Para ile saadet olmayacağını kanıtlayan romantik şampiyonlar

Para ile saadet olmayacağını kanıtlayan romantik şampiyonlar
Para ile saadet olmayacağını kanıtlayan romantik şampiyonlar

2000'li yıllara gelinmesiyle futbolda da etkin hale gelen finans dünyası, futbol piyasasına soktuğu yüklü miktardaki para ile bu romantik oyunun birçok anlamda kimyasını bozdu.

Milenyumda büyük şirket gruplarının kulüpleri satın alması, yayın hakları ihalelerinin milyon dolarlara hatta milyarlara ulaşmasıyla futbol dünyasında da endüstriyelleşme başladı.

Sermayenin futbolda etkin bir unsur haline gelmesiyle, hemen hemen her ligde büyük takımlar ile küçük takımlar arasındaki makas da iyice açıldı.

Paranın getirdiği rahatlıkla rekor transferler, son teknoloji ile desteklenmiş tesisler gibi imkanları elde eden kulüplerin yanında, bir önceki seviyede kalmış, romantik hayalleri olan kulüplere hiç şans tanınmıyordu. Fakat son yıllarda kazanılan şampiyonluklara bakıldığında işin hiç de öyle olmadığı gözüküyor. Para ile her zaman saadet olmuyor!

