Rıza Çalımbay'dan gündeme dair önemli açıklamalar

​Rıza Çalımbay'dan gündeme dair önemli açıklamalar
​Rıza Çalımbay'dan gündeme dair önemli açıklamalar

Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Trabzonspor'dan, Antalyaspor ile yolların ayrılması sürecine kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, TRT Spor'da yayınlanan Basın Tribünü programına konuk oldu.

Gündeme dair çarpıcı açıklamalar yapan tecrübeli teknik adam, Eto'o ve Nasri'den Tudor'a, Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk'ten Yusuf Yazıcı ve Abdükadir'e kadar birçok konuya değindi.

İşte Rıza Çalımbay'ın açıklamalarının tamamı:

  • -Trabzonspor efsanesi Beşiktaş'ta; Beşiktaş efsanesi Trabzonspor'da. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?"
  • Şenol Güneş çok sevdiğim biri. Benim ilk milli maça çıktığımda Şenol Hoca takımın kaptanıydı. 82-83 sezonunda İzlanda maçında oynamıştım. İkimiz de çok büyük şeyler yaşadık. Hoca da çok büyük şampiyonluklar yaşadı. İnşallah ikimiz de başarılı oluruz. Fikret Orman, zor bir dönemde aldı ve beraber takımı mükemmel duruma getirdiler. Bazen kaybettikleri maçlar oluyor ama üç kulvarda da gitmek kolay değil. Başarılarının devamını diliyorum. Biz de aynı şeyi; Trabzonspor'da yapmak için çalışacağız.
  • -Mersin İdmanyurdu, Kasımpaşa ve Antalyaspor’dan ayrılma süreci
  • Ben kesinlikle ayrılmak istemiyordum. Mersin İdman Yurdu'nu çok iyi yere getirmişim ve üç tane oyuncunun kalmasını önce kabul ettiler, sonra da kabul etmediler. 'O zaman ben de yokum.' dedim. Ben de bıraktım. İşin kötü yanı benden sonra oyuncuları kampa aldılar.
  • Kasımpaşa'da, 'Bu sezon 15. ol yeter.' dediler. 'Önümüzdeki sezon şampiyonluk hedefi olacak.' dediler. O sene mükemmel bir sezon geçirdik. O sezon hakem arkadaşlarımız acayip hatalar yaptılar. Deniz Çoban da hakemliği bıraktı. Benim o sezon yaşamadığım şanssızlık kalmadı. Biz Avrupa'ya gidiyorduk, bizim yerimize de Osmanlıspor gitti. 'Başkan hedefi değiştirdik ve düşmemeye oynayacağız.' dedi. Takım küçülecekmiş. 'Ben sizi yarı yolda bırakmam. Genç oyuncular buluruz.' dedim. En son lige bir hafta kala Eren'i Galatasaray'a verdik. İki deplasman ve içeride maçımız vardı. Üç maçta da istediğimiz maalesef olmadı. Sonra da bana, 'Hocam takımı yapamadık. Siz de kızıyorsunuz. İstiyorsanız ayrılabilirsiniz.' dediler. Ben de,' Hemen ayrılalım.' dedim. Diğer gün biz karardan vazgeçtik dediler ben de, 'Size çok teşekkür ediyorum. Ben ayrılıyorum.' dedim.
  • Krizi yönetmek gerekiyordu. Eto'o mükemmel örnek birisi. Bu zamana kadar çalıştığım en profesyonel insanlardan biri. Beşiktaş ile burada oynadık ve 3-0 yenildik. İlk yarı çok iyi oynadık. Başkana da bu takıma güvenmesi gerektiğini söyledim. Kayserispor ile müthiş seri yakaladık. Başkan ile fikir ayrılığı oldu. Benim alacağım farklı, onun alacağı farklı. Biz o takımı kurtardık. Yönetim ve taraftar mükemmeldi. Herkes bütünleşti ve takım çok büyük yere geldi. Başkan çok iyi bir insan ama çevresi galiba onu çok iyi yönlendiremedi. İki gün önce de beraberdik ama bazı şeylerde de gitmemiz mümkün değil.
  • Eto'o'yu üç takım istiyordu; Başakşehir, Beşiktaş ve Trabzonspor. İlk önce Beşiktaş istedi. Burada önemli olan oyuncunun gitmek istemesi. Eto'o da "ben Beşiktaş'a gitmek istiyorum" dedi. Beşiktaş'tan Kerim Frei ve Ömer'i istedik. Kim gitmek isterse, onu tutmamak gerekir. Oyuncular gelmek istemedi. Eto'o da karar değiştirdi.
  • -Nasri ve Eto'o yüzünden mi ayrıldınız?
