Meksika GP Öncesi: Ferrari vs McLaren

Formula 1'de bu hafta sonu Meksika GP koşulacak.
Formula 1'de bu hafta sonu Meksika GP koşulacak.

Türkiye GP'den sonra Carlos Sainz, Ferrari güç ünitesindeki güncellemenin ardından gelen gücü ‘sonuca etki eden bir yardım’ olarak nitelendirmişti. Bu güncelleme, esasında McLaren'a daha yakın olma ve Ferrari’nin aerodinamik olarak uyduğu pistlerde bir ‘avantaj’ anlamına geliyordu.

İspanyol pilot Türkiye’de konuşurken temkinliydi ancak Amerika GP sonrasında gördük ki Ferrari net olarak gelişmiş durumda. Türkiye öncesinde Rusya’da yapılan ERS güncellemesi ile resmî olarak yalnızca 8BHP* kazanan Ferrari pist üstünde bundan çok daha fazlasını kazanmış gibi görünüyor.

Ferrari Takım Patronu Mattia Binotto'ya göre kâğıt üzerinde McLaren’e karşı daha uyumlu bir pist olan Austin’den Ferrari güçlü bir şekilde çıkmıştı. Mattia Binotto haklı, Ferrari baskın şekilde McLaren’e karşı avantajlı idi.

Max Verstappen ve Lewis Hamilton neredeyse ayrı bir şampiyonada olduğu için onlarla bu iki takımı karşılaştırmıyorum. Ferrari’nin SF21’i COTA’da her lastik tipinde net olarak MCL35M’den daha hızlı idi. Telemetri verileri de bunu net olarak gösteriyordu.

Carlos Sainz'in yavaş piti Daniel Ricciardo ile olan pist üstü savaşını net olarak etkiledi.

Carlos Sainz'i piti Ricciardo'dan neredeyse 3 saniye daha yavaştı. Sainz, pit stoplar arasındaki turlarda Ricciardo'dan daha hızlıydı. Bu, Sainz'in Ricciardo’yu geçememesinin tek nedeninin ‘pitte çok uzun süre kalması’ olduğunu net olarak gösteriyor. Sadece bu veri dahi Ferrari’nin ne kadar üstün ilerlediğini gösteriyor.

  • Esasında bu veriler ve sezon başından bu yana gösterilen gelişim şunu gösteriyor ki ne içten yanmalı motor ne de aerodinamik performans Ferrari’ye yöneltilen eleştiriler kadar kötü değilmiş. Yalnızca yapılan ERS güncellemesi dahi (tabi aerodinamik performans da önemli) Mercedes motorlu araçlara bu denli yakınlaştırdı. Mercedes’in de motor dayanıklılık problemleri de konuşulmaya başlandı, McLaren de müşterisi olduğu için etkileniyor tabii ki.

Austin'de yarıştan sonra Sky Sport F1'e konuşan Mattia Binotto motor güncellemesinden sonra genel bir gelişimin olduğunu söyledi ve ERS güncellemesinin de bu gelişiminde en büyük paya sahip olduğunu da belirtti. Ferrari özellikle Amerika GP’de yüksek yer basma gücünün yanında düzlüklerde net bir hız gösteriyordu. Rusya ve Türkiye yarışlarından sonra Amerika, Ferrari için önemli bir sınavdı, bu sınavdan da güçlenerek çıktı. Startta ve düzlüklerde göze çarpan bir güç elde edilmiş durumda.

Ferrari'nin feci 2020 sezonunu ve sezon başında -sadece McLaren'la değil- diğer takımlarla arasındaki farkı da göz önünde bulundurursak, bu oldukça iyi bir gelişme.

Sadece yarış sonucuna bakarak Ferrari’nin durumunu yorumlarsak yanlış olur.

İyi bir temposu olan Carlos Sainz yarışın son turlarında bir geçiş girişimi sırasında Daniel Ricciardo'nun McLaren'ı ile temas ederek ön kanadının hasar almasına neden olmuştu. Carlos Sainz bu temastan sonra özellikle sola dönüşlerde aracına (veya lastiklerine) daha fazla zarar vermemek için elinden geleni yapmıştı ancak yine de Valtteri Bottas'ın W12'sini geride tutmak için yeterli olmadı.

  • Ferrari, Charles Leclerc ve Carlos Sainz ikilisinin sezonun son podyum fırsatına sahip olabileceği Meksika'da pişmanlık yaşamaktan kaçınmak istiyorlarsa pit stoplarını kesinlikle iyileştirmeli ve çabucak geliştirmeli.