Yarı otomatik ofsayt sistemi Türkiye'ye geliyor

Ofsaty
Ofsaty

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Seçimli Genel Kurulu başladı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, önümüzdeki sezon yarı otomatik ofsayt sistemine geçileceğini açıkladı.

Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen ve TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin tek aday olarak seçime girdiği genel kurula katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, kulüp başkanlarıyla birebir sohbetler gerçekleştirdi.

Maliyet: 4 yılda 8 milyon euro

Mehmet Büyükekşi, "4 yıllık maliyeti 8 milyon euro olan yarı otomatik ofsayt teknolojisini inşallah yeni sezonda Türk futboluna kazandırmak için çalışıyoruz. Birkaç hafta içinde neticelendirip önümüzdeki sezona yetiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT), futbolcuların vücutlarındaki 29 farklı bölgeyi aynı anda takip edebilen ve ofsayt kararını en kısa sürede VAR görevlileri ve saha içi hakemleriyle paylaşan bir sistemdir.

İşte özellikleri:

Stadyumun farklı bölgelerine yerleştirilen 12 özel kamera, futbolcuların bir saniye içerisindeki 50 hareketini kaydedebiliyor. Hakemler de ofsayt olarak geçen 29 vücut hareketini inceleyip son kararlarını verecek.

  • FIFA'nın resmî internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, SAOT görüntülerinin eş zamanlı olarak yayıncılarla maç esnasında paylaşılacağı temin edildi. Pozisyonun neden ofsayt olduğu, oyuncunun hangi hatası nedeniyle ofsaytta kaldığı stadyumlardaki ekranlarda da yayınlanacak.