Modern futbolun yeni gol hilesi: Taç atışı

Gronnemark'a göre en iyi taç atışının 3 kriteri var; mesafe, hız ve temizlik.
Gronnemark'a göre en iyi taç atışının 3 kriteri var; mesafe, hız ve temizlik.

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool, futbol tarihinde şimdiye dek hiçbir takımın yapmadığı bir transfere imza attı. Dünyanın ilk taç atışı koçu olan Thomas Gronnemark, Jurgen Klopp'un ısrarı üzerine Merseyside ekibine transfer oldu. Gronnemark, bu keşfiyle futbolun çehresini değiştirecek önemli bir figür olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Total futbola geçişle birlikte oyunun sınırları zorlanmaya devam ediyor. İlk etapta savunma önceliğinden vazgeçildi ve kademeli olarak 5’li savunmanın yerini 4’lü, 4’lü savunmasının yerini ise 3’lü savunma aldı. Son dönemde ise ellerinden ziyade ayaklarını iyi kullanan kaleciler tercih edilir oldu.

Kaleci dahil her oyuncu artık hücumun bir parçası. Yeni formasyonlarda, hücumun kaleciden başladığına inanılıyor. Dolayısıyla tüm hücum varyasyonları kaleciden başlayarak kurgulanıyor. Bu mentalite değişiminin temelinde yatan sebep, skor üretimini arttırmak ve günümüzde 'entertainmant' kategorisine girecek noktaya gelen futbolun cazibesini yükseltmek. UEFA dahi total futbol akımına kayıtsız kalmadı. Ofsayt gibi sivri kurallar bile hücum eden takımın lehine iyileştirildi.

Taç atışının etkili kullanımının grafikli bir anlatımı.
Taç atışının etkili kullanımının grafikli bir anlatımı.

Modernleşen futbolun yeni doğan trendi ise taç atışları… Müsabaka boyunca en fazla kullanılan duran toplardan biri olan taç atışının skora herhangi bir katkıda bulunmadığını fark eden futbol adamları, bu ögeyi de sayıya çevirmek için kolları sıvadı ve ortaya ‘taç atışı antrenörleri’ çıktı.

DÜNYANIN İLK TAÇ ATIŞI KOÇU THOMAS GRONNEMARK

Dünyanın ilk taç atışı koçu olan 42 yaşındaki Thomas Gronnemark, geçtiğimiz günlerde Liverpool ile anlaştı. 51.33 metrelik taç atışıyla bu alanda dünya rekorunun sahibi olan Danimarkalı futbol adamı, son 15 yılını akan oyundaki ölü topları inceleyerek geçirdi.

Thomas Gronnemark, 42 yaşında.
Thomas Gronnemark, 42 yaşında.
  • Araştırmalara göre; ortalama bir maçta bir takım 40-50 taç atışı kullanıyor. Bu rakam maç boyunca yaklaşık olarak 2 dakikada 1 taç atışı kullanılmasına tekabül ediyor. Bu atışların yarısından fazlasında ise top rakibe kaptırılıyor.

Taç atışlarına hepimizden farklı bir gözle bakan Gronnemark, kusursuz taç atışını 3 kelimeyle tanımlıyor: uzun, hızlı ve temiz…Uzun taç atışlarını tercih ediyor olmasının sebebi topa en uzak bölgenin yeni pozisyon üretimine en müsait yer olduğuna inanması. Hız konusunda hassas olmasının nedeni rakip oyuncuların pas arası yapma ihtimalini en aza indirgemek istemesi. Temiz atışa önem vermesinin sebebi ise top hakimiyetini ölü bir topta rakibe vererek ava giderken avlanmak istememesi.

  • “Ben eski bir atletim. Bu yüzden hızlı ve akıcı futbola karşı zaafım var. Taş atışı koçluğunda yaptığım iş, dışarı çıkan topu en kısa sürede oyuna döndürmek ve bunu yaparken topu kaptırmadan en hızlı kontra atağa çıkmak”

Jurgen Klopp ve kurmayları oyun üzerine konuşuyor.
Jurgen Klopp ve kurmayları oyun üzerine konuşuyor.

DEZ AVANTAJI, AVANTAJA ÇEVİRMEK!

Thomas Gronnemark, taç atışlarına haksızlık edildiğine inanıyor. Silik bir duran top olduğu için önemsenmeyen taç atışlarındaki potansiyeli gören Gronnemark, krizi fırsata çevirmesini aslında bu ‘göz ardı edilişe’ borçlu.

Taç atışını kullanan takım kadar, savunan takımın da küçümsediğini fark eden Gronnemark, bunu avantaja çevirmeyi başardı. Çünkü, savunan takım taç atışını tehlike olarak görmediği için defans tedbirlerinde açık veriyor ve ortaya büyük bir zaaf çıkıyordu. İşte bu noktada hücum yapan takım için skor üretmek ya da pozisyona girmek adına en uygun fırsat doğuyordu.

  • “Futbola düşkün bir adamım. Bir gün futbol üzerine düşünürken, hemen hemen her şeyin taktiğiyle ilgili konuşulduğunu, dersler verildiğini ya da videolar çekildiğini fark ettim. Bir şey hariç; taç atışları… Televizyondaki yorumcuların kötü taç atışlarını eleştirdiğini gördünüz mü hiç? Ben cevap vereyim, hayır! Çünkü taç atışları tamamen gözardı edilir durumda. Kimse buradan bir fayda sağlanabileceğini düşünmüyor. Taç atışları küçümsendiği için futbolda böyle bir şey yokmuş gibi davranılıyor, görmezden geliniyor.”

Groonemark ve taktik tahtası.
Groonemark ve taktik tahtası.

Bu noktada istatistikler de Groonemark’ın tezini destekliyor. Danimarkalı futbol adamının geçen sezon çalıştırdığı Horsens, geride bıraktığımız yıl taç atışlarından tam 10 gol üretmeyi başardı. Premier Lig’deki rakamlara bakıldığında ise bu rakam son 5 sezonda yalnızca 20…

  • Midtjylland'dan Borussia Monchengladbach'a transfer olan Andreas Poulsen, Gronnemark ile çalıştıktan sonra taç atışlarını 25 metreden 37.9 metreye çıkarmıştı.

Jurgen Klopp ise şimdiden Thomas Gronnemark ile çalıştığı için çok memnun. Oyun anlayışlarında bir şeyleri değiştirebilmek adına doğru adamla çalıştıklarını belirten Klopp, oyuncularının da Gronnemark’ı çok sevdiğini söylüyor

  • “Şimdiden oyunumuzda fark yarattı. Oyuncularım onu çok sevdi, futbolumuza çok şey katıyor. Ne yaptığını bilen bir adam. Zaten o yüzden tanıştığımız ilk anda onunla çalışmaya karar verdim”