Tercümanlıktan zirveye

Babası gibi futbolcu olmak isteyen ancak bu konuda pek de yetenekli olmayan Jose Mourinho’nun hayatı Boby Robson’ın Sporting Lizbon’un başına geçmesiyle değişti. Efsane İngiliz teknik adamın, tercümanlığını yaparak yeşil sahalara atılan Mourinho, 24 yılda ayakta alkışlanacak bir kariyer elde etti.

Futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi teknik direktörleri arasında yer alan Jose Mourinho için Manchester United dönemi başladı. Kariyerinde iki Şampiyonlar Ligi ve bir UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu bulunan Mourinho'nun futbolculuk dönemi ise son derece vasattı. Portekizli teknik adamın başarılarla dolu kariyeri;
Setubal’da doğdu
Jose Mario dos Santos Mourinho Felix, 26 Ocak 1963 yılında Portekiz'in Setubal Bölgesi'nde hayata geldi.
Setubal’da doğdu Jose Mario dos Santos Mourinho Felix, 26 Ocak 1963 yılında Portekiz'in Setubal Bölgesi'nde hayata geldi.
Ünlü kalecinin oğlu
Mourinho, Portekizli kaleci Felix Mourinho'nun oğludur.
Ünlü kalecinin oğlu Mourinho, Portekizli kaleci Felix Mourinho'nun oğludur.
Okulda başarılı değildi
Mourinho'nun annesi Maria Julia Mourinho ise ilkokul öğretmeniydi. Mourinho, haylaz bir çocuktu ve okulda başarılı değildi.
Okulda başarılı değildi Mourinho'nun annesi Maria Julia Mourinho ise ilkokul öğretmeniydi. Mourinho, haylaz bir çocuktu ve okulda başarılı değildi.
Orta sahada oynadı
Önceleri babası gibi futbolcu olmak isteyen Mourinho, orta saha mevkiinde görev alıyordu. Genç Mourinho; Rio Ave (1980-1982), Belenenses (1982-1983), Sesimbra (1983-1985), Comercio (1985-1987) takımlarında top koşturdu.
Orta sahada oynadı Önceleri babası gibi futbolcu olmak isteyen Mourinho, orta saha mevkiinde görev alıyordu. Genç Mourinho; Rio Ave (1980-1982), Belenenses (1982-1983), Sesimbra (1983-1985), Comercio (1985-1987) takımlarında top koşturdu.
Annesi karşı çıktı
Futbolda başarılı olamayacağını düşünen Mourinho, annesinin karşı çıkmasına rağmen Lizbon Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Akademisi'ne başladı.
Annesi karşı çıktı Futbolda başarılı olamayacağını düşünen Mourinho, annesinin karşı çıkmasına rağmen Lizbon Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Akademisi'ne başladı.
Öğretmenlik yaptı
Beş yıllık eğitimin ardından önce bir okulda beden eğitimi öğretmenliği yapan Mourinho ardından Setubal FC'nin genç takımının başına geçti.
Öğretmenlik yaptı Beş yıllık eğitimin ardından önce bir okulda beden eğitimi öğretmenliği yapan Mourinho ardından Setubal FC'nin genç takımının başına geçti.
1992’de Sporting Lizbon’da
Mourinho'nun hayatı 1992'de değişti. İngiliz teknik adam Boby Robson, Sporting Lizbon'un başına getiriliğinde yanına futboldan anlayan bir tercüman gerekli oldu. Akla gelen ilk isimse 29 yaşındaki Jose Mourinho'ydu…
1992’de Sporting Lizbon’da Mourinho'nun hayatı 1992'de değişti. İngiliz teknik adam Boby Robson, Sporting Lizbon'un başına getiriliğinde yanına futboldan anlayan bir tercüman gerekli oldu. Akla gelen ilk isimse 29 yaşındaki Jose Mourinho'ydu…
Yardımcı antrenör oldu
Robson, futbol zekasına hayran kaldığı Mourinho'yu tercümanlığından yardımcılığına getirdi.
Yardımcı antrenör oldu Robson, futbol zekasına hayran kaldığı Mourinho'yu tercümanlığından yardımcılığına getirdi.
Mourinho’dan vazgeçmedi
1993 yılında ise Robson, Porto'nun yolunu tuttu. Elbette deneyimli teknik adam Mourinho'dan vazgeçmedi.
