Sıkıysa Yakala: ABD GP Analizi

Formula 1 ABD GP, nefes kesen bir yarışa sahne oldu.
Formula 1 ABD GP, nefes kesen bir yarışa sahne oldu.

Teksas'ta her şey haddinden daha şaşalı idi. Amerika Birleşik Devletleri Grand Prix'i sezonun –aynı zamanda tarihin- en yüksek sayısı olan 400.000 seyirciden oluşan rekor bir kitle önünde koşuldu. Mercedes’in açık ara favori ve de hibrit döneminin en iyisi olduğu pistte acaba tabutuna çivi mi çakıldı yoksa henüz erken mi?

Formula 1'in geçen hafta sonu Amerika Birleşik Devletleri'nde Austin-Texas'taki Circuit of the Americas'ta çok beklenen bir dönüş yapması ile taraftarlar, sporun yakın zamanda yarattığı sevgiyi ve hızı yeniden alevlendirmeye hevesliydi. 2012'de ilk Formula 1 Grand Prix'sine ev sahipliği yaptığı dönemden bu yana aralıksız devam eden yarışlar 2019’dan bu yana C0VID-19 nedeniyle yapılmıyordu.

Pandemi döneminde yapılan reklamlar, Drive to Survive ve Miami’de yeni bir yarışın ilanı Formula 1’e ilgiyi artırmış olmalı.

Antrenman Turları, Sıralamalar ve Red-Bull Ayarları

COTA’da neredeyse tüm Formula 1 yorumcuları tarafından Mercedes favori gösterildi Red Bull burada hafife dahi alındı. Cuma günkü ilk antrenman seansı, hem Max Verstappen hem de Red Bull takım arkadaşı Sergio Perez'in neredeyse bir saniye geride kalmasıyla Mercedes'in Austin'in güneşinde krem sürüp güneşleneceği konuşulmaya başlandı.

FP1-Birinci antrenman turlarından sonra Verstappen ve Lider Bottas’ın telemetri verilerini incelediğimizde Valtteri Bottas’lı Mercedes’in düzlüklerde nasıl hızlı olduğunu ve virajlarda Red Bull’un çok zaman kaybettiğini net bir şekilde ortaya koyuyordu.

  • Özellikle Sergio Perez, son iki antrenman seansında en hızlı tur süreleriyle kalabalığın arasından sıyrıldı ancak sonunda pole pozisyonunu şampiyon rakibi Lewis Hamilton'ın önüne geçecek olan Max Verstappen alacaktı.

FP2-İkinci antrenman turlarında Mercedes düzlüklerde yine en hızlı takımdı ancak Red Bull’un COTA’ya özel ayarları sonuç verdi ve son iki antrenman turlarını Sergio Perez ile lider bitirebildi. Mercedes’in düzlüklerdeki bu düşük temposu muhtemelen düşük motor modu ile alakalı idi ancak sıralama turlarında Red Bull’un temposu da ortaya çıktı.

Sıralama turlarında Red Bull avantajı yakalamış, pole pozisyonunu Max Verstappen ile kapmıştı üstelik iki Red Bull arasında yedi kez şampiyon Lewis Hamilton vardı. Üçüncü çizgi Ferrari’nin; dördüncü çizgi de McLaren’in idi ancak Valtteri Bottas’ın cezası ile 5.-9. sıralar arasında bulunan pilotlar bir adım yukarı çıkmış oldu. Mercedes Valtteri Bottas’ın motor değiştirmesi ile dokuzuncu sıradan başlamasını da göze almıştı belki de Amerika’daki üstünlüklerine ve son zamanlarda artan performanslarına güvenmişlerdi. Ön çizgide Lewis tek başına idi.

  • Austin'de yarış günü asfaltta hafif bir yağmur ve yarış için pek de iyi olmayan bulutlu bir gökyüzü ile başladı ancak sıcaklık artıp bulutlar hızla kaybolurken start için hiç de beklenmeyen bir zemine doğru ilerlenmiş oluyordu. Bu süre zarfında, W Serisinin ikinci yarışında karşılaşılan sorunlardan sonra güvenlik nedeniyle 1. virajda bulunan bariyerleri kaldırmaya karar veren Yarış Direktörleri, 6, 9 ve 19 numaralı virajlarda özel sensörler ile pist sınırlarını izleyeceklerini de takımlara iletti.

