Süper Lig’de hakemlerin 'kara' gecesi

Ali Palabıyık sarı kart gösteriyor.
Ali Palabıyık sarı kart gösteriyor.

Spor Toto Süper Lig'de bu akşam oynanan Trabzonspor - Atiker Konyaspor ve Galatasaray - Çaykur Rizespor maçlarında verilen kararlar tartışma yarattı. Otoriteler, her iki maça ilişkin tüm tartışmalı pozisyonlarda hakemlerin verdiği kararların tamamının hatalı olduğunu öne sürdü.

Spor Toto Süper Lig’in 15. haftasında oynanan Trabzonspor – Atiker Konyaspor ve Galatasaray – Çaykur Rizespor maçlarına orta hakemlerin verdiği kararlar damga vurdu.

Gecenin ilk tartışmalı kararı Trabzon’dan çıktı. Şenol Güneş Spor Kompleksi’nde oynanan maçın 72. dakikasında Atiker Konyaspor ceza sahası içine giren Abdülkadir Ömür, rakip savunmanın müdahalesiyle yerde kaldı. Maçın orta hakemi Mete Kalkavan beyaz noktayı gösterdi ve bordo mavili ekip, 3-0’lık galibiyetin habercisi olan ilk golünü bu penaltıdan kaydetti.

Abdülkadir Ömür'ün yerde kaldığı pozisyon.
Abdülkadir Ömür'ün yerde kaldığı pozisyon.

Atiker Konyaspor cephesi maç içerisinde ve sonunda bu karara büyük tepki gösterdi. Teknik direktör Aykut Kocaman, söz konusu pozisyonun penaltıyla uzaktan yakından alakası olmadığını ve hakem Mete Kalkavan’ın maçın gidişatını değiştirdiğini söyledi.

  • “Her şey son derece yolunda kendi düşüncemiz etrafında giderken artık oyunun kontrolü konusunda biraz daha söz sahibi olma pozisyonunda olup taze oyuncularla skoru kendi lehimize çevirebilirmiyiz, diye düşündüğümüz anda penaltıyla yakından uzaktan alakası olmayan bir karar verildi. Hakemin, VAR denilen sistemle gidip kenardan bakıp kararını düzelteceğini beklerken, hakem yanlış kararı ikinci defa yanlışlayarak maçın şeklini şemalini her şeyi bir anda değiştirdi.”

Öte yandan Fanatik Gazetesi yazarı ve eski hakem Deniz Çoban, aynı pozisyon için ‘ucuz’ yorumunu yaptı. Deniz Çoban, bahsi geçen pozisyonda penaltı kararı verilmemesinin daha doğru olduğu görüşünü bildirdi.

  • “Çok basit bir penaltı düdüğü, çalınmaması daha doğru olurdu”

Trabzonspor'da Rodallega penaltıdan bulduğu golün sevincini yaşamak için tribünlere koşuyor.
Trabzonspor'da Rodallega penaltıdan bulduğu golün sevincini yaşamak için tribünlere koşuyor.

Gecenin ikinci tartışmalı kararı ise İstanbul’dan çıktı. Türk Telekom Stadı’nda oynanan Galatasaray – Çaykur Rizespor maçında konuk takımın 73. dakikada Samudio ile bulduğu gol, öncesinde Muslera’ya faul yapıldığı gerekçesiyle hakem Ali Palabıyık tarafından iptal edildi.

Maç içerisinde ve sonrasında itirazlarını sürdüren Çaykur Rizespor’da teknik direktör Okan Buruk, çok net bir penaltılarının verilmediğini öne sürdü. Kazanabilecekleri bir maçı hakem kararları sebebiyle berabere tamamladıklarını ima eden Buruk, maç sonunda sitem etti.

Çaykur Rizespor'un golünün iptal edildiği pozisyon.
Çaykur Rizespor'un golünün iptal edildiği pozisyon.
  • "Çok net bir golümüz verilmedi. Bu maçı kazanabilirdik. Son bölümde çok iyi oynadık. Bugün belki burada kazanamadık ama 2-0'dan 2-2'ye getirmek de önemli. Haftaya da 3 puan kazanırsak devamı olacak. Taraftarlarımızı stada bekliyoruz."

Maçın ardından söz konusu pozisyonla ilgili konuşan Çaykur Rizespor forması giyen Umar Aminu, Muslera’ya kesinlikle faul yapılmadığının altını çizdi ve VAR’a dahi gidilmemesine tepki gösterdi.

Okan Buruk maç öncesinde İstiklal Marşı'nı okuyor.
Okan Buruk maç öncesinde İstiklal Marşı'nı okuyor.
  • "Pozisyon VAR'da izlenmedi. Kesinlikle faul yok. Ben büyük takımların, küçük takımları karşı favorize ediliyor. Hakem de vermek istemedi bence burada bu nedenle. Muslera'ya dokunmadım hiçbir şekilde. VAR sistemini de burada sorgulamak gerekiyor. Bu sistem tüm takımların güvencesi için var."

Aynı pozisyon hakkında görüşlerini dile getiren Deniz Çoban da kararın yanlış olduğunu ifade etti. Çoban, son haftalarda yaşanan demeç savaşlarının hakemleri olumsuz etkilediği yönünde konuştu ve söylenecek çok şey olmadığını ifade etti.

  • "Son haftalarda yaşanan demeç savaşları hakemlerin dengesinin bozmuş! Şu golü iptal edersen nereye varır Türk futbolu? Trabzonspor’a çalınan penaltı... Rizespor’un iptal edilen golü... Söyleyecek ya da yazacak bişey bulamadım!"

Galatasaraylı futbolcular sahadan 1 puanla ayrılmasının üzüntüsünü yaşıyor.
Galatasaraylı futbolcular sahadan 1 puanla ayrılmasının üzüntüsünü yaşıyor.

Söz konusu pozisyon hakkında en ağır yorum ise her zamanki gibi Ahmet Çakar’dan geldi. Sivri yorumlarıyla bilinen Ahmet Çakar, bu geceden sonra Türk hakemlerine saygısı kalmadığını ifade etti.

  • “Türk hakemlerine hiçbir saygım kalmadı. Yazıklar olsun. VAR falan hikaye. Kim bağırdıysa ona kıyak yapıyorsunuz. Rize'nin attığı 2. gol, buz gibi gol. Öpsünler VAR'ınızı yoğunuzu. MHK derhal istifa et. Kötü işler oluyor.”
Bu gönderiyi Instagram'da gör

🦁 Aslan evinde fırsat tepti.

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()