Türkiye’nin 1950 Dünya Kupası’na neden katılmadığını biliyor musunuz?

​Türkiye’nin 1950 Dünya Kupası’na neden katılmadığını biliyor musunuz?
​Türkiye’nin 1950 Dünya Kupası’na neden katılmadığını biliyor musunuz?

1923 yılında kurulan Türk Milli Futbol Takımı, inişleri ve çıkışlarıyla her dönem gündemimizin birinci maddesi oldu. Peki, 1923 yılında ilk maçına çıkan ay-yıldızlıların 1950 yılında Brezilya’da gerçekleşen Dünya Kupası’na neden katılmadığını biliyor musunuz?

Türkiye'de futbol 1800'lu yılların sonunda ticaret yapan İngilizlerin vasıtasıyla tanınmaya başladı. 1890'lı yıllarda Türkler gizli gizli buluşup meşin yuvarlağın peşinde koşuyordu. Çünkü o dönemde hükümet Türklerin futbol oynamasını yasaklamıştı.

Siyah Çoraplılar, Kadıköy Futbol Kulübü gibi kurulan takımlar ise baskınlarla kapatıldı. Bir yandan savaşlarla boğuşan Türkler futbol yasağının kaldırılması için çok uğraştı ve sonunda da amaçlarına ulaştı. Kurtuluş Savaşı sırasında ise futbolcular cepheye silah taşıyarak, vatan için savaşarak halkın takdirini kazandı.

  • Fenerbahçe'nin kuruluş tüzüğünde yer alan, “Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kuruluş amacı; vatan gençlerini, vatanın korunmasına ve askeri seferberliklere hazırlamaktır” ibaresi o yıllarda kulüplerin ne için kurulduğunu gözler önüne seriyor.

Futbolun gelişimi Türkiye’de geç olunca milli takımın filizlenmesi de bir hayli zor oldu.

İşte Türk Milli Takımı'nın kuruluş hikayesi;