Mourinho’dan vazgeçmedi 1993 yılında ise Robson, Porto'nun yolunu tuttu. Elbette deneyimli teknik adam Mourinho'dan vazgeçmedi.
Dikkat çekmeye başladı
1993-1996 yılları arasında Porto'da önemli başarılara imza atan ekibin arasında yer alan Mourinho, gün geçtikçe dikkat çekmeye başladı.
Dikkat çekmeye başladı 1993-1996 yılları arasında Porto'da önemli başarılara imza atan ekibin arasında yer alan Mourinho, gün geçtikçe dikkat çekmeye başladı.
Barcelona’ya gittiler
1996'da Robson ve Mourinho, Katalan devi Barcelona'nın kapısından girdi.
Barcelona’ya gittiler 1996'da Robson ve Mourinho, Katalan devi Barcelona'nın kapısından girdi.
Yolları ayrıldı
1997'de Robson, Barcelona'ya veda etti. Ancak Mourinho yardımcı antrenör olarak kulüpte kaldı.
Yolları ayrıldı 1997'de Robson, Barcelona'ya veda etti. Ancak Mourinho yardımcı antrenör olarak kulüpte kaldı.
İki şampiyonluk yaşadı
Mourinho, 1997-2000 yılları arasında Barcelona'da Louis Van Gaal'in yardımcılığını yaptı. Bu sürede Portekizli, Barcelona ile iki şampiyonluk yaşadı.
İki şampiyonluk yaşadı Mourinho, 1997-2000 yılları arasında Barcelona'da Louis Van Gaal'in yardımcılığını yaptı. Bu sürede Portekizli, Barcelona ile iki şampiyonluk yaşadı.
Bir hafta içinde ayrıldı
2000 yılının eylül ayında Benfica'da Jupp Henyckess'in yardımcılığına getirilen Mourinho, baş asistan koç olamayınca bir hafta içinde kulüpten ayrıldı.
Bir hafta içinde ayrıldı 2000 yılının eylül ayında Benfica'da Jupp Henyckess'in yardımcılığına getirilen Mourinho, baş asistan koç olamayınca bir hafta içinde kulüpten ayrıldı.
Leira’nın başına geçti
Ocak 2001'de ise Mourinho, Portekiz ekibi Leiria'nın başına teknik direktör olarak getirildi.
Leira’nın başına geçti Ocak 2001'de ise Mourinho, Portekiz ekibi Leiria'nın başına teknik direktör olarak getirildi.
Taraftara söz verdi
2002'de Mourinho'nun yolu bir kez daha Porto ile kesişti. Mourinho'nun ilk senesinde Porto, ligi üçüncü bitirdi. Geleceği tartışılmaya başlanan Mourinho “Gelecek yıl şampiyonuz” diyerek taraftarların güvenini kazandı.
Taraftara söz verdi 2002'de Mourinho'nun yolu bir kez daha Porto ile kesişti. Mourinho'nun ilk senesinde Porto, ligi üçüncü bitirdi. Geleceği tartışılmaya başlanan Mourinho “Gelecek yıl şampiyonuz” diyerek taraftarların güvenini kazandı.
UEFA Avrupa Ligi’ni kazandı
2002-2003 sezonunun başında Mourinho, kadroda ciddi bir revizyona gitti. Yıldız oyunculardan ziyade takım oyunu oynayan isimleri Porto çatısı altında buluşturdu. O sezon Portekiz ekibi 86 puanla ligi şampiyon tamamladı. Bu başarının yanı sıra Porto, UEFA Avrupa Ligi ve Portekiz Kupası'nı da müzesine götürdü.
UEFA Avrupa Ligi’ni kazandı 2002-2003 sezonunun başında Mourinho, kadroda ciddi bir revizyona gitti. Yıldız oyunculardan ziyade takım oyunu oynayan isimleri Porto çatısı altında buluşturdu. O sezon Portekiz ekibi 86 puanla ligi şampiyon tamamladı. Bu başarının yanı sıra Porto, UEFA Avrupa Ligi ve Portekiz Kupası'nı da müzesine götürdü.
Devler Ligi şampiyonluğu
2003-2004 sezonunda Porto hem Portekiz Ligi şampiyonluğu hem de Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna uzandı.
Devler Ligi şampiyonluğu 2003-2004 sezonunda Porto hem Portekiz Ligi şampiyonluğu hem de Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna uzandı.