  • Yıldız dediğiniz Eto'o gibi olur. Ben hep yıldızlarla çalıştım böyle bir şey yok. Ben futbolu çok seviyorum ve futbola minnettarım. Benim Eto'o ile kötü olma şansım sıfır. Nasri bize çok geç geldi. Menez bize geldi, iki gün sonra antrenman oldu. Ben Menez'i doğru düzgün bile görmedim. Benim hiç kimseyle problemim olmaz. Takıma zararlıysa da zaten göndeririz.
  • -Eto'o'yu Fenerbahçe istedi mi?
  • Bu sezon bir istek vardı ama taraftarlar da istemedi.
  • -Fikret Orman, Eto'o, Ali Şafak Öztürk ve açılış konusu
  • Orada bir iletişimsizlik oldu. Haberim olsa ben izim vermem. Taraftarlar Eto'o'nun gitmesini zaten istemiyordu.
  • -Trabzonspor'un Eto'o'ya ilgisi halen var mı?
  • Bizde zaten üç tane forvet var.
  • Kimse benim kadar Beşiktaşlı olamaz. Benim orada tatmadığım hiçbir şey yok. Öbür tarafa geçince de benim mesleğim var. Benim için en önemli Trabzonspor. Onun başarısı önemli. Ben bir kulübe gittim, siyah-beyaz bir şey giyemiyorum. Bir kere ben Trabzon'da bulunduğum için çok mutluyum. Herkes futbolu inanılmaz bir şekilde seviyor. Sezon başı orada olmayı gerçekten çok isterdim. Yüzeysel olarak tanıyorum ama çalışmak çok farklı. İlk maç Malatya ile oldu ve iki gün olmuştu. Şu an Malatya maçını tekrar oynasak farklı olurdu.
  • Transfer mutlaka yapacağız. Bizim 6 haftamız var ve o arayı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Milli maçları izleyen arkadaşlarımız var. Keşke yerli olsa ama nereye ihtiyacımız varsa o olacak. 2-3 haftaya netleyeceğiz ve takımın bütçesini aşmadan almamız gerekir. Her gelen teknik direktörün transfer yapmasına gerek yok. Antalyspor'un kadrosuna mesela gerek yok.
  • Trabzonspor'da oyuncuların güveni gitmişti. Malatya'ya gittik, Çorum ile oynadık. "Galatasaray'ı nasıl durduracaksınız?" dediler. "Galatasaray maçı bizim için büyük fırsat. Biz bunu başaracağız" dedim. Çok iyi de bir galibiyet aldım. Ben kadrodan memnunum ama fazlalık varsa da gereğini yapmak gerekir.
  • Sadece Michal Pazdan değil; belirlediğimiz takımlar ve lig maçları var. Biz oyuncuları buluruz ve sıralarız. Yabancı transferinde yüzde 99'u tutar. Seyretmeden kesinlikle almayız. Bütün takımların çok dikkatli olması gerekiyor. Forma kimin hakkıysa onu veririz. Sezon başı gitseydim çok farklı olurduk. Eksiklerimiz çok. Sakat ve cezalı her hafta var. Kayseri maçında önde top tutamadık. Galatasaray maçında da defansif açıdan çok iyi oynadık. Biz bunu Antalya'da da yaptık. Galatasaray, Antalya'da korner bile atamadı.
  • -Tudor’un Trabzonspor maçından sonra söylediği sözler
  • Tudor'un da çok büyük sorumluluğu var. Belki onun şeyi var üstünde. Olanlara gülüp geçiyoruz.
  • -Sosa devre arasında ayrılıyor mu?
  • Şu an öyle bir şey yok. Geçen sene çok oynamamış ve sezon başında alınmadığı için istediğiniz seviyede değil. Belki Sosa çok farklı olacak. Aynı şekilde Volkan Şen var. Bu arkadaşlara zaman lazım. Biraz da çalışmaları lazım. Kadroda olmayan oyuncuları günde çift antrenmanla hazırladık. Şu an oyunculara yüklenemezsiniz. Bongonda da aynı seviyede. İstediğimiz gibi değil. Son maçımızda maç temposu kazansınlar diye 90 dakika oynattım.
  • -Trabzon başarıya aç bir yer
  • Ben Trabzon'u, Trabzonspor'u ve Karadeniz'i çok seviyorum. Gerçekten mükemmel. Galatasaray maçında taraftarı unutmam. Arkanda inanılmaz bir destek var ve burada bulunduğum için çok mutluyum. Uykusuz günlerim de geçiyor ama inşallah istediğimiz yere takımı getireceğiz. Herkesin bir bütün olması gerekiyor. Trabzon başarıya aç bir yer. Orada başarılı olunca her açıdan tadına doyulmaz. Benim çok çok isteyerek gittiğim bir yer.
