Schalke taraftarından Bartra'yı şoke eden pankart

Schalke'nin bir grup taraftarı, Dortmund'lu oyuncuları öldürmeye teşebbüs eden failin serbest bırakılmasını istedi.
Schalke'nin bir grup taraftarı, Dortmund'lu oyuncuları öldürmeye teşebbüs eden failin serbest bırakılmasını istedi.

Almanya Bundesliga'da dün oynanan Borussia Dortmund-Schalke 04 mücadelesinde konuk ekibin bazı taraftarları, ev sahibi takımın 2017'de uğradığı bombalı saldırının failinin serbest bırakılmasını talep eden pankart açtı.

Almanya Bundesliga'nın dün oynanan ve Schalke 04'ün 4-2'lik üstünlüğü ile sonra Borussia Dortmund maçında ev sahibi takımın futbolcularını üzen bir pankart açıldı.

Tam altı gole sahne olan çekişmeli mücadelede misafir takım Schalke taraftarları, Borussia Dortmund'un 11 Nisan 2017'de bir Şampiyonlar Ligi maçı öncesi takım otobüsüne bombalı saldırı düzenleyen teröristin serbest kalmasını talep eden bir pankart açtılar.

  • UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek finali ilk ayağında, 11 Nisan 2017'de oynanması planlanan Borussia Dortmund-Monaco maçı öncesinde sarı-siyahlı ekibin otobüsüne bombalı saldırı düzenlenmiş, patlama sırasında İspanyol oyuncu Marc Bartra elinden ve kolundan yaralanmıştı.

Saldırı sonrası otobüsün camları kırılmıştı.
Saldırı sonrası otobüsün camları kırılmıştı.

Bartra 'skandal' olarak niteledi

Dortmund mahkemesinde olay sonrası görülen davada, 29 yaşındaki Sergej W. "cinayete teşebbüs ve patlayıcı madde kullanmak" suçundan 14 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Marc Bartra saldırı sonrası bir süre hastanede tedavi görmüş ve daha sonra taburcu edilmişti.
Marc Bartra saldırı sonrası bir süre hastanede tedavi görmüş ve daha sonra taburcu edilmişti.

Saldırıda kolundan yaralanan İspanyol futbolcu Bartra, Schalke taraftarlarının açtığı pankartla ilgili olarak görüşlerini sosyal medya üzerinden dile getirdi ve olayı 'skandal' olarak niteledi. Futbolda rekabetle, bu tarz bir olayın karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen ve kariyerine Real Betis'de devam eden Marc Bartra yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

  • Tolere edilemez, kabul edilemez ve üzücü. Umuyorum ki yetkililer bu tarz pankartlarla ilgili kayda değer bir önlem alırlar. Futbolda rekabet ayrıdır, 28 insanın hayatını tehlikeye atan birinin serbest kalmasını istemek ayrı bir şeydir.

Sala'nın anısına da saygısızlık yapılmıştı

Futbol sahalarında taraftarların, rakip taraftarları ya da rakip futbolcuları kızdırmak için bu tarz davranışlara girdiği zaman zaman görülen bir durum olmaktadır.

Örneğin, İngiltere'de oynanan Southampton-Cardiff City maçını izlemek için tribünde bulunan iki taraftar, geçtiğimiz aylarda uçağı düştükten sonra cansız bedeni bulunan rakiplerinin yeni transferi Emiliano Sala'nın anısına saygısızlık yapmışlardı.

  • Maç esnasında hayatını kaybeden Arjantinli futbolcuyu ima ederek 'uçak' hareketi yapan taraftarlar önce stadyum dışına çıkartılıp, ardından da gözaltına alınmışlardı.

Adebayor'a 'saldırı' hatırlatması

Yeşil sahalarda yaşanan bir diğer olumsuz vaka ise Arsenal'in Tottenham ile oynadığı Kuzey Londra derbisinde yaşanmıştı.

Şu an ülkemizde Medipol Başakşehir forması giyen Emmanuel Adebayor 2010 yılında Togo Milli Takımı ile silahlı saldırıya uğramış, otobüste bulunan 3 kişi hayatını kaybetmişti. Arsenal'li bir kesim taraftar ise eski oyuncularını kızdırmak için bu olayı ona tezahüratlarla hatırlatmaya çalışmışlardı. Aynı mücadelede Tottenham'ın Galli yıldızı Gareth Bale'a ise ırkçı bir saldırı yapılarak 'muz' fırlatılmıştı.

Gareth Bale'a ırkçı saldırı yapılarak muz atılmıştı.
Gareth Bale'a ırkçı saldırı yapılarak muz atılmıştı.