Kupa canavarı
Mourinho'nun bu başarısı Chelsea'nin dikkatini çekti. 2004-2007 yılları arasında İngiliz ekibini çalıştıran Mourinho, kariyerine 6 kupa daha ekledi. Mourinho'lu Chelsea; Premier Lig şampiyonluğu (2005,02006), FA Cup (2007), İngiltere Lig Kupası (2005, 2007), FA Community Shield (2005) kazandı.
Kupa canavarı Mourinho'nun bu başarısı Chelsea'nin dikkatini çekti. 2004-2007 yılları arasında İngiliz ekibini çalıştıran Mourinho, kariyerine 6 kupa daha ekledi. Mourinho'lu Chelsea; Premier Lig şampiyonluğu (2005,02006), FA Cup (2007), İngiltere Lig Kupası (2005, 2007), FA Community Shield (2005) kazandı.
“En iyi benim”
Chelsea'de ciddi rakamlar kazanan Mouinho, o dönemde “Lütfen aldığım para ile ilgili sorular sormayın. Ben Avrupa şampiyonuyum ve dünyanın en iyi teknik direktörüyüm, özel birisiyim" açıklamalarında bulundu.
“En iyi benim” Chelsea'de ciddi rakamlar kazanan Mouinho, o dönemde “Lütfen aldığım para ile ilgili sorular sormayın. Ben Avrupa şampiyonuyum ve dünyanın en iyi teknik direktörüyüm, özel birisiyim" açıklamalarında bulundu.
İstifa etti
O dönem için Premier Lig'in en pahalı transferi unvanını taşıyan Shevchenko, 14 maçta 4 gol atınca Mourinho onu yedek kulübesine mahkum etti. Bu durum Chelsea Kulübü'nün patronu Abramoviç ile Mourinho'nun arasının açılmasına neden oldu. Olayların ardından Abramoviç, teknik direktör Avraham Grant'ı Mourinho'nun üstüne futbol direktörü olarak getirdi. Bu durumdan rahatsız olan Mourinho, Chelsea'den ayrıldı.
İstifa etti O dönem için Premier Lig'in en pahalı transferi unvanını taşıyan Shevchenko, 14 maçta 4 gol atınca Mourinho onu yedek kulübesine mahkum etti. Bu durum Chelsea Kulübü'nün patronu Abramoviç ile Mourinho'nun arasının açılmasına neden oldu. Olayların ardından Abramoviç, teknik direktör Avraham Grant'ı Mourinho'nun üstüne futbol direktörü olarak getirdi. Bu durumdan rahatsız olan Mourinho, Chelsea'den ayrıldı.
Inter kariyeri başladı
2008'de bu kez Mourinho, İtalyan ekibi Inter'le anlaştı. 2008-2010 yıllarında Inter'i çalıştıran Mourinho, 5 kupa kazandı. Portekizli teknik adamın çalıştırdığı Inter bu sürede UEFA Şampiyonlar Ligi (2010), İtalya Serie A (2009, 2010), İtalya Kupası (2010) ve İtalya Supercoppa (2008) zaferleri yaşadı.
Inter kariyeri başladı 2008'de bu kez Mourinho, İtalyan ekibi Inter'le anlaştı. 2008-2010 yıllarında Inter'i çalıştıran Mourinho, 5 kupa kazandı. Portekizli teknik adamın çalıştırdığı Inter bu sürede UEFA Şampiyonlar Ligi (2010), İtalya Serie A (2009, 2010), İtalya Kupası (2010) ve İtalya Supercoppa (2008) zaferleri yaşadı.
Tarihi başarı
Inter'e tarihindeki ilk Şampiyonlar Ligi kupasını kazandıran Mourinho'nun adı sık sık Real Madrid ile anılmaya başladı.
Tarihi başarı Inter'e tarihindeki ilk Şampiyonlar Ligi kupasını kazandıran Mourinho'nun adı sık sık Real Madrid ile anılmaya başladı.
Real Madrid’e imza attı
Söylentilerin ardından Mourinho, 2010'da Real Madrid'e imza attı. Ligdeki Barcelona hegemonyasını kaldırmak için getirilen Mourinho bu konuda da başarılı oldu. Eflatun-Beyazlılar, Mourinho yönetiminde Kral Kupası (2011), La Liga (2012) ve İspanya Süper Kupası'nı (2011) müzesine götürdü.
