YouTube Açılımı: Süper Lig maçları nereden yayınlanacak?

Arşiv.
Arşiv.

● Süper Lig maçlarının resmi yayıncı kuruluşu olan beIN SPORTS, kulüplere 8 Temmuz'da ödemesi gereken 125 milyon doları henüz ödemedi ve ligin belirlenen tarihten daha geç başlaması gündeme geldi.

● Takımların ihtar çektiği Katarlı şirket, 2019/2020 sezonu için kulüplere 250 milyon doları cari kurdan, 250 milyon doları ise 4.77 TL sabit kurdan olmak üzere minimum 2.6 milyar TL ödeme yapmakla yükümlü ancak kur artışı sebebiyle zarar ettiğini gerekçe göstererek ödeme yapmıyor.

● beIN SPORTS, dolar kurunu 3.80 TL'de sabitleyerek kulüplere yıllık 2.6 milyar TL yerine 1.9 milyar TL ödemek istiyor. Kulüpler ise 720 milyon TL'lik gelirden olmamak için Katarlı şirketi sözleşme şartlarına uymaya davet ediyor.

● Bu krizin gölgesinde yeni bir ihtimal daha konuşulmaya başlandı. Kulüpler ve federasyon, maçlarını YouTube'dan yayınlayabilir mi?

● La Liga yönetimi, La Liga 2'nin tüm maçlarını YouTube üzerinden canlı yayınlıyor. Rusya Premier Ligi de haftada en az 4 müsabakayı federasyonun resmi kanalından veriyor.

Süper Lig'in başlamasına bir aydan kısa bir süre kala kulüpler ve yayıncı kuruluş arasındaki kriz sürüyor. Kulüpler, döviz kurunu sabitlemek isteyen beIN Group'un sezon başında ödemesi gereken avansı henüz ödemediği için Katarlı şirkete ihtar çekti ve çıkmaza girildi.

Kurda yaşanan artış sebebiyle zarara uğradığını gerekçe göstererek 8 Temmuz'da kulüplere ödemesi gereken 125 milyon doları hala ödemeyen beIN Group, sözleşmede yer alan yükümlülükleri yerine getirmemekte ısrar ediyor.

beIN Media Group
beIN Media Group

Kulüpler ise mevcut sözleşme şartlarının yerine getirilmesi talebinde geri adım atmıyor. Yayıncı kuruluşla ortak paydada buluşmak için kulüpler adında masaya oturan Türkiye Futbol Federasyonu, henüz bir çözüm üretebilmiş değil. Bu belirsizlik de beraberinde soru işaretlerini getiriyor.

LİGİN BAŞLAMASI ERTELENECEK Mİ?

Yayıncı kuruluş beIN Group ve Türkiye Futbol Federasyonu arasında anlaşma sağlanamaması halinde mevcut sözleşmesinin fesih süreci başlayacak. Kontratın feshedilmesi durumunda da yeni yayıncı kuruluşun belirleneceği ihale süreci başlayacak.

  • Ligin başlamasına 24 gün kala yaşanması muhtemelen o bu süreçler, ligin başlama tarihinin ertelenme ihtimalini gündeme getirdi.
Süper Lig'de yeni sezonun adı Cemil Usta olarak belirlendi.
Süper Lig'de yeni sezonun adı Cemil Usta olarak belirlendi.

SÜPER LİG'E HANGİ KURULUŞLAR TALİP?

Dolar kurunu 3.80 TL'ye sabitleme talebinde ısrarcı olan ve hatta 'gerekirse teminatı yakarız' resti çeken beIN SPORTS ile uzlaşma sağlanamaması durumunda Süper Lig maçlarının adresi değişecek.

TRT,D-Smart ve Turkcell'in yayın haklarını almak için girişimde bulunacak ilk kurumlar olarak ön plana çıkıyor. Öte yandan S Sport'un ise fizibilite çalışmalarına dahi başladığı ve alt yapı sistemlerini test ettiği kaydedildi.

MAÇLAR YOUTUBE'DAN YAYINLANABİLİR Mİ?

Dijital medyanın en büyük yayın platformlarından biri olan YouTube, bugün için olmasa da yakın gelecek için kulüplere yeni bir alternatif sunuyor. Uzun vadede televizyon kanallarının lig maçlarını yayınlamaktan kaçınması ve lig ya da kulüplerin maçları YouTube üzerinden yayınlayacağı öngörüsünde bulunuluyor.

