Şampiyonluk son tura kadar sürecek mi?

Fernando Alonso, Katar GP'de günün pilotu seçildi.
Fernando Alonso, Katar GP'de günün pilotu seçildi.

Lewis Hamilton tarihte ilk kez gerçekleştirilen Katar GP’de galibiyete ulaşarak lider Max Verstappen ile arasındaki farkı 8 puana indirdi. Fernando Alonso da cezalardan dolayı üçüncü sırada başladığı yarışta 7 yıl sonra podyuma çıkmayı başardı.

Haftaya neredeyse her hafta olduğu gibi Max Verstappen ile Red Bull hızlı başladı. İyi bir tempo ile haftaya başlayan Red Bull ilerleyen seanslarda ‘arka kanadın DRS aktifleştirmesinden sonra titremesi’ sorunu ile uğraştı. Bu arada Mercedes de temposunu artırdı. Antrenman turları boyunca Alpine de her iki pilotu ile iyi bir tempoya sahipti.

Sıralama turlarında sezon boyunca değişik varyasyonlarını gördüğümüz Lewis Hamilton-Max Verstappen-Valtteri Bottas üçlüsünün ilk çizgiyi kapatması ile tamamlandı. Ancak sıralama turlarının son anlarında lastik patlatıp önce tek sarı bayrakların sonra da çift sarı bayrakların çıkmasına neden olan Pierre Gasly, tüm düzenin bozulmasına sebep oldu.

  • Kurallar gereği kimseyi riske etmemek adına pilotların sarı bayraklar altında hız düşürmesi gerekiyor. Max Verstappen, Carlos Sainz ve Valtteri Bottas bu şekilde davranmadığından dolayı komiserler kurulu tarafından ifadeye çağırıldı. Max Verstappen, sinaylleri fark etmediğini ve ayağını son ana kadar gazdan çekmediğini itiraf ettiğinden çift sarı bayrak altında bunu yaptığı için 5 sıra grid cezası aldı. Tek sarı bayrak altında aynı hareketi gerçekleştiren Valtteri Bottas da ceza yemekten kurtulamadı: 3 sıra grid cezası.

Carlos Sainz ise sinyalleri ve bayrakları fark etmediğini ancak Gasly’i gördükten sonra hızını düşürdüğünü söyledi. Komiserler telemetri verilerini de inceledikten sonra Sainz’ı haklı buldu ve cezai yaptırım uygulamadı.

Şampiyonluk savaşının iyiden iyiye kızıştığı bu zamanlarda bu karar Red Bull cephesini çok kızdırmıştı. Red Bull Takım Patronu Christian Horner kararı saçmalık olarak yorumladı ve komiserler ile federasyon arasındaki iletişim hatasının kendilerini etkilediğini oldukça sert biçimde belirtti.

Sıralama turlarının performansını incelediğimizde zaten oldukça iyi bir tempoya sahip olan Lewis Hamilton’a karşı Max Verstappen’in ceza yemesi Red Bull için çok kötü bir durumdu. Üstelik Sergio Perez sıralama turlarının son seansına kalamamıştı bile.

Pierre Gasly, bu yıl devam eden harika performansına sıralama turlarında da devam etti. Son anlarda lastik patlatmasa üst sıraları zorlaması imkânsız değildi. Zaten cezaların ardından Lewis Hamilton’un yanında ilk çizgiye yerleşti.

Esteban Ocon ve Sebastian Vettel dışında son seansa kalan tüm pilotlar bir önceki seansa göre tempolarını artırmıştı.

Sebastian Vettel 0.64 saniye ve Esteban Ocon da 0.02 saniye daha yavaş turlar atarak tempolarını düşürmüş oldular.

Sıralama turları sonrası cezalarla diziliş bu şekilde oldu. İlk 10 içerisinde Mercedes pilotlarının yanı sıra Carlos Sainz ve Max Verstappen orta hamurlu lastikle yarışa başladı. Onlara Sergio Perez, Lance Stroll, Charles Leclerc, Daniel Ricciardo ve Nikita Mazepin eşlik etti, geri kalanlar ise yumuşak hamurda idi.

Pierre Gasly ve Fernando Alonso’nun yumuşak hamurlu lastiklerle başlaması Lewis Hamilton’a sorun yaratabilirdi ancak İngiliz pilot tehdit dahi edilmeden ilk virajı lider döndü.