  • Maça 40 bin kişi geliyor ama herkesin kafasında bir kadro vardır. Trabzon halkı da yanımıza geliyor ve konuşuyorlar. İdmanı taraftara açtım. Volkan idmanda dizinden sıkıntı yaşadı, ben de iziin verdim. O gün idman basına kapalıydı.
  • Öbür gün basın "Rıza hoca, Volkan'ı kovdu" yazdı. Rodallega ile Volkan arasında da hiçbir şey yok. Arkadaşlık, dostluk çok iyi. Kalan 6 maçımızı çok iyi bitirmemiz gerekiyor. Türkiye Kupası da var. Trabzonspor'da hedef hiç bitmez. Bizim 6 maçımız da final. Bizim bu maçların hepsini iyi bitirmemiz gerekiyor. 3 hafta sonra başkana rapor sunacağız. 3-4 hafta sonra da ona göre karar vereceğiz. Benim en büyük hedefim para, pul değil; Trabzonspor'da başarılı olmak ve çok büyük bir beklenti var. Devre arasını da çok iyi değerlendireceğiz ve ligi iyi yerde bitireceğiz. Trabzon'a yakışan en yukarısıdır.
  • Abdülkadir ve Yusuf karakter olarak mükemmel. Abdülkadir her maçta oynuyor. Tecrübe kazandıktan sonra zaten bambaşka olacak. Yusuf için Avrupa konuşuluyor ve o potansiyel var. İkisi de çok iyi oyuncular.
  • Ne kadar az kadro o kadar iyi. Oyuncuda düşüş varsa onu iyi duruma getirmek lazım. Güzel ve oturmuş bir kadro varsa süper. Beşiktaş döneminde ben oynarken 11'i herkes sayıyordu. Trabzonspor'u da öyle yapacağız. Isıran, mücadele eden bir takım olacağız. Kazanmak için her şeyi yapan takım olacak. Antrenör olarak kafamda hep hücum vardır. Defans olarak oyunu düşünmem. Trabzonspor'da kesinlikle şampiyonluk yaşarız. İstanbul dışında bir yerden çıkacaksa burası da Trabzon. Çok potansiyel var ve artık patlıyor. Hele de önümüzdeki yıl kesin düşünüyorum.
  • Ben hiçbir zaman para işine girmem ama kulübe zarar gelecekse de müdahale ederim. Alınması gereken bir oyuncu varsa konuşuruz. Prim işlerine bile girmiyorum. Seyretmediğim bir oyuncuyu kolay kolay kadroya almam.
  • -Lucescu ve A Milli Takım yorumu
  • Romanya ve Arnavutluk maçında sonuca bakmamak gerekiyor. Türkiye'de tabii ki ışık var. Ne Lucescu'ya karşıyım; ne de yabancı birine karşıyım. Hiç yerli teknik direktörle çalışmadım. Benim A Takım'a alan yabancı antrenördü. Milli takım çok farklı bir yer. İstiklal Marşı okunurken bir farklı olursun. Gençleştirme olayı Türkiye'de çok farklı. Bizim genç arkadaşlarımız belli bir yere geliyor ama sonra kayboluyor. O sene kim iyiyse onu alacaksın. Yaşına bakmayacaksın. Altyapıya önem vermemiz lazım. Önemli olan ruhu ve havayı yakalamak. Geçen turnuvadan herkes ders çıkarırsa; o zaman başarılı olurduk. Hırvatistan gibi bir takımı yeniyorsun. O gruptan çıkmamız gerekiyordu.
  • -A Milli Takım için teklif geldi mi?
  • O konulara girmek istemiyorum. Yerli antrenör giderse daha başarılı olacağını düşünüyorum. Fatih Hoca bıraktı ve üç final maçı var. Adam bizi bilmeyebilir. Bizden biri gitse her şey daha farklı olabilirdi. Milli takıma gidecek birinin para düşüneceğini zannetmiyorum. Herkes üç maç için gider. Başarı gelirse de belli bir prim gelebilir.
  • -Yabancı sınırı yorumu
  • Yabancıyı birden bire değiştirme şansınız sıfır. Bunlar kademeli kademeli olacak şeyler. Bizleri çağırıp federasyon bir görüş alabilir. O görüşlere göre karar alınabilir. 14 tane yabancıyı şu an boşa konuşuyoruz.
  • Şu an çok büyük camiada olduğumu biliyorum. Trabzon, iyi şeylere layık bir yer. Galatasaray avantajlı ama ne olacağı belli olmaz. Burada en önemli olan da hakem arkadaşlarımız. Psikolojik olarak kendilerini maça hazırlamalılar. Türkiye'de iyi maç yönetiyorlar ama yurt dışında daha iyi olabiliyor. Kritik maçlar oynanacak ve dikkat edilmesi gerekiyor.