Zira maç yayın gelirlerinin bölüşülmesi için havuz sisteminin başladığı 1996-1997 sezonundan bu yana Süper Lig müsabakalarının ihalesini alıp karlı çıkan televizyon kanalı bulunmuyor. İlk olarak Cine 5, ardından Teleon batmaktan kurtulamadı.


2001'den yana yayıncı kuruluş olan Digiturk ise Katar sermayesine teslim oldu ve ismi beIN SPORTS olarak değişti. Şimdi beIN SPORTS da kar edemediği gerekçesiyle kulüplerin avansını ödemiyor ve 2016'da imzalanan sözleşmedeki dolar kurunun 3.80'e sabitlenmesini talep ediyor.

gzt
  • Türkiye'de 2018-19 sezonun yayın gelirleri dağılımı
  • Galatasaray: 215.9 Milyon TL
  • Beşiktaş: 174 Milyon TL
  • Fenerbahçe: 154.8 Milyon TL
  • Trabzonspor: 135.7 Milyon TL
  • Başakşehir: 134 Milyon TL

Bu bağlamda kulüpler ve federasyon, YouTube yayınlarından kaydadeğer gelir edebilecek projeyi hayata geçirebildiği andan itibaren maçlarını dijital platformlardan yayınlayabilirler.

MAÇLARINI YOUTUBE'DAN YAYINLAYAN LİGLER VAR MI?

Avrupa'nın bazı liglerinde geçtiğimiz sezondan bu yana YouTube yatırımları yapılıyor. Dijital yayıncılığa geçiş için denemelerde bulunan liglerin başında La Liga 2 ve Rusya Premier Lig'i yer alıyor.

La Liga yönetimi, hafta sonu oynanan tüm maçları şifresiz olarak resmi YouTube kanalından yayınlıyor. Böylece 180 farklı ülkeye ulaşarak hem La Liga 2'nin uluslararası rekabet gücü arttırılıyor hem de La Liga hesabının takipçi sayısı yükseltiliyor.

Rusya Premier Lig'de de yeni sezondan itibaren her hafta en az 4 karşılaşmaa resmi YouTube kanalından canlı yayınlanacak. Ruslar, aynı metodu geçtiğimiz sezonda da uygulamışlardı.

BEIN SPORTS TAM OLARAK NE İSTİYOR?

Yıllık 500 milyon dolar ile Türk futbolunun yayın haklarını elinde bulunduran beIN Group, 2019/2020 sezonu için kulüplere 250 milyon doları cari kurdan, 250 milyon doları ise 4.77 TL sabit kurdan olmak üzere minimum 2.6 milyar TL ödeme yapmakla yükümlü.

Ancak beIN SPORTS, kurdaki artıştan dolayı zarar ettiği gerekçesiyle dolar kurunu 3.80 TL'de sabitleyerek kulüplere yıllık 2.6 milyar TL yerine 1.9 milyar TL ödemek istiyor. Yani 720 milyon TL daha az...

Yayın hakları ihalesinden bir görüntü.n
Yayın hakları ihalesinden bir görüntü.n

MEVCUT YAYIN İHALESİNİN DETAYLARI NELER?

Bilindiği gibi Katarlı beIN Group'un sahibi olduğu Digiturk, 21 Kasım 2016 günü sonuçlanan ihaleyle yıllık 500 milyon dolar (+KDV) karşılığı Süper Lig'in yayın haklarını 5 yıllığına almıştı. Sözleşme gereği, söz konusu tutarın 250 milyon doları Merkez Bankası'nın güncel kurundan ödeniyor, kalan 250 milyon dolarlık kısım ise ilk yıl için 3.26 TL'den sabitlenmişti.

Bu kısmın sözleşmede belirlenen oranda her yıl artması söz konusuydu. Söz konusu sabitleme seviyesi ise geçen yıl yani ikinci yıl için 3.81 TL olmuş, bu yıl mayıs ayında da 4.51 TL'ye yükselmişti.

BEIN SPORTS ANLAŞMAYI BOZARSA NE OLUR?

  • Yayıncı kuruluşun anlaşmadan cayması durumunda sözleşme gereği ödemesi gereken tutarın 265 milyon doların üzerinde olduğu ifade ediliyor. Sözleşmenin tam detayları bilinmese de bu tutarın 150 milyon dolarının Katar Devlet Garantisi, yaklaşık 115 milyon dolarının da teminat olduğu belirtiliyor.
Bu gönderiyi Instagram'da gör

😍 Merih Demiral: Haydi söyle, seni nasıl sevdiğimi...

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()