Serie A'da 'kadına şiddet' protesto edildi

Cristiano Ronaldo yüzünde kırmızı boyasıyla maçın başlamasını bekliyor.
Cristiano Ronaldo yüzünde kırmızı boyasıyla maçın başlamasını bekliyor.

İtalya Serie A'da bu hafta son yıllarda dünya genelinde artış gösteren kadına yönelik şiddet vakaları için farkındalık yaratılmaya çalışıldı. Dünyaca ünlü yıldız, kadına şiddeti protesto etmek amacıyla yüzlerine kırmızı boya sürerek sahaya çıktılar.

İtalya Serie A takımlarında forma giyen futbolcular, bu hafta oynanan maçlar öncesinde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için yüzlerinde kırmızı boyalarla sahaya çıktı.

Son yıllarda dünya genelinde kadına yönelik şiddetin artmasına sessiz kalmayan Serie A yönetimi, farkındalık yaratmak adına yıldız futbolcuları kullandı. Federasyondan gelen talimat doğrultusunda yüzlerine kırmızı boya sürerek sahaya çıkan oyuncular, sosyal medyada ses getirmeyi başardı.

Cristiano Ronaldo yüzüne sürdüğü kırmızı boyayla seremonide maçın başlamasını bekliyor.
Cristiano Ronaldo yüzüne sürdüğü kırmızı boyayla seremonide maçın başlamasını bekliyor.

TÜRKİYE'DE KADINA ŞİDDET

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde son bir yılda 53 kadının aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu katledildiğini, 30 kadının da maruz kaldıkları şiddet sonucu yaralandığını açıkladı.

İHD Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan "Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kadına Yönelik Şiddet Raporu", 25 Kasım 2017-23 Kasım 2018 tarihleri arasındaki dönemi kapsıyor.

Kolarov yüzündeki kırmızı boyayla Udinese maçı öncesinde ısınıyor.
Kolarov yüzündeki kırmızı boyayla Udinese maçı öncesinde ısınıyor.

Raporda, "Son 6 yıl içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde toplamda, 374 kadın cinayeti işlenmiş, 220 yaralama vakası meydana gelmiş ve 50 kadın cinsel saldırıya maruz kalmıştır. İHD Diyarbakır Şubesi olarak ulaştığımız bu tespitler sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan tespitler olup, kadın kimliği üzerinden gerçekleşmiş olayları yansıtmaktadır. Türkiye'nin kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin genel tablosu ise daha vahimdir" denildi.

Raporda ayrıca son altı yılda kadına yönelik şiddetin arttığına vurgu yapılıyor ve 2012-2016 yılları arasında 33 kadının kuşkulu bir şekilde öldüğü belirtilen raporda aile içi şiddet olayları neticesinde yaralanma ve ölüm olaylarının önceki yıllara göre artış gösterdiği kaydediliyor.

Yapılan açıklamada, 1 Ocak 2018 - 21 Kasım 2018 tarihleri arasında 1119 kadının, hukuki destek için Baro Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi'ne başvuru yaptığı, kadınların 606'sının fiziksel şiddet, 630'u sözel şiddet, 609'u duygusal şiddet, 600'ü ekonomik şiddet, 272'si kültürel şiddet, 505'i tehdit, 245'i cinsel şiddete maruz kaldığı beyan edildi.