Yarış: 7 Yıl sonra podyumda beraber

Startta tehdit edilmesini beklediğimiz Lewis Hamilton ‘roket’ gibi bir çıkış yaparak kimseden tehdit almadı. Max Verstappen de beş kırmızı ışık söner sönmez Carlos Sainz ve Valtteri Bottas’ı geçmeyi başardı. Valtteri Bottas, Lewis Hamilton’un tam aksine çok kötü start alarak gerilere düştü.

  • Max Vertappen, Lando Norris’i de geçerek birinci virajda Fernando Alonso’nun arkasına yerleşti. Sezonun parlayan isimlerinden Pierre Gasly üçüncü sıraya düştüğünde arkasında Max Verstappen vardı. Verstappen’e karşı -DRS dahi kullanmadan- savunma yapmaya imtina eden Gasly bir Red Bull pilotu olduğunu gösterdi. Muhteşem temposunu tamamlamak için geçmesi gerekenlerden sonuncusu olan Fernando Alonso’yu da dördüncü turda geçen Max Verstappen artık Lewis Hamilton’un arkasındaydı.

Aynı sıralarda Charles Leclerc ve Kimi Raikkonen arasında da kıyasıya mücadele vardı. Yumuşak hamurun verdiği avantajı kullanmak isteyen Monakolu pilota karşı sert savunma yapan Fin pilot güzel anlar yaşattılar. Riski sonuna kadar kullanan Charles Leclerc, Kimi Raikkonen’i geçmeyi başardı.

Sıralama turlarındaki kötü performansını telafi etmeye çalışan Sergio Perez de günün iyi isimlerindendi. Carlos Sainz ile mücadelesi uzun sürse de geçmeyi başaran Meksikalı pilot, yükselmeye yarış boyunca devam etti.

Arkalarda ise Lance Stroll'ün Valtteri Bottas ve Yuki Tsunoda'ya karşı dokuzunculuk için güzel bir kapışması oldu. Önde giden Japon pilot start düzlüğünde kendini doğru konumlayarak savunma yapmaya çalıştı ancak dışarıdan atak yapan Stroll öe geçmeyi başardı. İçeriden de atak yapan Bottas da Alpha Tauri pilotunu geride bıraktı. Bir sonraki turda da DRS ile Stroll’ü geçen Valtteri Bottas startta kaybettiği sıraları bir bir almaya devam ediyordu.

  • Lewis Hamilton’un üçüncü sıradaki Fernando Alonso ile farkı 18 saniye civarlarına çıktığında, Fernando Alonso ve arkasındaki grup öndeki ikiliden kopmuş oldu. Sergio Perez 16. turda Lando Norris’i geçtiğinde podyum için önünde sadece Fernando Alonso vardı, ikilinin temposu birbirine yakındı.

Ön lastiklere fazlaca basınç bindiren bir pist olması ve kerblerin yapısı nedeniyle pitler erkenden başladı. Ön sıradan ilk pite giren Max Verstappen oldu. Red Bull’un bu hamlesine karşı Mercedes de Lewis Hamilton’u pite aldı. Her iki pilot da sert hamurlu lastikler ile piste döndü.

Charles Leclerc ve Carlos Sainz pist üstü avantajı kaybetmemek için Ferrari tarafından aynı anda pite çağırıldı. Sorunsuz gerçekleşen bu çifte pit stop, Ferrari için Türkiye ve Amerika yarışlarından sonra en hızlı pit-stop (Sainz: 2.2 sn ve Leclerc: 2.4 sn) da olmuş oldu. Aynı sıralarda yirmi altı turdur devam eden yumuşak lastikleri ile Lando Norris’in temposunda düşüş fark edildi.

Pitlerin ardından tempoları artan Max Verstappen ve Lewis Hamilton ikilisinin tur zamanları 1:27’lerin altına da düşmeye başladı. Sergio Perez de podyum için Fernando Alonso’yu kovalamaya devam ediyordu.

Yarıştaki ilk kırılma Valtteri Bottas’ın 34. turda lastik patlatması ile oldu.

30 turdan uzun süre kullandığı lastiği patlayınca pit yoluna kadar o şekilde devam etmek zorunda kaldı. Bu süreçte de ön kanadına zarar verdi. Ön kanat ve lastik değişimi sonrası pite dönen Valtteri Bottas artık ilk onun dışındaydı. Daha sonrasında güç ünitesi sorunu nedeniyle yarıştan çekilmek zorunda kaldı.

