Süper Lig'de 'kadın hakem' düdük çalabilir

Cüneyt Çakır'ın dördüncü hakemlik yaptığı UEFA Süper Kupa maçında görevlendirilen kadın hakemler tarihe geçti.
Cüneyt Çakır'ın dördüncü hakemlik yaptığı UEFA Süper Kupa maçında görevlendirilen kadın hakemler tarihe geçti.

Dün oynanan UEFA Süper Kupa maçının ardından gündeme gelen kadın hakemlerin Türk futbolunda da görevlendirileceği duyuruldu. Merkez Hakem Kurulu(MHK), Türkiye erkek futbol liglerine kadın hakemler kazandırmak için çalışmalara başladı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir, Video Yardımcı Hakem (VAR)'da Süper Lig'in ikinci sezonunu geçireceğini anlatırken bu sistemin dün oynanan UEFA Süper Kupa maçında da harika işlediğini aktardı.

VAR odası.
VAR odası.

Geçen sezon Fransa Ligue 1’de Amiens ile Strasbourg arasındaki karşılaşmada görev alarak dünyada ilk kez bir erkek futbol maçını yöneten kadın hakem olan Stephanie Frappart, dün akşam Vodafone Park'da oynanan Süper Kupa maçında da kusursuz bir yönetim sergiledi. Frappart ve yardımcıları, maç içerisinde verdiği kararlar ile tam not almayı başardı. Kadın hakemlerin gündemde olduğu bu günlerde Nihat Özdemir de konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken Türk futbolunda da benzer işler için çalışmalar olacağının sinyallerini verdi.

Stephanie Frappart
Stephanie Frappart

Özdemir, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bu bir süreç. Bir iş 1 yılda olmaz. Bu yıl ikinci yılımız. Bakalım nasıl olacak. Kadın hakeme gelince, bizim Cüneyt (Çakır) hocadan hiçbir farkı olmayan sistemle antrenman yapıyorlar. Müthiş bir maç idare ettiler. Kadın hakemin tutumunu, duruşunu, futbolcularla olan diyaloğunu hakikaten mutlulukla izledim. VAR'la ilgili kararlar da o kadar çabuk ve seri karar verdiler. VAR'a gidip gitmediklerini bile anlayamadık. Müthiş bir sistemle bu işi yaptılar. Neredeyse 2.5 saate yakın süreçte, 3 kadın hakem iyi idare etti. Bizim de başarılı kadın arkadaşlarımız var. Biz de bu işte geride kalmayacağız. MHK Başkanımız bu işin üzerinde. Bu bize bir başlangıç olacak."

  • UEFA’nın erkekler kategorisindeki üst düzey bir karşılaşmasında görev yapan ilk kadın hakem olan Stephanie Frappart, maçta kritik kararlar verdi.
  • Stephanie Frappart
  • Chelsea'nin iki golünü ofsayt gerekçesiyle geçerli saymayan Fransız hakem, 99. dakikada Liverpool kalecisi Adrian'ın, ceza sahası içinde rakip oyuncu Tammy Abraham'a yaptığı harekette penaltı noktasını gösterdi.