Spor tarihinin en büyük 10 doping skandalı

Spor tarihinin en büyük 10 doping skandalı
Spor tarihinin en büyük 10 doping skandalı

Bazı sporcular ve kötü niyetli yöneticiler başarıyı kolay yoldan elde etmenin daha doğru olduğunu düşünüyor. Ancak yapılan yanlışlar, üzerinden uzun yıllar geçse de bir gün aydınlatılıyor. Spor tarihinin en büyük doping skandalları.

Spor büyük kitleleri tek bir çatı altında toplayabilecek bir güce sahip. İnsanoğlunun yaşadığı her ortamda olduğu gibi sporda da bazı kişiler hileye başvuruyor. Dünya rekorları kıran bazı sporcular bunları ne yazık ki bileklerinin gücü ile değil yasaklı madde kullanarak elde ediyor. İşte tarihin en büyük doping skandalları;

Justin Gatlin

                                    
                                    ABD'li atlet Justin Gatlin, tarihin en büyük doping olaylarından birine karıştı. 100 metrede olimpiyat ve dünya şampiyonu ABD'li Justin Gatlin'in 2006'da yapılan doping testi pozitif çıktı. Ünlü sporcu 8 yıl spordan men cezası aldı. Gatlin'in cezası daha sonda Uluslararası Atletizm Federasyonları birliği (IAFF) tarafından 4 yıla düşürüldü. O dönemde Gatlin “Bu sonuçlara güvenemem. Çünkü ben bilerek hiçbir zaman yasak bir madde kullanmadım ve başka biri aracılığıyla yasak bir maddeyi kendime uygulatmadım. Tüm kariyerim boyunca yarış içi veya yarış dışı zamanlarda belki 100'den fazla numune verdim. Kansas'taki yarışlar öncesinde ve sonrasında doping testlerim negatif çıkmıştı" dedi.
Justin Gatlin ABD'li atlet Justin Gatlin, tarihin en büyük doping olaylarından birine karıştı. 100 metrede olimpiyat ve dünya şampiyonu ABD'li Justin Gatlin'in 2006'da yapılan doping testi pozitif çıktı. Ünlü sporcu 8 yıl spordan men cezası aldı. Gatlin'in cezası daha sonda Uluslararası Atletizm Federasyonları birliği (IAFF) tarafından 4 yıla düşürüldü. O dönemde Gatlin “Bu sonuçlara güvenemem. Çünkü ben bilerek hiçbir zaman yasak bir madde kullanmadım ve başka biri aracılığıyla yasak bir maddeyi kendime uygulatmadım. Tüm kariyerim boyunca yarış içi veya yarış dışı zamanlarda belki 100'den fazla numune verdim. Kansas'taki yarışlar öncesinde ve sonrasında doping testlerim negatif çıkmıştı" dedi.
Floyd Landis

                                    
                                    
                                    2006 yılında Fransa Bisiklet Turu'nu (Tour de France) şampiyon olarak tamamlayan Floyd Landis'ten organizasyonun dört gün sonrasında doping numunesi alındı. Yapılan testlerin sonucunda Landis'in doping kullandığı tespit edildi. 20 Eylül 2007'de Landis'in şampiyonluğu elinden alındı. Ayrıca sporcuya iki yıl men cezası verildi.
Floyd Landis 2006 yılında Fransa Bisiklet Turu'nu (Tour de France) şampiyon olarak tamamlayan Floyd Landis'ten organizasyonun dört gün sonrasında doping numunesi alındı. Yapılan testlerin sonucunda Landis'in doping kullandığı tespit edildi. 20 Eylül 2007'de Landis'in şampiyonluğu elinden alındı. Ayrıca sporcuya iki yıl men cezası verildi.
Mitchell Raporu

                                    
                                    
                                    2003 yılında eski senatör George Mitchell önemli bir rapor hazırladı. Aralarında Barry Tahvi, Roger Clemens, Miguel Tejada, Andy Pettitte, Barry Bonds'un da bulunduğu 89 sporcunun doping yaptığı listede yer aldı. (Fotoğraftaki sporcu ABD'li beyzbolcu Barry Tahvil.)
Mitchell Raporu 2003 yılında eski senatör George Mitchell önemli bir rapor hazırladı. Aralarında Barry Tahvi, Roger Clemens, Miguel Tejada, Andy Pettitte, Barry Bonds'un da bulunduğu 89 sporcunun doping yaptığı listede yer aldı. (Fotoğraftaki sporcu ABD'li beyzbolcu Barry Tahvil.)
Bruno Roussel

