Şampiyon olan takım neden kupayı havaya kaldırır?

Şampiyon olan takım neden kupayı havaya kaldırır?​
Şampiyon olan takım neden kupayı havaya kaldırır?​

Günümüzde gerçekleşen tüm şampiyonalarda ve turnuvalarda şampiyonlara bir kupa takdim edilir. Şampiyon olan takım da kupayı havaya kaldırarak şampiyonluğunu kutlar. Peki, bu kupa kaldırma geleneği nereden geliyor?

Şampiyonlara kupa verilme geleneğinin kökeni Antik Yunan Olimpiyatları'na dayanıyor. O zamanlarda şampiyona ödül olarak zeytinyağı verilirmiş. Zeytinyağı da bir kupanın içine koyularak sunulurmuş. Şampiyonlara kupa verilme geleneği bu şekilde başlamış. Tabii zamanla kupanın içi boşalmış ancak şekli çok da bir değişikliğe uğramamış.

Kupanın havaya kaldırılması geleneği ise çok daha yakın bir tarihe dayanıyor. Bundan 59 yıl önce, 1958 Dünya Kupası finalinde Brezilya ile İsveç karşı karşıya gelir. Vava(2), Pele(2) ve Zagallo'nun golleriyle maçı 5-2 kazanan Brezilya, tarihin ilk Dünya Kupası Şampiyonluğu'na ulaşır.

Maç sonu yapılan kupa seremonisinde ön sıraları İsveçli gazeteciler kapar. Arkada kalan Brezilyalı gazeteciler önceki İsveçli gazetecilerin boyları uzun olduğu için güzel görüntü alamazlar. Bu sebeple Brezilya kaptanından kupayı havaya kaldırmasını isterler. Bunun üzerine Brezilya takımı kaptanı kupayı havaya kaldırır ve Brezilyalı gazeteciler de rahatça görüntü almış olurlar. İşte bu olaydan sonra kupayı havaya kaldırmak bir gelenek haline gelir. Bundan sonra yapılan tüm turnuvalarda şampiyonlar kupayı havaya kaldırmaya başlar ve tüm dünyada popüler hale gelir.