Unutulmaz maskotlar

1966 yılından bu yana düzenlenen tüm Dünya Kupası organizasyonlarında ülkeler hafızalara kazınacak maskotlar tasarladı. Peki siz hangisini unutamadınız?

FIFA Dünya Kupası, 1930 yılından bu yana dört yılda bir yapılmaya devam ediyor. Uluslararası en üst düzey turnuva olan Dünya Kupası'nda her organizasyon için farklı maskotlar belirleniyor. Turnuvada oynanan maçlar kadar, belirlenen maskotlar da uzun yıllar hafızalarda yer ediniyor.
İlk şampiyon Uruguay
İlk Dünya Kupası 1930 yılında Uruguay'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Finalde Arjantin'i 4-2 mağlup eden Uruguay şampiyon oldu. Organizasyon İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 1942 ve 1946 yıllarında yapılamadı.
İlk şampiyon Uruguay İlk Dünya Kupası 1930 yılında Uruguay'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Finalde Arjantin'i 4-2 mağlup eden Uruguay şampiyon oldu. Organizasyon İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 1942 ve 1946 yıllarında yapılamadı.
En başarılı takım Brezilya
Dünya Kupası'nın en başarılı takımı beş kez şampiyon olan Brezilya. Son şampiyon ise Almanya.
En başarılı takım Brezilya Dünya Kupası'nın en başarılı takımı beş kez şampiyon olan Brezilya. Son şampiyon ise Almanya.
Zirvenin sahibi Klose
Dünya Kupası tarihinin en golcü ismi ise 16 gollü bulunan Miroslav Klose.
Zirvenin sahibi Klose Dünya Kupası tarihinin en golcü ismi ise 16 gollü bulunan Miroslav Klose.
İlk maskot Willie
Bu özel turnuvaya 1966 yılında İngiltere ev sahipliği yaptı. Ada'da yapılan şampiyona öncesinde ilk kez Dünya Kupası organizasyonu için bir maskot belirlendi. Willie isimli aslan, Dünya Kupası tarihinin ilk maskotudur. Aslan, İngiltere'nin en eski simgelerinden biridir. Aslanın üzerinde ise Britanya bayraklı bir tişört bulunuyordu. Dünya Kupası'nı da ev sahibi İngiltere almıştı.
İlk maskot Willie Bu özel turnuvaya 1966 yılında İngiltere ev sahipliği yaptı. Ada'da yapılan şampiyona öncesinde ilk kez Dünya Kupası organizasyonu için bir maskot belirlendi. Willie isimli aslan, Dünya Kupası tarihinin ilk maskotudur. Aslan, İngiltere'nin en eski simgelerinden biridir. Aslanın üzerinde ise Britanya bayraklı bir tişört bulunuyordu. Dünya Kupası'nı da ev sahibi İngiltere almıştı.
Meksika- Juanito
1970 Dünya Kupası, Meksika'da yapıldı. Şampiyonanın maskotu 'Juanito' isimli Meksika şapkası takan, kırmızı yanaklı ve tombul bir çocuk figürüydü. Turnuvayı finalde İtalya'yı 4-1 mağlup eden Brezilya kazanmıştı.
Meksika- Juanito 1970 Dünya Kupası, Meksika'da yapıldı. Şampiyonanın maskotu 'Juanito' isimli Meksika şapkası takan, kırmızı yanaklı ve tombul bir çocuk figürüydü. Turnuvayı finalde İtalya'yı 4-1 mağlup eden Brezilya kazanmıştı.
Tip ve Tap
Batı Almanya'da yapılan 1974 Dünya Kupası'nın maskotları Tip ve Tap kardeşlerdi. Dişlek kardeşler, Tip ve Tap halen Dünya Kupası denildiğinde akla gelen ilk maskotlar arasında yer alıyor. Dünya Kupası'nı da Batı Almanya kazanmıştı.
Tip ve Tap Batı Almanya'da yapılan 1974 Dünya Kupası'nın maskotları Tip ve Tap kardeşlerdi. Dişlek kardeşler, Tip ve Tap halen Dünya Kupası denildiğinde akla gelen ilk maskotlar arasında yer alıyor. Dünya Kupası'nı da Batı Almanya kazanmıştı.
Arjantin- Gauchito
1978 Dünya Kupası, Arjantin'de yapıldı. Arjantin'i temsil eden maskot, milli forma giyen bir kovboy çocuktu. Bu turnuvayı ev sahibi ülke şampiyon olarak tamamladı.
Arjantin- Gauchito 1978 Dünya Kupası, Arjantin'de yapıldı. Arjantin'i temsil eden maskot, milli forma giyen bir kovboy çocuktu. Bu turnuvayı ev sahibi ülke şampiyon olarak tamamladı.
İspanya-Naranjito
1982 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan İspanya farklı bir maskot tercih etti. İspanya'nın en yaygın meyvesi olan portakal, maskotta kullanıldı. Naranjito isimli maskot sevimli bir portakaldı. Turnuvayı İtalya şampiyon olarak bitirdi.
İspanya-Naranjito 1982 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan İspanya farklı bir maskot tercih etti. İspanya'nın en yaygın meyvesi olan portakal, maskotta kullanıldı. Naranjito isimli maskot sevimli bir portakaldı. Turnuvayı İtalya şampiyon olarak bitirdi.
Meksika- Pique
1986 Dünya Kupası, Meksika'nın 16 yıl aradan sonda düzenlediği önemli bir organizasyon. Meksikalı yöneticiler bu kez maskot olarak dev bir biber kullanmayı tercih etti. Pique isimli maskot, ülkesine pek de uğurlu gelmedi. Şampiyonluğu Arjantin kazanırken, Meksika çeyrek finalde turnuvaya veda etti. Öte yandan bu şampiyonada 'Meksika dalgası' ortaya çıktı.
