UEFA ülke puanı nasıl hesaplanıyor?

UEFA ülke puanı nasıl hesaplanıyor?
UEFA ülke puanı nasıl hesaplanıyor?

Takımlarımız her Avrupa maçına çıktığında, UEFA ülke puanı meselesini konuşuyoruz. Türkiye şu an 35.350 puanla 9. sırada yer alıyor ve sezonu ilk 10'da bitirirse, 2024-25 sezonunda Süper Lig'i şampiyon bitiren takım Şampiyonlar Ligi'ne direkt grup aşamasından başlayabilecek. Peki ülke puanı neye göre hesaplanıyor?

Türk futbolu, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa kupalarında geçirdiği haftayı, 2 mağlubiyet ve 1 galibiyetle tamamladı. Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray, Bayern Münih'e 3-1 yenilirken, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde Fenerbahçe, Ludogorets'i 3-1 mağlup etti ve Beşiktaş ise Bodo Glimt'e aynı skorla kaybetti.

Bu sonuçların ardından, UEFA ülke puanı sıralaması da güncellendi. Türkiye, 9. sırada bulunuyor ve 11. sıradaki Avusturya ile arasındaki fark, 11 galibiyete çıktı.

Sezon sonunda Türkiye'nin UEFA ülke puanı sıralamasında ilk 10 içinde yer alması durumunda, Süper Lig şampiyonu 2024-2025 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasına doğrudan katılacak. İşte UEFA ülke puanı sıralamasının güncel durumu:

UEFA ülke puanı nasıl hesaplanıyor?

Peki UEFA ülke puanı nasıl hesaplanıyor ve takımların aldığı puanlar sıralamaya nasıl etki ediyor?

  • - Şampiyonlar Ligi'nde, Avrupa Ligi'nde ve Konferans Ligi'nde ön eleme aşamasında galibiyetlere 1, beraberliğe 0,5 puan veriliyor.
  • - Grup aşamasına katılabilen takımlar Şampiyonlar Ligi'nde 4 puan alıyor.
  • - Avrupa Ligi'nde ise takımlar grup etabına kalana kadar 3 puandan az kazandıysa gruplara 3 puanla başlıyor.
  • - Konefrans Ligi'nde gruplara kalana kadar 2,5 puandan az alındıysa gruplara 2,5 puanla başlanıyor.
  • - Gruplar ve sonrasındaki turlardaysa galibiyet 2, beraberlik 1 puan değerinde. Seri penaltı sonuçlarının sonucu önemli değil, 120 dakika dikkate alınıyor.
  • - Şampiyonlar Ligi gruplarında tur atlayan takımlara 5 puan veriliyor. Sonraki aşamalara katılım ise 1 puan değerinde.
  • - Avrupa Ligi'nde grup birincileri 4, ikinciler 2 puan alıyor.
  • - Son 16'ya ve daha üst turlara yükselmek ise 1 puan kazandırıyor.
  • - Konferans Ligi'nde grup birinciliği 2, ikincilik 1 puan değerinde. Yarı finale ve finale yükselen takımlar da hanesine 1 puan yazdırıyor.
  • - Bir kulübün 1 sezonda toplayabileceği en fazla puan; Şampiyonlar Ligi'nde 38, Avrupa Ligi'nde 34, Konferans Ligi'nde 30 olabilir.
  • - Bu puanların ülke puanına katkısını hesaplamak için ise; toplanan puanlar, o sezon o ülke adına Avrupa'da mücadele eden takım sayısına bölünüyor.
  • Örneğin; bu hafta Avrupa'da tek galibiyeti Fenerbahçe aldığı için, ülke puanına katkı 2/4'ten 0,5 oldu. (Bu sezon Avrupa'da Türkiye'yi temsil eden takımlar: Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Adana Demirspor)

Avrupa kupalarına katılım neye göre belirleniyor?

Avrupa kupalarına katılımda ise, son 5 sezonluk ülke puanları önemli. Türkiye'nin bu sezon topladığı puanlar 5 sezon boyunca hesaplamaya dâhil olacak. 6. sezon ise bu sezon toplanan puanların bir önemi olmayacak.