Real Madrid’e imza attı Söylentilerin ardından Mourinho, 2010'da Real Madrid'e imza attı. Ligdeki Barcelona hegemonyasını kaldırmak için getirilen Mourinho bu konuda da başarılı oldu. Eflatun-Beyazlılar, Mourinho yönetiminde Kral Kupası (2011), La Liga (2012) ve İspanya Süper Kupası'nı (2011) müzesine götürdü.
Sorunlar yaşamaya başladı
2016 yılına kadar Real Madrid ile sözleşmesi bulunan Mourinho, başta takımın kalecisi Iker Casillas ile yaşadığı sorunlar nedeniyle 20 Mayıs 2013'te görevinden istifa etti.
Sorunlar yaşamaya başladı 2016 yılına kadar Real Madrid ile sözleşmesi bulunan Mourinho, başta takımın kalecisi Iker Casillas ile yaşadığı sorunlar nedeniyle 20 Mayıs 2013'te görevinden istifa etti.
İkinci Chelsea dönemi
Portekizli teknik adam, 3 Haziran 2013 tarihinde Chelsea ile 4 yıllık sözleşme imzaladı.
İkinci Chelsea dönemi Portekizli teknik adam, 3 Haziran 2013 tarihinde Chelsea ile 4 yıllık sözleşme imzaladı.
Bir şampiyonluk daha geldi
Chelsea'deki ikinci döneminde Mourinho yine adından sıkça söz ettirdi. 2015 yılında Maviler, Premier Lig şampiyonluğuna ulaştı.
Bir şampiyonluk daha geldi Chelsea'deki ikinci döneminde Mourinho yine adından sıkça söz ettirdi. 2015 yılında Maviler, Premier Lig şampiyonluğuna ulaştı.
Leicester sonu oldu
14 Aralık 2015'de Chelsea, Leicester City'ye 2-1 mağlup olunca bütün gözler Mourinho'ya çevrildi. 16 haftada 9 mağlubiyet alan Chelsea'nin Rus patronu Roman Abramoviç, 17 Aralık 2015'te Portekizlinin görevine son verdi.
Leicester sonu oldu 14 Aralık 2015'de Chelsea, Leicester City'ye 2-1 mağlup olunca bütün gözler Mourinho'ya çevrildi. 16 haftada 9 mağlubiyet alan Chelsea'nin Rus patronu Roman Abramoviç, 17 Aralık 2015'te Portekizlinin görevine son verdi.
Manchester United dönemi başladı
Manchester United, Alex Ferguson'un emeklilik kararının ardından David Moyes ve Louis van Gaal ile başarılı olmaya çalıştı. Ancak iki teknik adamda beklenenin çok altında kaldı. Ada ekibi, 27 Mayıs 2016'da Jose Mourinho ile anlaştığını duyurdu.
Manchester United dönemi başladı Manchester United, Alex Ferguson'un emeklilik kararının ardından David Moyes ve Louis van Gaal ile başarılı olmaya çalıştı. Ancak iki teknik adamda beklenenin çok altında kaldı. Ada ekibi, 27 Mayıs 2016'da Jose Mourinho ile anlaştığını duyurdu.
‘Her zaman bir yakınlık hissettim”
Manchester United ile üç yıllık sözleşme imzalayan Portekizli "Manchester United, dünyada tanınan ve gıpta edilen bir kulüp. Başka kulüplerde olmayan hünerleri ve hikayeleri var. Old Trafford ile aramda her zaman bir yakınlık hissettim” dedi.
‘Her zaman bir yakınlık hissettim” Manchester United ile üç yıllık sözleşme imzalayan Portekizli "Manchester United, dünyada tanınan ve gıpta edilen bir kulüp. Başka kulüplerde olmayan hünerleri ve hikayeleri var. Old Trafford ile aramda her zaman bir yakınlık hissettim” dedi.
Devlerin amansız savaşı
Mourinho'nun Ada'ya dönmesinin ardından 2016-2017 sezonunda Premier Lig dev teknik adamların buluşma noktası olacak. Arsene Wenger, Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Antonio Conte, Claudio Ranieri ve diğerlerinin mücadelesine yürek dayanmayacak.
Devlerin amansız savaşı Mourinho'nun Ada'ya dönmesinin ardından 2016-2017 sezonunda Premier Lig dev teknik adamların buluşma noktası olacak. Arsene Wenger, Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Antonio Conte, Claudio Ranieri ve diğerlerinin mücadelesine yürek dayanmayacak.
Guinness Rekorlar kitabında
Portekizli teknik adam, beş farklı dalda 2016 Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer aldı. Mourinho'nun rekorları şöyle;

 Şampiyonlar Ligi'ni 2 farklı (Porto, Inter) takımda kazanan tarihteki 5 teknik direktörden biri.