Carlos Sainz ve Yuki Tsunoda yumuşak lastik geri kalan tüm pilotlar Pirelli’nin orta hamur (C3) lastiği ile idi. Yarış öncesi seremoni sırasında Pierre Gasly’nin aracı üzerinde bir sensör sorunundan dolayı teknisyenler çalışıyordu.

Başlamadan birkaç dakika önce, asfalt 36 derece, hava 28 derece idi. Pisti zaman geçtikçe ısınıyordu. COTA gibi aşındırıcı bir pistte lastik yönetimi her zaman çok önemli olduğu gibi, ancak yüksek sıcaklık daha düşük sıcaklıklara göre plan yapan ekipler için iyi bir haber değildi.

Ve Beş Kırmızı Işık Sönüyor

İlk viraja varmadan önce bir sprint ile öne geçmiş olan Hamilton üzerine hemen baskı yapan agresif Verstappen pit çıkış yolunda İngiliz pilotu sıkıştırdı ancak Lewis Hamilton liderliği aldı üstelik kısa bir süre Sergio Perez de Verstappen’i geride bıraktı. Hollandalı pilot Meksikalı takım arkadaşından yerini çabucak geri aldı. Şimdi Mercedes'in arkasında kalan Red Bull için farklı bir şey denemek zorunluluk idi ve yaptıkları da tam olarak buydu.

Hafta sonu boyunca lastik aşınması ile uğraşan takımlar iki pitli stratejide en doğru zamanı aramaya -beş kırmızı ışık söndükten hemen sonra- başladılar esasında bir veya birkaç ‘undercut’ kaçınılmaz görünüyordu.

  • Geriden gelen Pérez ve Leclerc, 1. virajda daha temkinli yaklaşmaya karar verirken, Daniel Ricciardo iyi kalkıştan yararlandı ve hemen Carlos Sainz'a saldırdı. Norris-Ricciardo-Sainz arasında bize eski McLaren-Ferrari savaşlarını hatırlatan bir düello başladı ve düellodan Daniel Ricciardo galip çıktı.

Bir yanda Hamilton-Verstappen, diğer yanda Sainz-McLaren ( ortada Pérez ve Leclerc sakince ) birbirine oldukça yakın ritimlerle devam ederken, üçüncü turda Esteban Ocon da startta bir temastan sonra pit yapmak zorunda kaldı. Antonio Giovinazzi ile Fransız'ın Alpine'i iyi sonuçlar almak için pitten sert hamurlar ile çıktı.

Üç tur sonra Nicholas Latifi de pit yaptı ve Lance Stroll ile temastan dolayı sonra ön kanadını değiştirmeye ve sert lastik takmaya karar verdi. Pitlerden çıktıktan sonra kendisini Esteban Ocon ile teker teker bulan Williams pilotu Latifi pozisyonunu korumayı başardı.

  • Bu arada Verstappen mücadeleden bir an olsun vazgeçmedi -ama hemen orta hamur lastiklerinin aşırı ısınmasından şikâyetçi oldu- Red Bull pilotu Hamilton'a yakın kalmaya çalıştı. Yedinci turda kendisini DRS mesafesinde buldu ancak bir atak yapma şansı olmadı. Bu nedenle, 11. turda, ‘undercut’ denemek için pit yapmaya karar verildi. Pit yolundaki kısa geçiş süreleri göz önüne alındığında, bu pistte çok etkili oldu.

Hâlâ önde olan Lewis Hamilton, Max Verstappen'in tur zamanları hakkında sürekli bir mesaj alırken; 14. turda pite girdi ve hızlı sayılacak bir sürede pit-stop tamamlandı. Ancak piste dönüşte acı bir sürpriz oldu: Verstappen'in ‘undercut’ kumarı tutmuştu ve bu nedenle Lewis Hamilton tekrar Max Verstappen’i kovalamaya başladı.

Arkada, Räikkönen ve Alonso 1. virajda birbirlerine temas ediyor; Alonso, Finli'nin Alfa Romeo'sunun pist sınırlarının dışında kendisini geçtiğinden şikayet ederken, Räikkönen temastan sonra aracının hasar gördüğüne dikkat çekiyordu.

Bu arada, ilk sektörde tümseklerden dolayı sorun yaşayan Pierre Gasly aracını garaja çekerek yarıştan çekilmek zorunda kaldı daha sonra her iki Alpine pilotu da yarıştan çekildi.

