Şampiyon unutulabilir ama o meşhur kafa asla unutulmaz

Şampiyon unutulabilir ama o meşhur kafa asla unutulmaz
Şampiyon unutulabilir ama o meşhur kafa asla unutulmaz

2006 Dünya Kupası finalinde top yerine Materazzi’ye kafa atan Zinedine Zidane'ın dev maçı neden gölgelediğini biliyor musunuz?

Bir futbolcu tarihe nasıl geçer? Söylediklerinizi duyar gibiyim… Elbette bir futbolcu attığı goller ve yaptığı asistlerle unutulmazlar arasında yer alır. Peki, ama bu her zaman geçerli midir?

2006 Dünya Kupası’nı kim unuttu?

Zinedine Zidane denildiğinde aklınıza gelen ilk şeylerden biri de 2006 Dünya Kupası değil mi? O maçta Cezayir asıllı Fransız futbolcu tarihe adını yazdırdı. Peki, ama nasıl?

5 yılda 2 kırmızı

2001'de Juventus'tan Real Madrid'e transfer olan Zinedine Zidane emekli olana kadar İspanyol ekibinde yalnızca 2 kez kırmızı kart gördü. Unutulmaz 10 numara, 2006 Dünya Kupası’nda Fransa’nın önemli silahlarından biriydi.

Zidane takımını öne geçirdi

Zidane final maçının 6. dakikasında takımını 1-0 öne geçirmişti.
Zidane final maçının 6. dakikasında takımını 1-0 öne geçirmişti.

2006 Dünya Kupası Almanya'nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Takvimler 9 Temmuz 2006'yı gösterdiğinde İtalya ile Fransa final maçına çıktı. Mücadelenin 6. dakikasında Zidane kullandığı penaltı atışıyla takımını 1-0 öne geçirdi. Sahada finale yakışır bir futbol sergileniyordu. Mücadelenin 19. dakikasında İtalya Marco Materazzi ile durumu 1-1'e getirdi. İki takım da rakip kalede gol arıyordu ancak bir türlü beklenen gol sesi gelmiyordu.

Karşılaşmanın uzatma dakikalarında tüm dünyayı şaşkına çeviren bir olay yaşandı. Bir pozisyonda Zidane ile Materazzi karşı karşıya geldi. Ardından İtalyan futbolcu bir şeyler söyledi. Sözlerin etkisiyle Zidane geri döndü ve Materazzi'nin göğsüne bir kafa attı. Dakikalar 110'u gösteriyordu ve karşılaşmanın Arjantinli hakemi Horacio Elizondo tereddüt etmeden kırmızı kartına başvurdu.

Kupanın yanından geçti

Bu kare uzun süre futbolseverlerin hafızalarından silinmedi.
Bu kare uzun süre futbolseverlerin hafızalarından silinmedi.

Final maçını penaltılar sonucunda İtalya kazandı ve kupaya uzandı. Akıllarda halen dün gibi kalan sahne ise Zidane’nın oyundan çıkarken Dünya Kupası’nın yanından geçmesiydi. Ne acıklı bir kare…

Anlam verilemedi

Final maçının ardından Fransız taraftarlar Zidane’a öfke kustu. Hiç kimse böylesi bir maçta Zidane’nın verdiği tepkiye anlam veremiyordu. Ancak taraftarların öfkesi kısa sürede dindi. Çünkü Fransızlar için Zidane çok ayrı bir yere sahipti.

Heykeli dikildi

Olayın ardından Zidane’ın Materazzi’ye attığı kafa bilgisayar oyunu haline getirildi. Final maçından yıllar sonra ise Zidane’nın kafa vuruşunun heykeli yapıldı.

Dünya Kupası tarihine geçen bu olayın 2012 yılında heykeli yapıldı.
Dünya Kupası tarihine geçen bu olayın 2012 yılında heykeli yapıldı.

Neden kafa attı?

Peki, Zidane gibi bir profesyonel final maçında böylesi bir hata yapmıştı.

Bu gerçeği futbolseverler çok sonra öğrendi. İtalyan futbolcu, Zidane’a ağır bir kelime sarf ettiğini itiraf etti. Zidane, ailesini hedef alan sözlere dayanamadı ve efsane vuruşu gerçekleştirdi. Yıldız futbolcu bu konu hakkında ise konuşmaktan kaçındı.

İkisi de ceza aldı

Dünya Kupası'nın ardından FIFA. Zidane'ye 3 maç ceza ve 7500 İsviçre Frank'ı para cezası verdi. Materazzi ise 2 maç ve 5000 İsviçre Frank'ı cezasına çarptırıldı.

2006’da emekli oldu

Kariyeri boyunca yalnızca bir kez ofsayta düşen bu da 2006 Dünya Kupası finaline denk gelen Zidane, 2006'da emekli oldu. Dev turnuva öncesinde Zidane, 2006 Dünya Kupası'nın ardından kariyerine nokta koyacağını belirtiyordu. Fransız futbolcu şampiyonanın ardından emekliliğini açıkladı.

A takımın başına geçti

2013 itibariyle Real Madrid'in alt yapı takımlarında görev alan Zidane, 2016'da A Takım'ın başına getirildi. Fransız futbol adamı Real Madrid'teki görevine kısa bir süre önce nokta koydu.

Zidane efsanesi Real Madrid'te devam ediyor.
Zidane efsanesi Real Madrid'te devam ediyor.