 49 yaş artı 12 günle Şampiyonlar Ligi'nde 100 maç barajına ulaşan tarihteki en genç teknik direktör.

 2004-2005 sezonunda Chelsea'yi 95 puanla lig şampiyonu yaparak, İngiltere Premier Lig tarihinde bir sezonda en çok puan toplayan teknik direktör.

 İngiltere Premier Lig tarihinde 77 maçla kendi evinde en uzun süre yenilmezlik serisi tutturan teknik direktör.

 Başında olduğu 4 kulüpte iç sahada 151 maç yenilmeme serisi tutturan teknik direktör.
Guinness Rekorlar kitabında Portekizli teknik adam, beş farklı dalda 2016 Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer aldı. Mourinho'nun rekorları şöyle; Şampiyonlar Ligi'ni 2 farklı (Porto, Inter) takımda kazanan tarihteki 5 teknik direktörden biri. 49 yaş artı 12 günle Şampiyonlar Ligi'nde 100 maç barajına ulaşan tarihteki en genç teknik direktör. 2004-2005 sezonunda Chelsea'yi 95 puanla lig şampiyonu yaparak, İngiltere Premier Lig tarihinde bir sezonda en çok puan toplayan teknik direktör. İngiltere Premier Lig tarihinde 77 maçla kendi evinde en uzun süre yenilmezlik serisi tutturan teknik direktör. Başında olduğu 4 kulüpte iç sahada 151 maç yenilmeme serisi tutturan teknik direktör.
Ailesine çok bağlı
Futbol otoritelerinin son derece kibirli olduğunu ileri sürdüğü Mourinho, tam bir aile babası… İş haricinde çok fazla dışarıya çıkmayan Mourinho yaptığı açıklamalarda evde ailesiyle birlikte vakit geçirmenin kendisi için daha önemli olduğunu vurguluyor.
Ailesine çok bağlı Futbol otoritelerinin son derece kibirli olduğunu ileri sürdüğü Mourinho, tam bir aile babası… İş haricinde çok fazla dışarıya çıkmayan Mourinho yaptığı açıklamalarda evde ailesiyle birlikte vakit geçirmenin kendisi için daha önemli olduğunu vurguluyor.
1989’da evlendi
1989 yılında Matilde Faria ile hayatını birleştiren Mourinho'nun, Matilde isimli bir kızı ve Mario Mourinho Jr. İsimli bir oğlu var.
1989’da evlendi 1989 yılında Matilde Faria ile hayatını birleştiren Mourinho'nun, Matilde isimli bir kızı ve Mario Mourinho Jr. İsimli bir oğlu var.
Babasını üzüyor
Özel hayatıyla gündeme gelmeyi sevmeyen Mourinho'nun 19 yaşındaki kızı ise sık sık İngiliz basınında manşetleri süslüyor. Hem kıyafetleri hem de aşk hayatıyla manşetleri süsleyen Matilde'nin bu durumu Mourinho'nun da canını sıkıyor.
Babasını üzüyor Özel hayatıyla gündeme gelmeyi sevmeyen Mourinho'nun 19 yaşındaki kızı ise sık sık İngiliz basınında manşetleri süslüyor. Hem kıyafetleri hem de aşk hayatıyla manşetleri süsleyen Matilde'nin bu durumu Mourinho'nun da canını sıkıyor.
Nial Horran’dan ayrıldı
Bir süre önce One Direction müzik grubunun solisti Nial Horran'la birlikte olan Matilde, gönlünü şimdilerde bir futbolcuya kaptırdı.
Nial Horran’dan ayrıldı Bir süre önce One Direction müzik grubunun solisti Nial Horran'la birlikte olan Matilde, gönlünü şimdilerde bir futbolcuya kaptırdı.
Mourinho ilişkiyi onaylamadı
İngiliz ekibi Sunderland'te forma giyen 30 yaşındaki Danny Graham ile arkadaşlık yaşayan Matilde'nin bu ilişkisine babasının ciddi bir tepki gösterdiği biliniyor.
Mourinho ilişkiyi onaylamadı İngiliz ekibi Sunderland'te forma giyen 30 yaşındaki Danny Graham ile arkadaşlık yaşayan Matilde'nin bu ilişkisine babasının ciddi bir tepki gösterdiği biliniyor.