Türk futbolu tehlikede: Şampiyonlar Ligi tarih oluyor

Carles Puyol, kura çekiminde Galatasaray'ı çekiyor.
Carles Puyol, kura çekiminde Galatasaray'ı çekiyor.

▬ UEFA, 17 Mayıs'ta Azerbaycan'da gerçekleştireceği zirvede 2024 yılından itibaren Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin yerine geçecek olan Lig 1, Lig 2 ve Lig 3'ün formatlarını açıklayacak.

▬ Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Andrea Agnelli’nin hazırladığı projenin detaylı sunumunu bizzat UEFA Başkanı Aleksandr Ceferin yapacak.

▬ Lig 1'de 2020-2024 yılları arasında Avrupa'da topladıkları puanlara göre ülkelerden toplam 32 takım 8'erli gruplarda mücadele edecek..

▬ Lig 1'de mücadele eden 32 takımın en iyi 24'ü kendi liglerindeki sıralamalarına bakılmadan bir sonraki sezonda da turnuvaya katılma hakkı elde edecek. Kalan 8 takımın 4'ü Lig 2'den, 4'ü de ulusal liglerin şampiyonların kendi aralarında oynayacağı elemelerden gelecek.

▬ Spor yazarı Emrah Kayalıoğlu, Lig 1'e katılım formatının zorluğuna dikkati çekerek Süper Lig ekiplerinin 2024 yılından itibaren Şampiyonlar Ligi seviyesinde üst düzey turnuva oynamasının zora gireceğini savunuyor.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin isimleri futbol sahnesinden siliniyor. UEFA, Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Andrea Agnelli’nin hazırladığı proje kapsamında 2024 yılından itibaren yeni turnuvalar başlatmaya hazırlanıyor.

17 Mayıs tarihinde Macaristan’da toplanacak olan UEFA, 55 üye ülkenin yer alacağı zirvede, 2024’ten itibaren hayata geçirilmesi planlanan 3 turnuvanın formatını açıklayacak. UEFA Başkanı Aleksandr Ceferin, turnuvaların detaylarına ilişkin detayların yer aldığı sunumu bizzat kendisi yapacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi kupası kura çekiminde sergileniyor.
UEFA Şampiyonlar Ligi kupası kura çekiminde sergileniyor.
  • BILD'in haberine Avrupa'da Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yerine Lig 1, Lig 2 ve Lig 3 adında 3 ayrı turnuva düzenlenecek.

Yeni format nasıl olacak?

Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Avrupa Ligi 2 adında 2021'de başlayacak turnuvaların yerine Lig 1, Lig 2 ve Lig 3 adında yeni organizasyonlar yapılacak. Buna göre Lig 1'de 2020-2024 yılları arasında Avrupa'da topladıkları puanlara göre ülkelerden toplam 32 takım 8'erli gruplarda mücadele edecek. Takım sayısının artmasıyla birlikte gruplarda maçların oynanacağı hafta sayısı da 6'dan 14'e yükselecek.

Madrid'de Liverpool ile Tottenham arasında oynanacak finalde kullanılacak top.
Madrid'de Liverpool ile Tottenham arasında oynanacak finalde kullanılacak top.

Gruplarda ilk 4'te yer alan takımlar bir üst tura çıkacak ve elemeli sistemle mücadele edecek. Gruplarda ilk 4 içerisinde yer alamayan diğer takımlar ise kendi aralarında oynayacakları maçlar sonucunda küme düşecek 4 takımı belirleyecek.

  • Lig 1'de mücadele eden 32 takımın en iyi 24'ü, kendi liglerindeki sıralamalarına bakılmadan bir sonraki sezonda da turnuvaya katılma hakkı elde edecek. Kalan 8 takımın 4'ü Lig 2'den, 4'ü de ulusal liglerin şampiyonlarının kendi aralarında oynayacağı elemelerden gelecek.

Lig 2 formatı nasıl olacak?

Şu anda Avrupa Ligi statüsünde olacak olan Lig 2'de takım sayısı şu andaki turnuvaya göre azalacak. Lig 2'de 32 takım mücadele edecek ve burada yarı finale kalan 4 takım Lig 1'e yükselecek. Lig 2'ye katılacak olan 32 takımın 20'si ulusal liglerden gelecek. Ayrıca Lig 1'den düşen 4 takım ile, Lig 3'den yükselecek 4 takım da buraya eklenecek. Geriye kalan 4 takımsa Lig 2'de mücadele eden takımların performanslarına göre belirlenecek ve 32 takım oluşturulacak.

Lig 3 formatı nasıl olacak?