TFF ne zaman kuruldu? 
Türkiye Futbol Federasyonu Yusuf Ziya Öniş başkanlığında 1923 yılında kuruldu. O dönemki ismiyle Futbol Heyet-i Müttehidesi, Türk futbolu için önemli adımlar attı. Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi oldu.
TFF ne zaman kuruldu? Türkiye Futbol Federasyonu Yusuf Ziya Öniş başkanlığında 1923 yılında kuruldu. O dönemki ismiyle Futbol Heyet-i Müttehidesi, Türk futbolu için önemli adımlar attı. Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi oldu.
Yusuf Ziya Öniş kimdir? 
1892 yılında dünyaya gelen Yusuf Ziya Öniş gençlik yıllarında futbol oynadı. Galatasaray Lisesi'ndeki eğitimin ardından İsviçre'ye giden Öniş burada Servette kulübünde forma giydi. Öniş, 1922-1924 yılları arasında Galatasaray Kulübü başkanlığı yaptı. Ünlü spor adamı, 1923 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'nun temellerini attı. Futbolun yanı sıra üst düzey şirketlerde yöneticilik yapan Öniş'in ismi Sarıyer Stadı'na verildi. Öniş, 12 Ekim 1960'da vefat etti.
Yusuf Ziya Öniş kimdir? 1892 yılında dünyaya gelen Yusuf Ziya Öniş gençlik yıllarında futbol oynadı. Galatasaray Lisesi'ndeki eğitimin ardından İsviçre'ye giden Öniş burada Servette kulübünde forma giydi. Öniş, 1922-1924 yılları arasında Galatasaray Kulübü başkanlığı yaptı. Ünlü spor adamı, 1923 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'nun temellerini attı. Futbolun yanı sıra üst düzey şirketlerde yöneticilik yapan Öniş'in ismi Sarıyer Stadı'na verildi. Öniş, 12 Ekim 1960'da vefat etti.
İlk maç ne zaman oynandı? 
Türk Milli Takımı ilk maçını 26 Ekim 1923 tarihinde oynadı. Türkiye ile Romanya arasında oynanan bu mücadele 2-2 sona erdi. Romanya filelerini 2 kez havalandıran Zeki Rıza Sporel böylelikle milli takımın ilk golünü atan futbolcu unvanını elde etti.
İlk maç ne zaman oynandı? Türk Milli Takımı ilk maçını 26 Ekim 1923 tarihinde oynadı. Türkiye ile Romanya arasında oynanan bu mücadele 2-2 sona erdi. Romanya filelerini 2 kez havalandıran Zeki Rıza Sporel böylelikle milli takımın ilk golünü atan futbolcu unvanını elde etti.
Paris yolculuğu
Ay-yıldızlı ekibimiz 1924 Paris Olimpiyat Oyunları'na katıldı. Türkiye ilk maçında Çekoslovakya'ya 5-2 mağlup oldu. Bu maç aynı zamanda Türk Milli Takım'ının yurt dışında oynadığı ilk mücadele olarak tarihe geçti.
Paris yolculuğu Ay-yıldızlı ekibimiz 1924 Paris Olimpiyat Oyunları'na katıldı. Türkiye ilk maçında Çekoslovakya'ya 5-2 mağlup oldu. Bu maç aynı zamanda Türk Milli Takım'ının yurt dışında oynadığı ilk mücadele olarak tarihe geçti.
Brezilya’ya neden gidilmedi? 
Türk Milli Takımı 1950 Dünya Kupası'na katılma hakkını elde etti. Ancak bir sorun vardı. Turnuva Brezilya'da düzenlenecekti. Türkiye'nin bu turnuvaya katılması ise maddi açıdan imkansızdı. Hem yol hem de maddi gerekçeler nedeniyle Türkiye 1950 Dünya Kupası'na katılmadı.
Brezilya’ya neden gidilmedi? Türk Milli Takımı 1950 Dünya Kupası'na katılma hakkını elde etti. Ancak bir sorun vardı. Turnuva Brezilya'da düzenlenecekti. Türkiye'nin bu turnuvaya katılması ise maddi açıdan imkansızdı. Hem yol hem de maddi gerekçeler nedeniyle Türkiye 1950 Dünya Kupası'na katılmadı.
Şeren, "Berlin Panteri" oldu
Takvimler 17 Haziran 1951'i gösterdiğinde Türkiye, Batı Almanya ile Berlin Olimpiyat Stadı'nda karşı karşıya geldi. Ay-yıldızlı ekibimiz sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrıldı ve tarihteki en önemli başarılarından birini elde etti. Bu maç nedeniyle Galatasaraylı file bekçisi Turgay Şeren, "Berlin Panteri" lakabını kazandı.
Şeren, "Berlin Panteri" oldu Takvimler 17 Haziran 1951'i gösterdiğinde Türkiye, Batı Almanya ile Berlin Olimpiyat Stadı'nda karşı karşıya geldi. Ay-yıldızlı ekibimiz sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrıldı ve tarihteki en önemli başarılarından birini elde etti. Bu maç nedeniyle Galatasaraylı file bekçisi Turgay Şeren, "Berlin Panteri" lakabını kazandı.
1954 Dünya Kupası heyecanı
Türk Milli Takımı ilk kez 1954 yılında Dünya Kupası'na katıldı. Oynadığı 3 karşılaşmada 10 gol atan ve maç başına 3.33 gol ortalaması elde eden Türkiye ne yazık ki bir üst tura çıkamadı.
1954 Dünya Kupası heyecanı Türk Milli Takımı ilk kez 1954 yılında Dünya Kupası'na katıldı. Oynadığı 3 karşılaşmada 10 gol atan ve maç başına 3.33 gol ortalaması elde eden Türkiye ne yazık ki bir üst tura çıkamadı.
1991 yılı gençliği
1991 Akdeniz Oyunları'nda finale çıkan genç milli takım, Türk Futbol Tarihi için son derece önemli bir adım atmış oldu. Bu gençler Fatih Terim önderliğinde EURO 96'ya katılma başarısı elde etti.
1991 yılı gençliği 1991 Akdeniz Oyunları'nda finale çıkan genç milli takım, Türk Futbol Tarihi için son derece önemli bir adım atmış oldu. Bu gençler Fatih Terim önderliğinde EURO 96'ya katılma başarısı elde etti.
2002’de tarihi başarı geldi
Güney Kore ve Japonya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Ay-yıldızlılar dünya üçüncüsü olarak Türk halkına eşsiz bir mutluluk yaşattı. O günden sonra ise hedefler çok yükseldi ancak işler istenilen gibi gitmedi.
2002’de tarihi başarı geldi Güney Kore ve Japonya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Ay-yıldızlılar dünya üçüncüsü olarak Türk halkına eşsiz bir mutluluk yaşattı. O günden sonra ise hedefler çok yükseldi ancak işler istenilen gibi gitmedi.
Büyük başarı
Türkiye ardındansa 2003 FIFA Konfederasyon Kupası'nda da üçüncü oldu.
Büyük başarı Türkiye ardındansa 2003 FIFA Konfederasyon Kupası'nda da üçüncü oldu.
EURO 2008 coşkusu
EURO 2008'de ise Türkiye son 4 takım arasında yer alarak bu alandaki en önemli başarısını elde etti. 2008'den sonra ise Türkiye adeta çöküşe geçti.
EURO 2008 coşkusu EURO 2008'de ise Türkiye son 4 takım arasında yer alarak bu alandaki en önemli başarısını elde etti. 2008'den sonra ise Türkiye adeta çöküşe geçti.
Rusya hayalleri suya düştü
Türkiye; 2006 Dünya Kupası, 2010 Dünya Kupası ve 2014 Dünya Kupası'nda yer almadı. Ay-yıldızlılar son olarak 2018 Dünya Kupası biletini de kaybetti.
Rusya hayalleri suya düştü Türkiye; 2006 Dünya Kupası, 2010 Dünya Kupası ve 2014 Dünya Kupası'nda yer almadı. Ay-yıldızlılar son olarak 2018 Dünya Kupası biletini de kaybetti.
Gruptan çıkamadık
Türkiye son olarak Fransa'da düzenlenen EURO 2016'dan gruptan çıkamadı.
Gruptan çıkamadık Türkiye son olarak Fransa'da düzenlenen EURO 2016'dan gruptan çıkamadı.
Türk Milli Takımı'nın yaşadığı çöküşün bir an önce son bulması ise en büyük temennimiz.
Türk Milli Takımı'nın yaşadığı çöküşün bir an önce son bulması ise en büyük temennimiz.