Yarışmaya gittiler, iltica ettiler!

​Yarışmaya gittiler, iltica ettiler!
​Yarışmaya gittiler, iltica ettiler!

Bir organizasyon için Macaristan'a davet edilen 16 kişilik Halk Oyunları kafilesinin 11'i geri dönmeyerek Macaristan'a iltica etti, kafileden sadece 5 kişi geri döndü.

Kasım ayında düzenlenen bir organizasyona katılmak için Macaristan'a giden Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği'nin 16 kişilik kafilesinin 11'inin, Macaristan'a iltica ettikleri ortaya çıktı.

GRİ PASAPORTLA YURT DIŞINA ÇIKMIŞLAR

5-10 Kasım arasında düzenlenen 5. halk oyunları yaza veda etkinliğine davet edilen 16 kişilk kafile, resmi yazı ile yasa gereği yurt dışına çıkabilmek için Halk Oyunları Federasyonu'na başvuru yaptı. Federasyondan onayın çıkmasının ardından kafile Ankara emniyeti pasaport şubeye gri (hizmet) pasaportu almak için müracaat ettiği öğrenildi. Pasaportları çıkan ve görev yazıları verilen kafile 5 Kasım'ı beklemeden, 1 Kasım'da Macaristan'a yol aldı.

"İLTİCA İÇİN FOLKLORA BAŞLADILAR" İDDİASI

Derneğin bir önceki ziyaretinde Bosna Hersek'e gittiği ve buradan eksiksiz bir şekilde geri döndüğü öğrenilirken, son onayda gözden kaçan bir detay su üstüne çıktı. O detay ise Macaristan'a giden bu kafilenin tamamının lisansının yeni olmasıydı. Bu da "İltica etmek için folklora başladılar" iddialarını beraberinde getirdi.

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bu olayın ardından harekete geçen Spor Bakanlığı, Federasyon ve sporcular hakkında soruşturma açtı ve suç duyurusunda bulundu.

Emniyette dönmeyen 11 kişi ile dönen 5 kişinin isimleri soruşturma ve takip gereği gizli tutuluyor. Yurt dışına kaçan isimlerin kim olduğu basına verilmedi ancak, kaçan kişilerin araştırması yapılıyor. Herhangi bir siyasi bağlantıları veya suçlarının olup olmadığı da paylaşılmayan bu kişilerin soruşturma sonunda açıklanması bekleniyor.