VAR'da ofsayt çizgisi nasıl çekiliyor?

VAR'da ofsayt çizgisi
VAR'da ofsayt çizgisi

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'de Video Yardımcı Hakem sisteminin kullanımıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çok tartışılan ofsayt çizgisinin nasıl çizildiği hakkında da uygulamalı anlatım yapıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Video Yardımcı Sistemi hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu.

Büyükekşi'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"VAR sisteminin en iyi uygulayan ülkelerden biriyiz"

"Önümüzdeki haftalardan itibaren VAR merkezimiz, maç oynanmadığı günlerde tüm başkanlarımız, teknik direktörlerimiz ve basın mensuplarımız tarafından ziyaret edilebilecek. VAR sistemimiz sürekli eleştirilse de UEFA kurallarına uygun şekilde, oyuna mümkün olduğunca az müdahale ediyor. VAR sistemi, hayatımıza girdiğinden beri büyük hataları azaltmış, yararlı bir uygulamadır. 2022/23 sezonu itibarıyla dünyada VAR sisteminin en iyi uygulandığı ülkeler arasındayız. VAR sisteminin en iyi uygulandığı ülke olma hedefimiz var."

"VAR odasını sizlere açıyoruz"

  • "Önümüzdeki hafta, VAR merkezimizi maç oynanmadığı dönemde, önceden randevu alınarak tüm basın mensupları, kulüp yöneticileri, teknik direktörler ziyaret edebilecek."

"VAR sistemini çocukların dahi anlayabilmesi için bir çizgi film hazırladık."

Mehmet Büyükekşi'nin açıklamalarının ardından katılımcılara hazırlanan çizgi film izlettirildi.

Murat Ilgaz'dan VAR bilgilendirmesi

MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz da toplantıda VAR'la ilgili merak edilenleri anlattı.

Ilgaz'ın açıklamaları şöyle,

"Hawk-Eye kullanıyoruz"

  • "Kullandığımız teknoloji Hawk-Eye teknolojisi. Dünyada itibar gören bir firma. Diğer firmalar da elbette kullanılıyor ama bu teknoloji daha fazla kullanılıyor. Başlangıçta İspanya gibi ülkeler de başka firma ile çalışıyordu, onlar da Hawk-Eye'a geçti."

"VAR daha doğru kararın peşinde değildir"

"VAR açık ve net şekilde gözden kaçan ciddi olayların peşindedir. VAR daha doğru kararın peşinde değildir. Hakemin gözünden kaçan çok ciddi bir olay varsa, açık bir ihlal varsa, hakem tarafından değerlendirilmediyse devreye girer. VAR'ı bir paraşüt gibi kullanabiliriz. İnsan hayatını kurtarabilir. Paraşüt durup dururken kullanılmaz. VAR'ın felsefesi bellidir. VAR felsefesini büyük bir kaya ile anlatabiliriz. Küçük taşlarla değil. VAR felsefesine göre, 'Karar doğru mu?' sorusu doğru değildir. Doğru sorunun, 'Karar bariz şekilde yanlış mı?' olması gerekmektedir. VAR hiçbir zaman daha doğru bir kararın peşinde değildir. Amaç nedir? Minimum müdahale ve maksimum yarar. Amaç tüm kararlarda yüzde yüz doğruluk elde etmek değildir. Hakemlerimize VAR yokmuş gibi maç yönetmelerini söyleriz. Seyircilerimizden de VAR yokmuş gibi izlemesini rica ediyoruz."

Ofsayt çizgisi nasıl çizilir?

  • "Normal koşullarda 11 kamera ile maç izlenir. Derbide 12 kameranın üzerine çıkılabiliyor. O zaman iki tane operatör oturur. 24 kameralı maçlar olabiliyor. Operatör dediğimiz kişi karar verme sürecinin parçası değildir. Kendilerinden istenilen açıları getirirler. İşaretlemeleri yaparlar. İşaretlemeyi VAR yapar. Eliyle de gösterir. Ofsaytlarda çok önemlidir. Ofsayt pozisyonunda oyuncuların yerleri işaretlenir. Operatör ancak VAR'ın istediği yerleri işaretleyebilir, çizgilerin çekilmesi için görev yapar. Görevi budur."
  • "Topun ilk çıkış anı tespit edilir. Ayaktan ayrılması ayrıdır, ayağın topa teması ayrıdır. VAR, topun ilk çıkış anını tespit eder. Oradaki milisaniyeler çok önemlidir. Topun ayağa temas ettiği an dikkate alınır. VAR, defans oyuncusunun konumunu işaretler. VAR sonra hücum oyuncusunun konumunu işaretler. Bunu VAR yapar. Özellikle kollarda pazudan alır. Diz ileride ise dizinden alır. Elden hesap yapılmaz. Elle gol atılamayacağı için böyle. Çok hassasiyet gerekir. Bu iki işaretleme yapıldıktan sonra da 'çizgi çek' komutu verilir. Piksel piksel ileri ve geri gidilerek hesaplama yapılabilir. Operatör müdahil olamaz. Bütün yönlendirmeyi VAR yapar. VAR; doğru yerden işaretleme yapar. Çünkü çok deneyimlidir. Ofsayt çizgisinde pazudan alınır. Topuktan da alınabilir. Teknoloji ilerliyor. Bütün organların hareketleri gelişmiş kameralarla izlenebiliyor. Neredeyse milimetrik olarak doğru hesap yapılıyor. Bunun hem maddi bir bedeli var hem de deneme aşamasında. İlerleyen dönemlerde bu işlemi de VAR yapmayacak. Ofsayt olup olmadığının sistem kendisi çıkaracak. İnanılmaz gelişmeler olacak. Biz de yakından takipteyiz. VAR odalarımız başka ülkeler ve UEFA tarafından kullanıldı. Tercih ediliyoruz."