TFF, Avrupa'da rotasyonu yasaklamalı mı?

UEFA Şampiyonlar Ligi logosu.
UEFA Şampiyonlar Ligi logosu.

▬ Avrupa'da mücadele eden temsilcilerimizin özellikle UEFA Avrupa Ligi'nde aldıkları sonuçları önemsememesi, Süper Lig şampiyonunun UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılım hakkını tehlikeye sokuyor.

▬ Ülke puanı sıralamasında ilk 10’da bulunan ülkelerin Devler Ligi’ne direkt katılabildiği sistemde 10. sırada bulunan Türkiye ile 11. basamakta yer alan Hollanda arasındaki fark her geçen gün kapanıyor.

▬ 34.600 ülke puanı ile 32.433 puanlı Hollanda'nın önünde bulunan Türkiye, 11. sıraya gerilemesi halinde lig şampiyonunu dahi UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt gönderemeyecek.

▬ Spor otoriteleri, Premier Lig'de uygulanan 'Avrupa'da rotasyon yasağının' Türkiye'ye uyarlanmasını tavsiye ediyor.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinin son dönemde özellikle Avrupa Ligi’nde ortaya koyduğu düşük performans ve turnuvanın fazla önemsenmediği havası yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

UEFA’nın iki numaralı organizasyonunda alınan başarısız sonuçlar ülke puanını ciddi şekilde aşağıya çekerken, Süper Lig şampiyonunun dahi Şampiyonlar Ligi bileti tehlikeye giriyor. Yalnızca ülke sıralamasında ilk 10’da bulunan ülkelerin Devler Ligi’ne doğrudan katılım hakkı bulunurken; 10. sırada bulunan Türkiye ile 11. basamakta yer alan Hollanda arasındaki fark her geçen gün kapanıyor.

UEFA ülke sıralamasına göre ilk 15'teki takımlar.
UEFA ülke sıralamasına göre ilk 15'teki takımlar.

2016-17 sezonundan itibaren ciddi bir düşeş trendine giren temsilcilerimiz, Hollanda ile aramızdaki farkın 2 puana kadar inmesine sebep oldu. Hollanda cephesinde özellikle Ajax'ın bu sezonki performansı da farkı eriten bir diğer etken oldu.

  • Ajax, yarı finalde Tottenham'ı eleyerek finalde de Liverpool engelini aşıp Şampiyonlar Ligi'ni kazansaydı aradaki puan farkı 1'e kadar inecekti.

PROSEDÜR NASIL?

UEFA, Avrupa’nın kulüpler bazındaki en prestijli organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi’nde statü değişikliğine gitti. Yeni yönetmeliğe göre; ülke puanını göre ilk dört sırada yer alan ülkelerin liglerinde ilk 4’e giren takımlar, eleme oynamadan doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne katılabiliyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi kupası, kura çekiminden önce görücüye çıkıyor.
UEFA Şampiyonlar Ligi kupası, kura çekiminden önce görücüye çıkıyor.

UEFA ülkeler sıralamasında 5. ve 6. basamakta yer alan ülkelerin liglerini ilk 2 sırada tamamlayan takımlar da Devler Ligi’ne direkt katılım sağlayabiliyor. Ancak 7., 8., 9. ve 10. ülkelerin liglerinde ise yalnızca şampiyonlar doğrudan katılım hakkı kazanabiliyor.

  • Prosedüre göre; UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, direkt olarak Şampiyonlar Ligi gruplarına katılıyor.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi şampiyonlarıyle birlikte toplamda 26 takım UEFA Şampiyonlar Ligi’nde doğrudan gruplara kalabiliyor.

  • 1. 2.3 ve 4. sıradaki ülkenin ilk 4 takımları = 16 takım.
  • 5. ve 6. sıradaki ülkenin ilk 2 takımları = 4 takım.
  • 7. 8. 9. ve 10. sıradaki ülkelerin şampiyon takımları = 4 takım.
  • UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi şampiyonları = 2 takım.

UEFA Şampiyonlar Ligi kupası.
UEFA Şampiyonlar Ligi kupası.

BU SEZON HANGİ TAKIMIMIZ, KAÇ PUAN TOPLADI?

Bu sezon temsilcilerimizden Beşiktaş 9.5, Fenerbahçe 8.5, Galatasaray da 8 puanla sezonu kapattı. Fakat Akhisarspor 1, Başakşehir de yalnızca yarım puan aldıkları için ortalama 5,5 puanda kaldık ve 2018-19 sıralamasını 17. basamakta noktaladık.

  • Hırvatistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, hatta Güney Kıbrıs, bu sezonu Türkiye'nin üzerinde tamamladılar.

ÖZEL DURUMLAR NELER?

  • ▬ UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanan takım, kendi liginde de Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkı kazanırsa, bu hak 11. sırada yer alan ülkenin şampiyonuna devrediliyor.
  • ▬ UEFA Avrupa Ligi'ni kazanan takım, kendi liginde de Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanırsa, bu hak 5. sırada yer alan ülkenin üçüncüsüne devredilir.

Şampiyonlar Ligi'nde oynanacak Karşılaşma öncesinde skorbord test ediliyor.
Şampiyonlar Ligi'nde oynanacak Karşılaşma öncesinde skorbord test ediliyor.

NE YAPILMALI?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Uğur Meleke’nin önerisi, Türkiye Futbol Federasyonu’nun herhangi bir kulübe UEFA lisansı vermek için Avrupa kupalarındaki maçlara en güçlü kadrolarıyla çıkacaklarına dair yazılı taahhüt alması gerektiği yönünde.

BUNU YAPAN ÜLKE VAR MI?

Uğur Meleke’nin bahsettiği prosedür, İngiltere’de uygulanıyor. Premier Lig yönetimi, lige katılan 20 kulüpten tüm maçlara en iyi kadrolarıyla çıkacaklarına dair yazılı taahhüt alıyor. Premier Lig yönetimi, 2017 yılında lig protokolüne şöyle bir madde ekledi: Mart’ın 4’üncü haftasından itibaren kulüpler hiçbir maçın esame listesinde, bir önceki lig müsabakasına göre 8’den fazla farklı oyuncuya yer veremezler.