Son bir şarkı: Abu Dabi GP

Formula 1'de sezonun son yarışı Abu Dabi'de koşulacak
Formula 1'de sezonun son yarışı Abu Dabi'de koşulacak

Max Verstappen ve Lewis Hamilton bu muhteşem sezonun son yarışına eşit puanda giriyor. Bu durum 21. yüzyılda ilk kez karşımıza çıkıyor. Bol keşmekeşli sezon bakalım nasıl sonlanacak, göreceğiz.

Şampiyonun netleşeceği bu yarış eski ama yeni Yas Marina pistinde gerçekleşecek. Eski ama yeni diyorum çünkü ufak ama önemli değişiklikler yapıldı.

2009’dan bu yana Yas Marina pisti Formula 1’in kapanış yarışına ev sahipliği yapıyor. Hermann Tilke’nin tasarımı olan bu pist, yakıt ikmalinin yapıldığı son yarış olan 2009 Abu Dabi GP ile bu serüvene başlamıştı. İlk yarışı Red Bull’un genç pilotu Sebastian Vettel kazanmıştı.

  • PİST Yas Marina
  • UZUNLUK 5.281 km
  • VİRAJ SAYISI 16
  • KAT EDİLECEK MESAFE 306.183 km
  • TUR SAYISI 58
  • LASTİM SEÇİMİ C3, C4, C5

Yeni düzen aslında daha fazla geçişe sebebiyet vermek amacı ile tasarlandı çünkü eski yapı genellikle pole pozisyonunda başlayanın kazandığı ve çok az geçişin olduğu sıkıcı bir haldeydi. Çok şey değişecek mi göreceğiz fakat bu yapılan bile oldukça önemli.

Abu Dabi hem yapısından hem de belki takvimdeki yerinden dolayı pek de keyif vermiyor genellikle.

Bu sene çok önemli bir yarış yapılacak ve umarım bu yarışa değecek bir tasarım olmuştur.

Tasarımında da eleştirilecek yönler vardı tabii: 5. ve 6. şikan; 11.-12.-13. viraj ve son sektördeki 90 derecelik dönüş bu tasarımın önemli eksileri idi. Bu sene 5. ve 6. şikan ortadan kaldırıldı neyse ki. 11, 12, 13 ve 14 numaralı dört keskin viraj uzun bir düzlüğün sonundaki viraj ile değiştirildi. Piste inişler ve çıkışlar da eklendi.

  • Yarış içi gibi öncesi ve sonrası da Yas Marina oldukça canlı olacak. Konserler, F1 Fan Zone ve Pilot Tanışmaları gibi etkinlikler ile canlı bir hafta bekleniyor. Şampiyonluk kutlamaları da bu coşkuya eklenecek.

Pistte yapılan değişiklikler pist uzunluğunun 273 metre düşmesini sağladı. Tur sayısı 55’ten 58’e çıkarıldı ve en hızlı tur süresi de ortalama 14 saniye artmış oldu.

Abu Dabi yarışı kesinlikle önceki yıllardan daha gergin geçecek.

Piste eskiden beri vites kutusu ve frenler üzerine oldukça yük bindiriyordu. Monte Carlo’da olduğu gibi yavaş ve keskin yerler mevcut.

Yas Marina’da görmeye alıştığımız düşük yere basma kuvveti bence hâlâ önemini koruyor, üçüncü sektör de iyi bir yol tutuş gerektiriyor. Uzun düzlükler arttırıldığı için diğer yıllardan farklı bir düşük kurulum paketi de gerekecek. Takımlar ilk seanslarda zorlanabilir.

Geçen sene genellikle orta hamur C4 lastikleri startta tercih edildi. Yeni piste bir de gece koşulları eklenince bu stratejiyi oluşturmak zor olacak. Sezonun en kilit yarışı olduğu için antrenman turlarında lastik aşınması ve doğru kurulum için verilerek titizlikle alınacak. Geçtiğimiz yıllarda burada bazen genç pilotlar piste çıkarak F1 deneyimi elde ediyordu, bu denli önemli bir yarışta takımlar bu riske girer mi? Bilmiyorum. Belki hesapları kapatmış takımlar bunu yapar.

Yas Marina pisti
Yas Marina pisti
Bu pistin geleneği olan 'pole pozisyonunu alan kazanır'gerçeği hâlâ geçerliliğini koruyor.

Bununla beraber enjekte edilen yeni virajlar bilinen piste daha fazla geçiş imkanı sağlayarak izlenme oranını arttırmaktı, bu sezon bu yarış her türlü izlenecek ama.

Max Verstappen ve Lewis Hamilton 47 sonra bir ilk olan eşit puanla son yarışa girme durumunun iki kahramanı. Benzeri görülmemiş bu mücadelenin son tura kadar sürmesini umut ediyoruz. Her iki pilot ve her iki takım da bu şampiyonluğu hak etti.

Bir tarafta hibrit çağın dominasyonunu bitirebilecek bir pilot diğer tarafta tarihin en çok şampiyon olan pilotu olabilecek bir pilot. Uzun zamandır bu iki ihtimal yan yana gelmemişti. Sonucu FIA’nın kararları ile belirlenmeyen bir son yarış olur umarım.