Lig 3'te toplamda 64 takım yer alacak ve 16'lı gruplara ayrılacak. Gruplar coğrafi bölgelere göre oluşturulacak. Gruplarda lider olan takımlar Lig 2'ye yükselme hakkı elde edecek. Lig 3'te mücadele edecek takımlar her yıl performanslarına göre belirlenecek.

Şampiyonlar Ligi'nin mevcut logosu ve introsundan bir kare.
Şampiyonlar Ligi'nin mevcut logosu ve introsundan bir kare.

Yeni format Türk takımlarını nasıl etkileyecek?

UEFA, uzun zamandır yaptığı toplantılarla turnuvalarını gözden geçiriyor. Çekişmeyi arttırmak için çalışmalar yapan yetkililer son yaptıkları düzenlemeyle Türk futbolseverleri bir hayli üzecek.

Mevcut sistemde Şampiyonlar Ligi gruplarındaki 32 takımın 30'u liglerinden geliyor, bunlara Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi şampiyonları ekleniyor. 2024'ten sonra 32 takımın 24'ü Şampiyonlar Ligi'nin yeni statüsündeki en iyi 24 takım olacak. Küme düşecek 8 takımın yerlerini, elemelerden gelecek 4 lig şampiyonu ve mevcut Avrupa Ligi'nin en iyi 4 takımı alacak.

2013'te çekilen kura çekiminde Galatasaray'ın kağıdı.
2013'te çekilen kura çekiminde Galatasaray'ın kağıdı.
  • Bu durumunda lig ikincimizin eleme oynaması artık söz konusu değil. Süper Lig şampiyonu ise bir önceki sezonun en iyi 24 takımı arasında giremediği taktirde elemelerden bilet alacak dört takımdan biri olmak zorunda kalacak. Bu noktada Şampiyonlar Ligi'ne buradan da takım sokma şansımız oldukça çok zor gözüküyor. Zira takımlarımızın Şampiyonlar Ligi'ndeki başarı yüzdesi oldukça düşük.

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettiği son sezona ait kura kağıdı.
Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettiği son sezona ait kura kağıdı.

Otoriteler ne diyor?

Spor yazarı Emrah Kayalıoğlu, Şampiyonlar Ligi yerine hayata geçirilecek olan Lig 1'in formatının Türk takımları için büyük bir tehdit olduğunu ilk dile getiren gazeteci oldu. Kişisel sosyal medya hesabından kulüp başkanlarına ve Türkiye'deki futbol yöneticilerine seslenen Kayalıoğlu, tehlikenin boyutuna dikkati çekti.

  • Küçük yerel hesaplarının derdindeki futbol dünyamız... Bir cisim yaklaşıyor farkında mısınız? 2024'ten itibaren takımlarımız Şampiyonlar Ligi'nde oynayamayacak. Mevcut sistemde gruplardaki 32 takımın 30'u liglerinde geliyor, bunlara CL ve EL şampiyonları ekleniyor. 2024'ten sonra 32 takımın 24'ü CL'nin yeni statüsündeki en iyi 24'ü olacak. Küme düşecek 8 takımın yerlerini, elemelerden gelecek 4 lig şampiyonu ve yeni Kupa 2'nin (mevcut EL) en iyi 4 takımı alacak. Lig ikincimizin eleme oynaması söz konusu değil. Şampiyonumuz elemelerden bilet alacak dört takımdan biri olmak durumunda. Yeni statüyle (8 takımlı 4 grup) oynanacak 2024'teki ilk CL'ye giriş de ulusal liglerden olmayacak. 5 yıllık UEFA takım puanlamasıyla buraya girilecek. Her ülke en fazla 5 temsilci yollayabilecek. Yani buradan da takım sokmamız zor. Hele büyük takımlarımızın üzerinde bu ceza gölgesi varken. Niye City ve PSG'ye tüm FFP ihlallerine karşın men verilmemesinin ardında yatan sebeplerden biri de bu beş yıllık sıralamada puan kaybetmemeleri isteği bence... Ey kulüp başkanları... Siz hala MHK, TFF konuşun... Oysa bir zahmet ECA ve UEFA toplantılarına giden profesyonellerinize kulak verseniz, size bunları anlatırlar herhalde. Belki o zaman tehlikenin boyutunun farkına varırsınız. Bugün lig şampiyonluğu için kopan kavganın asıl sebebinin CL katılımı ve oradan elde edilecek gelir olduğunu artık çoğunluk anladı. Ama 5 yıl sonra CL havucu da olmayacak. Bunu görün artık.