk maç 21 Kasım'da İngiltere ve İran arasında gerçekleşecek.

Stadın önemli özelliklerinden biri içinde yer alan 3-2-1 müzesi. Müzede, Pele, Maradona ve Lionel Messi'nin de aralarında bulunduğu dünya futbolunun efsane isimlerinin imzaladığı hatıra eşyaları ziyaretçileri bekliyor.

Ahmed Bin Ali Stadı

Yerel kültür ve geleneklerden esinlenilerek tasarlanan Ahmed Bin Ali Stadı, mimarisinde çevresindeki kum tepelerini yansıtan cepheleri ve ülkenin farklı özelliklerini tasvir eden geometrik desenleri barındırıyor.

40 bin kişi kapasiteli stadyum Doha'ya 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Stadyumda ilk maç 21 Kasım tarihinde ABD ve Galler arasında oynanacak.

Stat 974

Katar'ın denizcilik ve ticaret mirasından esinlenerek tasarlanan Stat 974, kupa tarihinin ilk sökülebilir stadı olmasıyla da tarihe geçti.

40 bin kişilik stada ismini veren 974 rakamı, hem Katar'ın uluslararası arama kodu hem de inşaatı sırasında kullanılan nakliye konteynırlarının tam sayısı. Stadyum Doha'nın merkezine 10 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Stadyumdaki ilk maç 22 Kasım tarihinde Meksika - Polonya mücadelesi olacak.

Al Janoub Stadı

Başkent Doha'ya 20 kilometreden az bir mesafede yer alan fütüristik Al Janoub Stadı, 2016 yılında hayatını kaybeden dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlandı. Çizgileri, yine Hadid'in tasarladığı ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda su sporlarına ev sahipliği yapan Aquatics Center'ı anımsatan stadın kapasitesi 40 bin kişiden oluşuyor.

Lusail

Karakteristik ışık ve gölge etkileşiminden ilham alınarak tasarlanan Lusail, 80 bin kişilik kapasitesiyle Katar'daki en büyük stat olmasının yanı sıra, perdenin kapanacağı maça da ev sahipliği yapacak.

Stadın cephesi ise bölgede medeniyetin yükselişi sırasında günlük hayatta kullanılan eşyaların ya da el işi sanat eserlerinin üzerindeki karmaşık motifleri yansıtıyor.

Al Thumama Stadı

Doha'nın güneyinde yer alan 40 bin kişilik stat, bölgedeki erkeklerin başlıklarını yerinde tutmak için kullandıkları "Gahfiya"dan esinlenerek tasarlandı. Stadın üst iki katının sökülerek kapasitesinin turnuvadan sonra 20 bine düşürülmesi öngörülüyor. Stadyumdaki ilk maç 21 Kasım tarihinde Senegal ile Hollanda arasında oynanacak.

Education City

Al Rayyan kentinde bulunan ve metroyla gidilebilen Education City Stadı, cephesindeki elmas benzeri geometrik desenler oluşturan üçgenler sayesinde güneş hareket ettikçe renk değiştirme özelliğiyle öne çıkıyor.

Üniversiteler, yeşil alanlar ve yüksek teknolojili tesislerle çevrili stat, Dünya Kupası sonrasında toplumun ve kampüsün ihtiyaçlarına hizmet vermeye devam edecek. Stadyumdaki ilk mücadele 22 Kasım tarihinde Danimarka ile Tunus arasında oynanacak.