Tutkularının esiri olan ve 49 yaşında ölen Sambacı: Garrincha

Tutkularının esiri olan ve 49 yaşında ölen Sambacı: Garrincha
Tutkularının esiri olan ve 49 yaşında ölen Sambacı: Garrincha

Brezilya’nın yetiştirdiği en iyi futbolculardan biri olan Garrincha hatalı tercihleri nedeniyle bir idol olma şansını genç yaşta kaybetti. İşte gençlere ibret olacak bir hikaye…

Türkiye’de son 20 yıla kadar ‘futbolcu’ olmak çok da popüler bir iş değildi. Aileler, evlatlarının okuyup iyi paralar kazanacağı sigortalı işlere sahip olmasını tercih ediyordu. Ancak dünya değişti endüstriyel futbolun yansımaları buralara da uğradı ve işler tamamen değişti.

Parayla saadet oluyor mu?

Ancak Brezilya’da işler hiç böyle olmadı. Brezilya’da gözünü açan her erkek çocuk yoksul ailelerin umudu oldu. Sonraki yıllarda aynı durum kız çocukları için de geçerli hale geldi. Dünyanın diğer ucundaki bu ülkede yaşayanların bazıları yeteneklerinin farkına vardı ve zekasını da kullanarak ismini dünya futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Bazıları ise erken yaşta kazandığı parayla hayatının akışını alt üst etti…

Brezilya’nın kayıp isimlerinden biri de Garrincha’dır…

Garrincha kimdir?

Garrincha uzun yıllar Botafogo forması giydi.
Garrincha uzun yıllar Botafogo forması giydi.

Gerçek ismi Manuel Francisco dos Santos olan futbolcu 28 Ekim 1933'te Rio de Janeiro'da dünyaya geldi. Futbol dünyasının tanıdığı lakabıyla "Garrincha" 14 yaşında bir tekstil fabrikasına işçi olarak çalışmaya başladı. Çocuk işçi olan Garrincha kazandığı parayla ailesinin geçimine destek oluyordu. Ancak genç Garrincha hiçbir zaman futbol tutkusundan vazgeçmedi ve sokaklarda meşin yuvarlağın peşinde koştu.

19 yaşında keşfedildi

Garrincha 19 yaşına geldiğinde Botofogo Kulübü'nün seçmelerine katıldı ve antrenörlerin takdirini topladı. İlk maçında 3 gol atan Garrincha 1953 yılında A Takım forması giymeye başladı.

13 çocuğu var

Ülkenin en köklü kulüplerinden birinde forma giyen Garrincha bir anda önemli rakamlar kazanmaya başladı. Fakir bir çocukluk geçiren Garrincha maddi durumu iyiye gitmeye başlayınca ne yapacağını şaşırdı. İlk evliliğini 18 yaşında yapan ve farklı evliliklerden toplam 13 çocuğu bulunan Garrincha hiçbir zaman sadık bir eş olmadı. 1953-1965 yılları arasında Botofogo forması giyen Garrincha önce alkole başladı sonra da eşini terk etti.

Garrincha bağımlığı nedeniyle ömrünün son yıllarını büyük sorunlarla geçirdi.
Garrincha bağımlığı nedeniyle ömrünün son yıllarını büyük sorunlarla geçirdi.

Ateşe attı

O yıllarda Brezilya'nın en meşhur sambacısı olan Elza Soares ile arkadaşlık yaşamaya başlayan Garrincha kariyerini söz konusu ilişki nedeniyle ateşe attı.

Neden ayrıldı?

12 yıl Botafogo forması giyen Garrincha çıktığı 581 maçta 232 gol kaydetti. Kariyerinin sonuna kadar Botofogo forması giymek isteyen Garrincha, kulüpten maaşının yükseltilmesini istedi. Ancak kulüp yöneticileri eşini terk eden, alkol bağımlılığı olan Garrincha'nın teklifini geri çevirdi. Ülke basını Garrincha'nın yeni hayat arkadaşının isteklerine yetişemediği için Botofogo'dan fazla para istediğini ve bu şekilde kulüple ilişkisinin kesildiğini duyurdu.

Ölüme sebep oldu

Bu olayın ardından hiçbir kulüpte dikiş tutturamayan Garrincha alkolizmin pençesine düştü. 1966 yılında Garrincha bir trafik kazası geçirdi. Araçta bulunan Elza Soares’in annesi yaşamını yitirdi. Bu olay çiftin ülkeyi terk etmesine kadar gitti.

Ülkeyi terk ettiler

Brezilya Milli Takımı'yla da bağlarını koparan Garrincha yeni hayat arkadaşını da yanına alıp Roma'ya yerleşti. Çift burada da bir türlü düzgün bir hayat kuramadı ve kısa süre içinde Brezilya'ya döndü.

Döndüler ama…

Brezilya'ya döndükten kısa bir süre sonra Elza Soares, Garrincha'yı terk etti. Bu olayın ardından futboldan elini ayağını çeken Garrincha kalan ömrünü hastalıklarla boğuşarak geçirdi.

49 yaşında vefat etti

19 Ocak’ta alkol komasına giren Garrincha, 20 Ocak 1983’te yaşama gözlerini yumdu.

Sağ bacağı kısaydı

Sağ bacağı sol bacağından altı santim kısa olan, Botofogo dışında hiçbir kulüpte dikiş tutturamayan ve 49 yaşında vefat eden Garrincha bütün bunlara rağmen hala Brezilya tarihinin en önemli futbolcuları arasında gösteriliyor.

Vasiyeti doğrultusunda 49 yaşında yaşamını yitiren Garrincha’nın mezar taşında şu ifadeler yazıldı:

O çok tatlı bir çocuktu

Kuşlarla konuşurdu.