30. turda Verstappen yeniden pite girdi. Bu sırada Lewis Hamilton ise parkurunu uzatmaya karar verdi. Aynı sıralarda Carlos Sainz ayrıca Ricciardo'ya karşı ‘undercut’ denemesi için pite girdi ancak sağ arka lastikle ilgili bir sorun stratejiyi geçersiz kıldı: İspanyol için 5.6 saniyelik pit-stop tüm işi berbat etti. Kaldı ki Daniel Ricciardo da aynı sıralarda pite girdi.

  • Charles Leclerc McLaren-Ferrari ikilisinin arkasında bulunan gruptan çok daha hızlı bir tempo tutturarak sessizce dördüncü olmayı başardı. Bu durum Ferrari Güç Ünitesi için harika bir gelişme özellikle de kağıt üzerinde McLaren’in daha üstün olabileceği bir pistte.

Verstappen Nasıl Galip Geldi?

Son 9 turun telemetri verilerini incelediğimizde Lewis Hamilton'un 9 turun 6'ında daha hızlı olduğunu gösteriyor. Ancak 50. turdan itibaren Max Verstappen, özellikle pistin 2. sektöründe Hamilton'a karşı savunma yapmaya başlıyor. 11. virajdan hemen sonra arkadaki DRS bölgesi, özellikle Mercedes'in çok güçlü düzlük hızına sahip olması nedeniyle Hamilton için en iyi sollama fırsatı idi. Bu nedenle Max Verstappen, DRS bölgelerinde özellikle de arka düzlükte olmadığı sürece Lewis Hamilton'a biraz avantaj verme özgürlüğüne sahipti.

Ancak 55. turda Verstappen, Mick Schumacher'e tur bindirmek için yaklaştı. Max Verstappen, 55. turun arka düzlüğünde Hamilton'a karşı avantajı (mor renk) Schumacher'in hava koridoru nedeniyle sağladı. Toplam fark salınımı 0.6 ila 0.7 saniye arasında değişti. Max Verstappen'in zaferi 11. virajdan sonra arka düzlükte hala risk altındaydı. Ama Hollandalı dayanabildi.

Ferrari-McLaren Savaşı Kızışıyor

Ferrari, Türkiye'deki yükselen temposundan sonra ABD Grand Prix'sinde de güçlü bir ivme yakaladı. Yeni güç ünitesi güncellemeleri inanılmaz bir tempo ve potansiyel gösterdi. ABD Grand Prix'si de bu güncellemelerin ana rakip McLaren karşısında nasıl bir etki bıraktığını görmek için güzel bir sahne oldu.

Grafik, söz konusu dört pilot için tempoyu/hızı sergiliyor. Charles Leclerc’e ait eğride tempo, yarışı beşinci sırada tamamlayan ve Carlos Sainz'ın Ferrari'si tarafından sürekli olarak zorlanan Daniel Ricciardo'dan sürekli olarak daha yüksek olduğu için rakiplerin arasında net bir şekilde göze çarpıyor.

Sıkıysa Yakala

Lewis Hamilton'a karşı hız eksikliği nedeniyle pistte bir hareketin söz konusu olmadığını bilen Red Bull, Verstappen'in her iki pit tercihini de Mercedes'ten daha erken kullandı

ve sonuçta Lewis Hamilton'ın temposuna rağmen Max Verstappen son turlarda sürekli olarak kaçtığı Lewis Hamilton’a karışı bir zafer daha elde etti.

Red Bull'u son turlarda daha taze lastiklerle bitirmek için harika şekilde çabalayan Mercedes aslında hedefe çok da yaklaşmıştı. Red Bull mühendisleri adına akıllıca bir kumar olarak görülebilir ancak oldukça riskli bir karardı.

Peki, Sonraki Yarışlar?

Max Verstappen, ABD Grand Prix'sinde beklenmeyen ve etkileyici zaferinin ardından Lewis Hamilton'a karşı liderliğini uzattı. Red Bull’un sürprizine karşı Mercedes'in "Red Bull" pisti olarak adlandırılan Meksika'da başka bir sürpriz yapar mı? Göreceğiz. Ya da pist, özelliklerini takip ederek Red Bull aracı felsefesine hizmet etmeye devam mı edecek?

Bu ‘tırnak yeme sezonu’nda hâlâ göreceğimiz çok şey var.

Formula 1 - 2021 Sürücüler Klasmanı
Formula 1 - 2021 Sürücüler Klasmanı

Formula 1 - 2021 Takımlar Klasmanı
Formula 1 - 2021 Takımlar Klasmanı