                                    
                                    1998 Fransa Bisiklet Turu sırasında İspanyol Festina Bisiklet Takımı'nın Belçikalı sporcusunun üzerinde doping içeren ilaçlar bulundu. Takımın teknik direktörü Bruno Roussel ve doktoru ise olayın ardından hemen gözaltına alındı. Bruno Roussel spordan men cezası aldı.
Bruno Roussel 1998 Fransa Bisiklet Turu sırasında İspanyol Festina Bisiklet Takımı'nın Belçikalı sporcusunun üzerinde doping içeren ilaçlar bulundu. Takımın teknik direktörü Bruno Roussel ve doktoru ise olayın ardından hemen gözaltına alındı. Bruno Roussel spordan men cezası aldı.
Eufemiano Fuentes

                                    
                                    
                                    2006 yılında bir doping skandalı ise İspanya'dan geldi. Doktor Eufemiano Fuentes, aralarında tenisçi Rafael Nadal, Real Madrid'ten beş futbolcunun da olduğu iddia edilen 200 kadar sporcuya doping uyguladı. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran operasyonda ise ilginç bir karar çıktı. Yalnızca Doktor Fuentes, 4 yıl meslekten uzaklaştırıldı. Çünkü davanın görülmeye başlandığı 2006 yılında doping İspanya'da suç teşkil etmiyordu.
Eufemiano Fuentes 2006 yılında bir doping skandalı ise İspanya'dan geldi. Doktor Eufemiano Fuentes, aralarında tenisçi Rafael Nadal, Real Madrid'ten beş futbolcunun da olduğu iddia edilen 200 kadar sporcuya doping uyguladı. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran operasyonda ise ilginç bir karar çıktı. Yalnızca Doktor Fuentes, 4 yıl meslekten uzaklaştırıldı. Çünkü davanın görülmeye başlandığı 2006 yılında doping İspanya'da suç teşkil etmiyordu.
BALCO skandalı

                                    
                                    
                                    Bay Area Laboratory Co-operative (BALCO) isimli sağlık kuruluşunun bazı sporcuların doping yapmasına yardımcı olduğu ortaya çıktı. 2002'de ortaya çıkan skandalda atlet Dwain Chambers, olimpiyat şampiyonu Marion Jones ve beyzbolcu Barry Bonds'un doping yaptığı açıklandı. (Fotoğraftaki isim Britanyalı atlet Dwain Chambers).
BALCO skandalı Bay Area Laboratory Co-operative (BALCO) isimli sağlık kuruluşunun bazı sporcuların doping yapmasına yardımcı olduğu ortaya çıktı. 2002'de ortaya çıkan skandalda atlet Dwain Chambers, olimpiyat şampiyonu Marion Jones ve beyzbolcu Barry Bonds'un doping yaptığı açıklandı. (Fotoğraftaki isim Britanyalı atlet Dwain Chambers).
Diego Maradona

                                    
                                    
                                    Arjantin'in gelmiş geçmiş en önemli futbolcularından biri olan Diego Maradona'nın da ismi dopinge karıştı. Başarılı sporcu, 1994 Dünya Kupası'nda iki maça çıktı. Maradona, Yunanistan'a attığı golün ardından doping testine alındı. Doping yaptığı tespit edilen Arjantinli, turnuvadan gönderildi. Bu testle birlikte Maradona için milli takım kapıları kapanmış oldu.
Diego Maradona Arjantin'in gelmiş geçmiş en önemli futbolcularından biri olan Diego Maradona'nın da ismi dopinge karıştı. Başarılı sporcu, 1994 Dünya Kupası'nda iki maça çıktı. Maradona, Yunanistan'a attığı golün ardından doping testine alındı. Doping yaptığı tespit edilen Arjantinli, turnuvadan gönderildi. Bu testle birlikte Maradona için milli takım kapıları kapanmış oldu.
Ben Johnson

                                    
                                    
