Tarihin ilk kış oyunlarının nerede düzenlendiğini biliyor musunuz?

​Tarihin ilk kış oyunlarının nerede düzenlendiğini biliyor musunuz?
​Tarihin ilk kış oyunlarının nerede düzenlendiğini biliyor musunuz?

Kış Oyunları birçok sporseverin özlemle beklediği bir organizasyon. Peki, kış sporlarının sahne aldığı ilk oyunlar ne zaman, nerede gerçekleştirildi?

1900'lü yılların ilk yarısı savaşlarla geçti. Birçok ülke yok oldu, milyonlarca insan yaşamını yitirdi. Bu kadar kanın döküldüğü yıllarda insanlar yüzlerini güldürecek işlerler de meşgul olmaya çalışıyordu. Bu yıllarda insanların yüzünü güldüren en önemli etkinlikler ise spor müsabakalaraydı. Özellikle olimpiyat oyunları...

4 yılda bir

Tarihin ilk kış oyunları 1924 yılında gerçekleştirildi.
Tarihin ilk kış oyunları 1924 yılında gerçekleştirildi.

1923 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) her dört yılda bir yaz oyunlarıyla paralel bir kış olimpiyatları düzenlenmesine karar verdi. Alınan kararın aylar sonrasında 16 ülkeden 258 sporcu Fransa'ya akın etti.

25 Ocak 1924’te başladı

1924 Chamonix Kış Olimpiyatları 25 Ocak 1924'te başladı. Fransa'nın Chamonix bölgesinde başlayan oyunlar 4 Şubat 1924'te sona erdi.

16 ülke 258 sporcu

258 sporcu madalya için yarıştı.
258 sporcu madalya için yarıştı.

1924 Kış Oyunları'na; Avusturya, Belçika, Kanada, Çekoslovakya, Finlandiya, Fransa, Birleşik Krallık, Macaristan, İtalya, Letonya, Norveç, Polonya, İsviçre, İsveç, ABD ve Yugoslavya katıldı.

Şampiyon Norveç

Günler süren oyunları 4 altın, 7 gümüş, 6 bronz olmak üzere toplamda 17 madalya Norveç birincilikle tamamladı. Norveç'i 11 madalya ile Finlandiya ve 3 madalyayla Avusturya takip etti. Son sırayı ise 1 madalyalı Belçika aldı.

Gözler onun üzerindeydi

Charles Jewtraw buz pateninde ABD'ye altın madalya kazandırdı.
Charles Jewtraw buz pateninde ABD'ye altın madalya kazandırdı.

1924 Kış Oyunları'nın en dikkat çeken ismi ABD'li buz pateni sporcusu Charles Jewtraw'dı. 5 Mayıs 1900 doğumlu Jewtraw, ilk kez düzenlenen kış oyunlarında ABD'ye buz pateni dalında altın madalya kazandırmayı başardı.

4 yıl sonra İsviçre’de

Bir sonraki kış olimpiyatları 1928 yılında İsviçre'nin St. Moritz kasabasında gerçekleşti. Tarihin ikinci kış oyunları 25 ülkeden 464 sporcu katıldı.

Aylar sonra yine Fransa

1924 Olimpiyat Oyunları için binlerce sporcu aynı senenin mayıs ayında bir kez daha Fransa'ya akın etti. Paris'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen oyunlara binlerce sporcu katıldı. Amerika'nın 99 madalya ile zirvede yer aldığı oyunlarda Türkiye'yi 22 sporcu temsil etti.