Verstappen'in aksine diğer pilotlar 'Drive to Survive' için olumlu

Formula 1 pilotları, Verstappen gibi düşünmüyor
Formula 1 pilotları, Verstappen gibi düşünmüyor

3 sezondur hayatımızda olan Netflix’in belgesel-dizi serisi Drive to Survive için Red Bull Racing pilotu Max Verstappen "Hiç var olmayan bazı rekabetler yarattılar. Bu yüzden bunun bir parçası olmamaya ve artık röportaj vermemeye karar verdim." diyerek yeni bir tartışma başlattı.

Drive to Survive şu an birçok ülkede milyonlarca kez izlenen bir belgesel-dizi serisi ve yine birçok ülkede de Formula 1 ilgisini artırdığı su götürmez bir gerçek ancak Associated Press ile yaptığı röportajda Max Verstappen, "Bunun, sporun Amerika'daki popülaritesini artırmak için yapılması gereken bir şey olduğunu anlayabiliyorum. Fakat bir pilot olarak kendi açımdan baktığımda, bunun bir parçası olmaktan hoşlanmıyorum." diyerek bu sezon için çekilen bölümlerde –pek de- bulunmayacağını açıkladı. Max Verstappen-Lewis Hamilton savaşına tanık olduğumuz bu sezonda Verstappen’in bulunmaması da 4. sezon için ilginç olacak.

Max Verstappen, Drive to Survive hayranı değil onu anlamış olduk

Bu yıl röportajlarda sözleşme zorunluluğu nedeniyle az da olsa yer yer alacak ve onun aksine diğer Formula 1 pilotları bu seriye karşı daha açık ve olumlu.

Seride olumlu şeyler olsa da, Netflix'in biraz lezzet katmak için gösterdiği dramatize edilmiş bölümler; padoktaki bazı personel (takım patronları ve pilotlar özellikle) ve hatta hardcore veya eski okul Formula 1 hayranları ile iyi ilişkiler kurulmamasına sebep oluyor. Bu durum izlenirliği arttırmanın bir yolu doğru buluyor değilim ancak ilginç de karşılamıyorum.

"Ben gerçekten dramatik bir şov türü değilim. Ben sadece gerçeklerin ve gerçek şeylerin olmasını istiyorum." diye sitem eden Max Verstappen’in aksine pilotların eskiden daha fazla şekilde ‘şovun parçası’ olduğunu düşünüyorum. Reklamlar, tanıtımlar, çekimler…

Red Bull pilotu Verstappen
Red Bull pilotu Verstappen

Takım arkadaşı Sergio Perez de diziyi fazlaca desteklerken, pilotların çoğu dizi hakkında olumlu görüş belirtti. İşte gösteri hakkında olumlu sözlerden birkaçı:

  • Lando Norris: "Benim için sorun yok, neredeyse giren ve girmeyen birçok şey seçebilirsiniz. Bu yüzden mutluyum. Bence bu harika bir şey, özellikle Amerika'ya gelmek, çok fazla şey var. Drive to Survive'ı izledikleri için şimdi Formula 1'e gelen insanlar burada. Sanırım buna rastladım. Umarım bununla kötü bir şekilde ya da aptalca ya da başka bir şeyle karşılaşmam. Ama hayır, bence iyi iş olarak görüyorlar. Arada sırada izliyorum, aslında tamamını veya bir bölümünü bile izlemedim. Ama benim açımdan sorun değil. Max adına gerçekten konuşamam."
  • Daniel Ricciardo: “Elbette biraz alan veya mahremiyet istediğiniz zamanlar vardır. Ama bence onlara 'bu odada kamera olmadığını' bildirirseniz, o zaman bu konuda oldukça iyiler. Sorun değil. Sanırım onlarla biraz farklı bir ilişkimiz var."
  • Kimi Raikkonen: "Ben izlemiyorum, bu yüzden ne yaptıkları hakkında hiçbir fikrim yok. Ama film çekerken onlara bile söyledim, en azından bir parçası olabilirim, bundan mutluyum. "

  • Sergio Perez: "Birincisi, Drive to Survive'a gerçekten saygı duyuyorum çünkü Formula 1'e yaptıklarının muazzam olduğunu düşünüyorum. Gerçekten takdir ettiğim bir şey. Dürüst olmak gerekirse, başlangıçta bunun sporumuz için büyük veya önemli olmadığını düşündüm. Ve ikinci olarak, muhtemelen biraz dram yaratıyor diye düşünüyorum. Sporu satma biçimleri biraz dram çünkü bunun bir gösteri olduğunu hayal edebiliyorum. Ama günün sonunda bu spor ve hayranlar için iyi . Bu yüzden mutluyum."
  • Esteban Ocon: "Bence Netflix hayatımın çoğunu değiştirdi, sadece halka açık şeylerde değil, kariyerimde de. Koltuk bulamadığım zor zamanlarda bana dair algıyı oluşturdu, ortaya çıktı ve insanlar aslında tekrar bir koltuğa sahip olmak için çaresiz olduğumu görebiliyordu. Bu muhtemelen kariyerimin tekrar elime gelmesine yardımcı oldu. Elbette bu büyük bir fark çünkü Netflix Formula 1'e geldi ve onu sıkı hayranlar olmayan hayranlara açtı, ama motor sporları veya F1 hakkında pek bir şey bilmeyen daha genel bir halk. Dışarıdan, daha önce, oldukça robotik görünebilirdik ve kendini tekrarlayan bir spordu ve bu padoktaki karakterleri göremiyorduk. Sadece düşünüyorum. Bunların hepsini şimdi görebilmemiz harika."

Genel algının olumlu olduğu Drive to Survive için ‘dramatize’ ediyor eleştirisi yeterli olabilir ancak buna ‘saçmalık’ demek onca insanın emeğini ve spora katkısını hiçe saymaktır. Kaldı ki ülkemizde de Formula 1’i bu belgesel-dizi sayesinde seven birçok insan mevcut. Sadece bilmeyenler için değil unutmayı isteyenler için de iyi bir iş çıkardılar.