                                    Olimpiyat Oyunları'nın en büyük doping skandalı olarak gösterilen olaya Ben Johnson'un adı karıştı. Atlet, 1988 Seul Olimpiyatları'nda 100 metrede altın madalya kazandı. Bu başarıdan kısa bir süre sonra doping testine giren Johnson'da yasaklı madde tespit edildi. Açılan mahkemede ise Johnson, 10 yıldır düzenli olarak doping kullandığını itiraf etti. Atletin, daha önce kazandığı madalyalar da elinden alındı.
Ben Johnson Olimpiyat Oyunları'nın en büyük doping skandalı olarak gösterilen olaya Ben Johnson'un adı karıştı. Atlet, 1988 Seul Olimpiyatları'nda 100 metrede altın madalya kazandı. Bu başarıdan kısa bir süre sonra doping testine giren Johnson'da yasaklı madde tespit edildi. Açılan mahkemede ise Johnson, 10 yıldır düzenli olarak doping kullandığını itiraf etti. Atletin, daha önce kazandığı madalyalar da elinden alındı.
Lance Armstrong

                                    
                                    
                                    1999-2005 yılları arasında 7 kez Fransa Bisiklet Turu'nu kazanan Lance Armstrong'un dopingli çıkması herkesi derinden etkiledi. Çünkü ünlü sporcu uzun bir süre kanserle mücadele etti ve yüzde 40 yaşama şansı verilen Armstrong hayata sıkı sıkı tutundu. Bir vakıf kuran Armstrong, tüm dünyada sarı bileklikleri satışa sundu ve kanser hastalarına destek olmaya çalıştı. 2005 yılında hakkında doping iddiaları çıkan Armstrong, 2006 yılında aklandı. 24 Ağustos 2012'de ABD Anti-Doping Ajansı, Armstrong'un 1998'den bu yana elde ettiği tüm başarıları geri aldı. Avustralya Olimpiyat Komitesi de Armstrong'tan 2000 Yaz Olimpiyatları'nda kazandığı bronz madalyayı iade etmesini istemişti. 16 Ocak 2013'te ise talk şovcu Oprah Winfrey'ın programında Armstrong, doping yaptığını itiraf etti.
Lance Armstrong 1999-2005 yılları arasında 7 kez Fransa Bisiklet Turu'nu kazanan Lance Armstrong'un dopingli çıkması herkesi derinden etkiledi. Çünkü ünlü sporcu uzun bir süre kanserle mücadele etti ve yüzde 40 yaşama şansı verilen Armstrong hayata sıkı sıkı tutundu. Bir vakıf kuran Armstrong, tüm dünyada sarı bileklikleri satışa sundu ve kanser hastalarına destek olmaya çalıştı. 2005 yılında hakkında doping iddiaları çıkan Armstrong, 2006 yılında aklandı. 24 Ağustos 2012'de ABD Anti-Doping Ajansı, Armstrong'un 1998'den bu yana elde ettiği tüm başarıları geri aldı. Avustralya Olimpiyat Komitesi de Armstrong'tan 2000 Yaz Olimpiyatları'nda kazandığı bronz madalyayı iade etmesini istemişti. 16 Ocak 2013'te ise talk şovcu Oprah Winfrey'ın programında Armstrong, doping yaptığını itiraf etti.
Lamine Diack

                                    
                                    
                                    Eski IAAF Başkanı Lamine Diack'in, 2012 Olimpiyat Oyunları'nda rüşvet karşılığında Rus sporcuların doping yapmasına göz yumduğunu itiraf etmişti. Diack'ın 2020 Olimpiyat Oyunları'na Tokyo'nun ev sahipliği yapması konusunda da benzer bir rüşvet olayına karışıp karışmadığı inceleniyor. Japon yetkililerin 1 milyon 300 bin Euroluk bir ödemeyi Diack'ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı bir hesaba yaptığı ortaya çıkmıştı.
Lamine Diack Eski IAAF Başkanı Lamine Diack'in, 2012 Olimpiyat Oyunları'nda rüşvet karşılığında Rus sporcuların doping yapmasına göz yumduğunu itiraf etmişti. Diack'ın 2020 Olimpiyat Oyunları'na Tokyo'nun ev sahipliği yapması konusunda da benzer bir rüşvet olayına karışıp karışmadığı inceleniyor. Japon yetkililerin 1 milyon 300 bin Euroluk bir ödemeyi Diack'ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı bir hesaba yaptığı ortaya çıkmıştı.