'VAR' yeni problemler mi çıkarıyor?

VAR, yeni tartışmaları beraberinde getirdi
VAR, yeni tartışmaları beraberinde getirdi

Süper Lig’de ve dünyanın birçok liginde Video Yardımcı Hakem (VAR) kullanılıyor. Hata payını azaltmak için futbol dünyasına giren sistem, beraberinde yeni tartışmalar da getirdi.

Video Yardımcı Hakem sistemi, maçta belli başlı anlarda devreye girebiliyor. Ofsayt, direkt kırmızı kart, penaltı ve gol pozisyonları gibi… Fakat VAR’ın devreye girdiği noktalardaki standartsızlık, yeni tartışmalar çıkarıyor ve “VAR da hataların azalmasına çare olmadı” yorumları yapılıyor.

‘Futbolun beşiği’ İngiltere de bu durumdan rahatsız. Oyuncular ve taraftarlar sürekli VAR’dan şikayet ediyor. Hatta eski bir PGMOL (Profesyonel Oyun Maç Yetkilileri Derneği) üyesi, mevcut hakemlerin de en az oyuncular ve taraftarlar kadar VAR’dan rahatsız olduğunu açıkladı. The Independent’e konuşan yetkili, hakemlerin VAR’da görev almaktan nefret ettiklerini ve sahada görev yapmakla monitör başında görev yapmak arasında siyah ile beyaz kadar fark olduğunu söyledi.

En çok ofsaytlar tartışılıyor

VAR’da en çok tartışılan konu şüphesiz ofsayt pozisyonları. Süper Lig’de birçok kez gündem olan VAR’da ofsaytların belirlenme sürecine İngiltere’de de şüpheyle yaklaşılıyor. Premier Lig kulüpleri, ofsayt pozisyonlarında VAR’ı güvenilir bulmadıklarını federasyona iletti. Ayrıca 20 bin futbolseverin katıldığı bir ankette de taraftarlar VAR’dan memnuniyetsizliklerini net bir şekilde dile getirdi.

Ofsayt için yeni sistem

VAR’ın ofsayta çare olmaması, yeni bir teknolojinin daha futbola girmesinin yolunu açtı: Otomatik ofsayt sistemi. FIFA Futbol Gelişim Direktörü Arsene Wenger, futbolcuların ofsaytta olup olmadığını otomatik tespit edecek yeni sistemi 2022 yılında uygulayabileceklerini söyledi. Yeni sistemde sinyaller doğrudan yan hakeme iletilecek. Hakem, kolundaki saatte yanacak kırmızı ışıkla pozisyonun ofsayt olup olmadığını anlayacak. Bu yeni sistem 2022 Dünya Kupası’nda hayata geçebilir.

  • FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina da, gündemde olan otomatik ofsayt sistemiyle, VAR’da tespit edilenden daha küçük ofsaytların da belirleneceğini ve bunun çok kısa bir süre içinde gerçekleşeceğini söyledi.