Meksika- Pique 1986 Dünya Kupası, Meksika'nın 16 yıl aradan sonda düzenlediği önemli bir organizasyon. Meksikalı yöneticiler bu kez maskot olarak dev bir biber kullanmayı tercih etti. Pique isimli maskot, ülkesine pek de uğurlu gelmedi. Şampiyonluğu Arjantin kazanırken, Meksika çeyrek finalde turnuvaya veda etti. Öte yandan bu şampiyonada 'Meksika dalgası' ortaya çıktı.
İtalya-Ciao
1990 Dünya Kupası, İtalya'da yapıldı. Turnuvanın maskotu Ciao isimli dikdörtgenlerden oluşan bir prizmaydı. İtalyan bayrağının birleştirilmesiyle oluşturulan maskotun isminin anlamı ise 'Merhaba'. Şampiyonluğa ise Arjantin uzandı.
İtalya-Ciao 1990 Dünya Kupası, İtalya'da yapıldı. Turnuvanın maskotu Ciao isimli dikdörtgenlerden oluşan bir prizmaydı. İtalyan bayrağının birleştirilmesiyle oluşturulan maskotun isminin anlamı ise 'Merhaba'. Şampiyonluğa ise Arjantin uzandı.
ABD-Striker
1994 yılında Dünya Kupası'na ABD ev sahipliği yaptı. ABD forması giyen köpeğin ismi Striker'dı. Final maçında penaltılar sonucu İtalya'yı 3-2 mağlup eden Brezilya şampiyon oldu.
ABD-Striker 1994 yılında Dünya Kupası'na ABD ev sahipliği yaptı. ABD forması giyen köpeğin ismi Striker'dı. Final maçında penaltılar sonucu İtalya'yı 3-2 mağlup eden Brezilya şampiyon oldu.
Fransa-Footix
1998 Dünya Kupası, Fransa'da düzenlendi. Turnuvanın maskotu Footix isimli bir horozdu. Kendi evinde şampiyonluğa ulaşan Fransızlar, uzun yıllar bu maskotun o sene kendilerine uğurlu geldiğini savundu.
Fransa-Footix 1998 Dünya Kupası, Fransa'da düzenlendi. Turnuvanın maskotu Footix isimli bir horozdu. Kendi evinde şampiyonluğa ulaşan Fransızlar, uzun yıllar bu maskotun o sene kendilerine uğurlu geldiğini savundu.
Kore/Japonya-The Spheriks
2002 Dünya Kupası'nı Kore ve Japonya ortaklaşa düzenledi. Ato, Kaz ve Nik isimli üç maskota, The Spheriks grubu denildi. Turnuvanın maskotu Kore ve Japonya'da bulunan McDonald's restoranlarında yapılan oylamalarla belirlendi. Şampiyonayı Brezilya kazandı.
Kore/Japonya-The Spheriks 2002 Dünya Kupası'nı Kore ve Japonya ortaklaşa düzenledi. Ato, Kaz ve Nik isimli üç maskota, The Spheriks grubu denildi. Turnuvanın maskotu Kore ve Japonya'da bulunan McDonald's restoranlarında yapılan oylamalarla belirlendi. Şampiyonayı Brezilya kazandı.
Almanya-Goleo VI
Dünya Kupası'na 2006'da Almanya ev sahipliği yaptı. Turnuvanın maskotu Almanya forması giyen ve elinde Pille isimli topu tutan Goleo VI isimli aslandı. Şampiyonluğa ise İtalya ulaşmıştı.
Almanya-Goleo VI Dünya Kupası'na 2006'da Almanya ev sahipliği yaptı. Turnuvanın maskotu Almanya forması giyen ve elinde Pille isimli topu tutan Goleo VI isimli aslandı. Şampiyonluğa ise İtalya ulaşmıştı.
Güney Afrika-Zakumi
2010 yılında Dünya Kupası, Güney Afrika'da yapıldı. Turnuvanın maskotu Zakumi isimli yeşil saçlı bir leopardı. “ZA” Güney Afrika'nın plaka kodu, “Kumi” ise 10 farklı yerel dilde leopar anlamına gelmektedir. Finalde Hollanda'yı 1-0 mağlup eden İspanya şampiyon oldu.
Güney Afrika-Zakumi 2010 yılında Dünya Kupası, Güney Afrika'da yapıldı. Turnuvanın maskotu Zakumi isimli yeşil saçlı bir leopardı. “ZA” Güney Afrika'nın plaka kodu, “Kumi” ise 10 farklı yerel dilde leopar anlamına gelmektedir. Finalde Hollanda'yı 1-0 mağlup eden İspanya şampiyon oldu.
Brezilya- Fuleco
En son Dünya Kupası, 2014 yılında Brezilya'da gerçekleştirildi. Turnuvanın maskotu Fuleco isimli bir armadilloydu. (Armadillo: Ana yurdu Güney Amerika olan plasental memelidir. Tesbih böceğine benzemektedir.) Dünya Kupası'na Almanya uzanmıştı.
Brezilya- Fuleco En son Dünya Kupası, 2014 yılında Brezilya'da gerçekleştirildi. Turnuvanın maskotu Fuleco isimli bir armadilloydu. (Armadillo: Ana yurdu Güney Amerika olan plasental memelidir. Tesbih böceğine benzemektedir.) Dünya Kupası'na Almanya uzanmıştı.