Takım arkadaşları tarafından kaçırılan golcü: Elisha Banda

​Takım arkadaşları tarafından kaçırılan golcü: Elisha Banda
​Takım arkadaşları tarafından kaçırılan golcü: Elisha Banda

Yeşil sahalar şimdiye kadar onlarca ilginç olaya tanıklık etti. Ancak bu hikayenin bir başka örneği yok…

Dünyanın neresine giderseniz gidin futbol en popüler sporların başında gelir. Dünya Kupası maçlarını milyarlarca insanın takip etmesi de bu durumun somut örneği. Yalnızca Türkiye’de değil dünyanın öbür ucunda da insanlar futbolla yatıp futbolla kalkıyor.

Benzer özellikler…

Saha olayları, şampiyonluk kutlamaları ya da derbi heyecanı birçok kültürde benzer özellikler taşıyor. Ancak içlerinden bir hikaye var ki; onun başka bir yerde örneğinin bulunması pek de mümkün değil.

Futbolla ilgilenmeyenlere meşin yuvarlağın heyecanını anlamasını beklemek bir hayli zor...
Futbolla ilgilenmeyenlere meşin yuvarlağın heyecanını anlamasını beklemek bir hayli zor...

Dikkatleri çekti

Yıllar yıllar önce Elisha Banda isimli forvet oyuncusu Zimbabve’nin ordu takımı Conte Textiles’te forma giyiyordu. Ordu takımıyla attığı şık goller Banda’nın teklifler almasına vesile oldu.

Arkadaşları kabulenemedi

Elisha Banda, Conte Textiles’ten ayrıldı ve sivil bir futbol kulübüne transfer oldu. Conte Textiles’li futbolcular bu durumu hazmedemedi ve ilginç bir işe imza attı.

Golcü futbolcuyu transfer olduğuna pişman ettiler.
Golcü futbolcuyu transfer olduğuna pişman ettiler.

8 gün boyunca işkence edildi

Bir grup futbolcu sivil takıma imza atan Elisha Banda’yı kaçırdı. Cone Textiles'li futbolcular eski takım arkadaşlarına tamı tamına 8 gün boyunca eziyet etti. Eziyetler sonunda tanınmaz hale gelen Banda sekiz gün süren işkencenin ardından başkent Harare yakınlarında bırakıldı. Bir grup vatandaş tarafından bulunan Banda uzun süre tedavi gördü.

Dünya futbolunda Zimbabve’nin yeri

Zimbabve, Afrika kıtasının güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülke. Zimbabve'nin başkenti ise Harare'dir.

110. sırada

Futbol bu Afrika ülkesinde çok da gelişmemiştir. FIFA Dünya Sıralamasında 110. sırada bulunan Zimbabve Milli Takımı'nın piyasa değeri ise 9,38 milyon Euro.

Avrupa’da oynayan var mı?

Marvelous Nakamba, Brügge forması giyiyor.
Marvelous Nakamba, Brügge forması giyiyor.

Milli takımda yer alan futbolcunun geneli Afrika kıtasında top koşturuyor. Takımda yer alan iki isim yalnızca Avrupa kıtasında ter döküyor. Bu isimlerin ilki Marvelous Nakamba…

Nakamba, Belçika ekibi Brügge're forma giyiyor. Forvet oyuncusu Tino Kadewere ise İsveç 1. Lig ekibi Djurgardens’in kadrosunda yer alıyor.