Video Hakem Sistemi Süper Lig'de ilk kez denendi

​Video Hakem Sistemi Süper Lig'de ilk kez denendi
​Video Hakem Sistemi Süper Lig'de ilk kez denendi

Süper Lig'in 10.haftasında Medipol Başakşehir ile Teleset Mobilya Akhisarspor'un karşı karşıya geldiği maçta Video Yardımcı Hakem sistemi ilk kez çevrimdışı olarak denendi.

Süper Lig 10.haftasında Başakşehir ile Akhisar Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Bu maçta bir de ilk yaşandı.

Video Yardımcı Hakem sistemi ilk kez Süper Lig'de bir maçta çevrimdışı olarak uygulandı. Başakşehir-Akhisar mücadelesinde hakemler Cüneyt Çakır ve Barış Şimşek VAR(Video Assistant Referee) sisteminde görev yaptı. Yayıncı kuruluştan alınan tüm görüntüler VAR aracına aktarıldı ve pozisyonlar burada Cüneyt Çakır ve Barış Şimşek tarafından tekrar izlendi.

Hakemler kritik pozisyonlarla ilgili tespitlerini karşılaşmanın hakemiyle iletişim kurmadan sesli ve görüntülü olarak sisteme kaydettiler. Müsabakanın ardından söz konusu kayıtlar, Uluslararası Futbol Birliği Kuruluna (IFAB) gönderilecek ve çevrim dışı testin sonuçları IFAB'ın uluslararası sistemine yüklenecek. Testlerin başarılı sonuç verip vermediği IFAB tarafından belirlenecek.

VAR sistemi Süper Lig'de bu hafta 2 maçta daha çevrimdışı olarak uygulanacak. Yarın oynanacak Bursaspor-Antalyaspor maçında ve Pazartesi oynanacak Fenerbahçe-Kayserispor karşılaşmalarında VAR sistemi çevrimdışı olarak denenecek. Bursaspor-Antalyaspor maçında Bülent Yıldırım ve Koray Gençerler, Fenerbahçe-Kayserispor mücadelesinde ise Mete Kalkavan ile Alper Ulusoy video yardımcı hakem olarak görev yapacak.

Başakşehir-Akhisar mücadelesinde VAR hakemi olarak görev yapan Cüneyt Çakır sistemi şöyle değerlendirdi:

  • "Bir hakem maça çıktığı zaman işi adaletli bir şekilde maç yönetmektir. Yanlış karar vermek istemez. Yanlış karar verince biz de üzülüyoruz. Hiçbir takımın bizim kararımızla kazanmasını veya kaybetmesini istemeyiz. VAR'ı offline olarak deneme şansı bulduk. 0.4 saniye geriden izledik. Bugün gol kararını 10 saniye içinde verdik.10 saniye içerisinde sahada kararımızı düzeltebileceğiz, biz bunu isteriz. Bir an önce video hakemin başlamasını istiyoruz"