Deportivo La Coruna, 2000 İspanya Şampiyonu
Deportivo La Coruna 17 yıl önce Barcelona ve Real Madrid’in şampiyonluk aboneliklerini bozarak sezonu ilk sırada tamamladı. Önceki sezonun şampiyonu Barcelona’ya beş puan fark atan Galiçya ekibi ilk ve şimdiye kadar son kez İspanya şampiyonu oldu.
Deportivo La Coruna, 2000 İspanya Şampiyonu Deportivo La Coruna 17 yıl önce Barcelona ve Real Madrid’in şampiyonluk aboneliklerini bozarak sezonu ilk sırada tamamladı. Önceki sezonun şampiyonu Barcelona’ya beş puan fark atan Galiçya ekibi ilk ve şimdiye kadar son kez İspanya şampiyonu oldu.
Leicester City, 2016 İngiltere Şampiyonu
Leicester City inanılmaz yükselişini forvet Jamie Vardy’ye borçluydu. 29 yaşındaki Vardy 36 maçta attığı 22 golle takımını zafere taşırken arka arkaya 11 karşılaşmada ağları havalandırarak bir de lig rekoru kırdı.
Leicester City, 2016 İngiltere Şampiyonu Leicester City inanılmaz yükselişini forvet Jamie Vardy’ye borçluydu. 29 yaşındaki Vardy 36 maçta attığı 22 golle takımını zafere taşırken arka arkaya 11 karşılaşmada ağları havalandırarak bir de lig rekoru kırdı.
VfL Wolfsburg, 2009 Almanya Şampiyonu
Felix Magath’ın çalıştırdığı VfL Wolfsburg’un 2009 yılında kazandığı şampiyonluk lig tarihinin sansasyonları arasına girdi. Magath’ın takımı ve kulübü tek başına yönettiği Wolfsburg’un forvet ikilisi Grafite ve Edin Dzeko birlikte 54 gol atarak lig rekoru kırdılar. Takımın, Klinsmann’ın çalıştırdığı Bayern Münih karşısında aldığı 5-1’lik galibiyet Alman futbolunun unutulmaz zaferleri arasına girdi.
VfL Wolfsburg, 2009 Almanya Şampiyonu Felix Magath’ın çalıştırdığı VfL Wolfsburg’un 2009 yılında kazandığı şampiyonluk lig tarihinin sansasyonları arasına girdi. Magath’ın takımı ve kulübü tek başına yönettiği Wolfsburg’un forvet ikilisi Grafite ve Edin Dzeko birlikte 54 gol atarak lig rekoru kırdılar. Takımın, Klinsmann’ın çalıştırdığı Bayern Münih karşısında aldığı 5-1’lik galibiyet Alman futbolunun unutulmaz zaferleri arasına girdi.
HSC Montpellier, 2012 Fransa Şampiyonu 
2012 yılında Fransa’nın lig şampiyonu da son maçta belli oldu. HSC Montpellier sürpriz bir şekilde Paris St. Germain’i geride bırakarak ilk ve şimdiye kadarki tek lig şampiyonluğunu kazandı. Kulübün menajeri Louis Nicollin şampiyonluğu saçlarını Fransa bayrağının renklerine boyayarak kutladı.
HSC Montpellier, 2012 Fransa Şampiyonu 2012 yılında Fransa’nın lig şampiyonu da son maçta belli oldu. HSC Montpellier sürpriz bir şekilde Paris St. Germain’i geride bırakarak ilk ve şimdiye kadarki tek lig şampiyonluğunu kazandı. Kulübün menajeri Louis Nicollin şampiyonluğu saçlarını Fransa bayrağının renklerine boyayarak kutladı.
Bursaspor, 2010 Türkiye Şampiyonu
Şampiyonluğu genel olarak İstanbul’un üç büyükleri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş aralarında paylaşırlardı. Bursaspor 1984 yılından sonra lige renk katan ilk takım oldu. Bursaspor’un Fenerbahçe’yi bir puan farkla geride bırakarak kazandığı sürpriz 2010 lig şampiyonluğu sezonun son maçında kesinleşti.
Bursaspor, 2010 Türkiye Şampiyonu Şampiyonluğu genel olarak İstanbul’un üç büyükleri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş aralarında paylaşırlardı. Bursaspor 1984 yılından sonra lige renk katan ilk takım oldu. Bursaspor’un Fenerbahçe’yi bir puan farkla geride bırakarak kazandığı sürpriz 2010 lig şampiyonluğu sezonun son maçında kesinleşti.
Nottingham Forest, 1978 İngiltere Şampiyonu
Notthingham Forest 1977/78 sezonunda oynadığı 42 maçın sadece üçünde mağlubiyet alarak İngiltere birinci futbol liginin sansasyonel takımı oldu. Teknik direktör Brian Clough, “Seyirciyi eğlendirmek, tribünleri doldurmak ve taraftarı mutlu etmek istiyoruz”, demişti. 2004 yılında ölen efsanevi teknik adamın heykeli dikildi.
Nottingham Forest, 1978 İngiltere Şampiyonu Notthingham Forest 1977/78 sezonunda oynadığı 42 maçın sadece üçünde mağlubiyet alarak İngiltere birinci futbol liginin sansasyonel takımı oldu. Teknik direktör Brian Clough, “Seyirciyi eğlendirmek, tribünleri doldurmak ve taraftarı mutlu etmek istiyoruz”, demişti. 2004 yılında ölen efsanevi teknik adamın heykeli dikildi.
FC Kaiserslautern, 1998 Almanya Şampiyonu
Alman futbol tarihinin en büyük dönüşü ve sansasyonu Kaiserslautern’e nasip oldu.1996’de ikinci lige düşen Kaiserslautern 1997’de yeniden birinci lige çıktı ve 1998 yazında şampiyonluk kupasını teknik direktörü Otto Rehagel kaldırdı. Kaiserslautern Almanya’nın birinci lige yükseldiği sezonda şampiyon olan tek takımıdır.
FC Kaiserslautern, 1998 Almanya Şampiyonu Alman futbol tarihinin en büyük dönüşü ve sansasyonu Kaiserslautern’e nasip oldu.1996’de ikinci lige düşen Kaiserslautern 1997’de yeniden birinci lige çıktı ve 1998 yazında şampiyonluk kupasını teknik direktörü Otto Rehagel kaldırdı. Kaiserslautern Almanya’nın birinci lige yükseldiği sezonda şampiyon olan tek takımıdır.
Hellas Verona, 1985 İtalya Şampiyonu
Hellas Verona birinci lige yükseldikten üç yıl sonra şampiyonluk koltuğuna oturdu. Hellas’ın başarısında milli Alman futbolcusu Han-Peter-Briegel’in önemli payı vardı. Takımına dokuz gol kazandıran savunma oyuncusu Briegel Almanya’da yılın futbolcusu seçilen ilk ‘lejyoner’ oldu.
Hellas Verona, 1985 İtalya Şampiyonu Hellas Verona birinci lige yükseldikten üç yıl sonra şampiyonluk koltuğuna oturdu. Hellas’ın başarısında milli Alman futbolcusu Han-Peter-Briegel’in önemli payı vardı. Takımına dokuz gol kazandıran savunma oyuncusu Briegel Almanya’da yılın futbolcusu seçilen ilk ‘lejyoner’ oldu.