  • Son pit-stoplar için yine Max Verstappen ilk hamleyi yaptı ve orta hamurlu lastiğe geçiş yaptı. Mercedes yine risk almayarak Lewis Hamilton’u da aynı tur içerisinde pite çağırdı. Artık galibiyet için Lewis Hamilton’un önündeki engeller kalkmıştı.

Esteban Ocon ve Sergio Perez savaşını yarışta fiziksel olarak izledik ancak bu esasında Racing Point zamanlarına da dayanıyor. Racing Point yıllarında daha fazla sponsora sahip olan Sergio Perez takımda kalmış, Esteban Ocon ile yollar ayrılmıştı.

Esteban’a aslanlar gibi savunmasını söyleyin!

Bu mesajını Ocon’a iletmek isteyen Fernando Alonso telsiz üzerinden takıma bu mesajı iletti. Bu durum bir nevi Macaristan’da Alonso’nun Hamilton’u savunup Ocon’a galibiyeti getiren yolu açmasının ödeşmesiydi.

Sergio Perez, Ocon’a her geçen tur yaklaşıyordu. İkili dördüncü virajda harika bir mücadeleye girişti. Sergio Perez geçtikten sonra Esteban Ocon bayağı zorladı ancak daha iyi araca sahip Sergio Perez farkı açmayı başardı. Esteban Ocon’un bu direnci yaklaşık olarak Fernando Alonso’ya 0.8 saniye kazandırmıştı.

Lastik sorunlarının damga vurduğu gecede Williams pilotları bu şenliğe ortak oldu. Nicholas Latifi ve George Russell ikilisinin lastik patlatması ile Sanal Güvenlik Aracı uygulaması sonrasında Fernando Alonso’ya gün de doğmuş oldu. Adım adım podyuma yürüdü.

Sanal Güvenlik Aracı’ndan yararlanan Red Bull, Max Verstappen'i sondan bir önceki turda pite geri çağırdı ve yumuşak hamurlu lastiği en hızlı turu almak amacıyla taktı. Lewis Hamilton da benzer bir istekte bulundu ancak Mercedes pit duvarı risk almadı.

Telemetri verilerine baktığımızda tempo olarak iyi olan Sergio Perez, Sanal Güvenlik Aracı’nın gazabına uğradı. Lewis Hamilton da yarış boyunca üstün bir sürüş ile damalı bayrağı ilk gören isim oldu. Max Verstappen bu hafta pek de memnun olmadığı bir araçla ikinci sırada hem de en hızlı tur ile podyum gördü. Bu, yedinci sırada başlayan Hollandalı pilot için oldukça kıymetli idi. Lewis Hamilton’un öne geçmesine izin vermedi.

Rekabetçi Alpine ile sürüş dersi veren Fernando Alonso uzun süre yumuşak hamurunu korumayı başardı. Yaklaşık olarak 2014 yılında Macaristan GP’de Ferrari ile çıktığı podyumdan 7 yıl sonra podyuma çıktı.

Beşinci sıradan başlayan Lando Norris, Daniel Ricciardo’nun döküldüğü yarışta Mclaren’e en azından iki puan getirmeyi başardı ancak Ferrari ile fark giderek açılıyor.

Valtteri Bottas’ın yarış dışı kalması Mercedes’i yaralasa da hala takımlar sıralamasında önde bulunuyorlar. Ferrari de iyi iş çıkararak son iki yarış öncesinde farkı yirmi puana yakın açmayı başardı.

Alpine de Alonso ve Ocon ile iyi bir hafta geçirerek Alpha Tauri ile beşincilik savaşında avantaj sağladı. Lewis Hamilton ve Max Verstappen savaşında fark azaldı; diğer taraftan üçüncülük savaşında da Sergio Perez, Valtteri Bottas ile farkı 13’e indirdi.

Bir sonraki yarış Cidde Şehir Pisti’nde yani Suudi Arabistan’da olacak. Gelen görüntülerde uzun düzlükleri olan bir pist gibi dursa da şimdiden konuşmak erken olur. Bu sezon antrenman turları dâhil bize pek de fikir vermedi özellikle de son yarışlarda. Bu heyecan son tura kadar gidecek gibi görünüyor, kim kazanırsa kazansın her iki pilota ve takıma şimdiden teşekkürler! Bu rekabeti özlemiştik.