Otur Sıfır: UEFA'nın Almanya'yı yetersiz bulduğu 5 kriter

​UEFA raporunda Almanya'nın mali konulardaki 'katı' tavrı sınıfta kaldı.
​UEFA raporunda Almanya'nın mali konulardaki 'katı' tavrı sınıfta kaldı.

EURO 2024'e ev sahipliği yapacak ülkenin belli olmasına sayılı günler kaldı. Her iki aday Almanya ve Türkiye'nın adaylık başvuru dosyaları incelendiğinde ve kıyaslandığında ülkemizin 5 maddede öne çıktığı görülüyor.

EURO 2024’e ev sahipliği sürecinde her iki aday ülke Türkiye ve Almanya’nın sunum dosyaları UEFA tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Almanya’nın 866, Türkiye’nin 1206 sayfalık sunumlarını 40 sayfalık bir raporla özetleyen UEFA, mali konulardaki katı tavrı sebebiyle Almanya'yı sınıfta bıraktı.

İsviçre’nin Nyon kentinde düzenlenecek özel seremoniye sayılı günler kala, her iki ülkenin sunumlarına bakıldığında Almanya’nın 5 kritik maddede ülkemizin oldukça gerisinde kaldığı dikkati çekiyor. Özellikle mali konularda UEFA’ya hiç taviz vermeyen Almanya’nın 'tok alıcı' tutumu, ülkemizi bir adım öne geçiriyor.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, gerçekleştirdiği bir dizi sıcak görüşmeyle adaylık sürecini oldukça yakından takip ediyor.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, gerçekleştirdiği bir dizi sıcak görüşmeyle adaylık sürecini oldukça yakından takip ediyor.

UEFA'NIN ALMANYA'YI YETERSİZ BULDUĞU 5 KRİTER

  • - Alman Hükümeti, Almanya Futbol Federasyonu’na tam destek taahhüdü vermiyor.
  • - Alman Hükümeti’nin vergi muafiyetini kaldırması UEFA’nın gelirlerini tehlikeye sokuyor.

  • - Almanya Futbol Federasyonu, stadyumların kullanımı için UEFA'dan kira bedeli istiyor.
  • - Karaborsa tehlikesinin önüne geçileceğinin güvencesi verilmiyor.
  • - Fikri mülkiyet haklarında garanti verilmiyor.

Alman hükümetinin, EURO 2024 adaylık süreciyle Türk hükümeti kadar yakından ilgilenmediğine dikkat çeken UEFA, raporun belirli yerlerinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat destek vermesine vurgu yaptı ve devlet güvencesinin önemli bir detay olduğunun altını çizdi.

UEFA nezdinde Türkiye’yi favori ülke konuma getiren en büyük kriterler ise ülkemizin taahhüt ettiği mali avantajlar. Almanya Futbol Federasyonu, statların kullanımı için UEFA’dan kira bedeli talep ederken; Türkiye Futbol Federasyonu, tüm tesisler dahil olmak üzere 10 stadın tamamını UEFA’ya ücretsiz olarak tahsis etmenin sözünü veriyor.

Şampiyonun ellerinde havaya yükselecek kupanın imitasyonu ve Türkiye'nin kiti.
Şampiyonun ellerinde havaya yükselecek kupanın imitasyonu ve Türkiye'nin kiti.

Almanya'nın mali konularda taviz vermek yerine taleplerde bulunma cüretkarlığı yalnızca bununla sınırlı değil. Alman hükümeti ayrıca vergi muafiyetini de kaldırarak UEFA'nın gelirlerini kısıtlayacak bir başka karara imza attı. Almanya'nın bu tutumu karşısında Türk hükümeti, UEFA'yı vergiden muaf tutma sözü veriyor ve mali açıdan daha cazip bir aday olma iddiasını güçlendiriyor.

Almanların, biletlerin karaborsaya düşmesini engelleme konusunda güvence veremediği zeminde Türkiye, kombine kart sisteminin sözünü veriyor ve ekliyor; kombine bilet alanların maç günü tüm ulaşımları ücretsiz olacak!

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, adaylık dosyasını böyle teslim etmişti.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, adaylık dosyasını böyle teslim etmişti.

TÜRKİYE’NİN TAHMİNİ GELİRİ NE KADAR OLACAK?

Toplam 24 ülkenin mücadele ettiği EURO 2016'nın Fransa ekonomisine katkısı tam 1 milyar 270 milyon avro olmuştu. Fransa, bu gelirin yaklaşık 500 milyon avrosunu maç biletleri ve konaklama harcamalarından elde etmişti. Türkiye'nin EURO 2024 adaylığını kazanması durumunda bu rakamlara paralel bir gelir elde etmesi bekleniyor.

EV SAHİBİ ÜLKE NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülke, 27 Eylül Perşembe günü İsviçre'nin Nyon kentinde düzenlenecek seremonide duyurulacak. Yapılan açıklamada, Türkiye ve Almanya'nın TSİ 14.00'da sunumlarını gerçekleştireceği, sonrasında UEFA İcra Kurulu tarafından yapılacak oylamanın ardından TSİ 15.45'te turnuvanın ev sahibinin açıklanacağı belirtildi.