Yayın ihalesini Süper Lig TV mi alacak? Detaylar belli oldu

Süper Lig TV'nin detayları belli oldu
Süper Lig TV'nin detayları belli oldu

Süper Lig yayın ihalesi için teklifler geçtiğimiz günlerde Türkiye Futbol Federasyonuna iletilirken, fiyatların beğenilmemesi üzerine Süper Lig TV'nin kurulması gündeme geldi. Gazeteci Serdar Ali Çelikler, Süper Lig TV ile ilgili detayları paylaştı.

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'in 5 yıllık yayın hakları için geçtiğimiz cuma günü son teklifleri aldı. İhale komisyonu, 21 Şubat Pazartesi günü sonucu açıklayacak. Ya en iyi teklif kabul edilecek ya da ihalenin iptali ilan edilecek.

TFF Başkanı Nihat Özdemir ve Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu, gelen tekliflerin yeterli olmadığını ve Süper Lig TV'nin kurulabileceğini açıklamıştı. Gazeteci Serdar Ali Çelikler, Habertürk'teki köşe yazısında Süper Lig TV'nin detaylarını aktardı.

Teklifin Saran Grup'tan geldiğini belirten Çelikler, detayları şöyle açıkladı:

  • "Saran diyor ki, "Bir Süper Lig TV kurayım. Bu kanalın sahibi Kulüpler Birliği olsun. Bu kanal için bu sene (ilk sezon) için 100 milyon dolar garanti ediyorum. Meblağ bu rakamın üstüne çıkarsa kalan kısmın büyük bir kısmını kulüpler aralarında (raiting'e ya da şampiyonluk sayılarına ya da puan durumuna göre) paylaşsın. Küçük meblağ benim olsun. Bu TV, kutu falan satmasın. Zaten kutu satan ve bu işi isteyen 2 platform var. beIN ve Tivibu. Ben, Süper Lig TV'nin operatörü olarak beIN'e ve Tivibu'ya diyeyim ki "Maç yayınları için bize bir kanal açarsan bunun için bize ne kadar ödersin? Her ikisi de ödeme yapar ve yayınları ister."

Teklifin içeriğinde dijital platformların da yer aldığının altını çizen Serdar Ali Çelikler, "Misal Exxen ile yapılan Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ortaklığı gibi. Diyelim ki Exxen, Süper Lig yayınlarını da istedi. Bunu da ayrı bir paket olarak izleyicilerine sundu. Diyelim ki kişi başı 90 TL'ye paketi sattı. Gelirlerinin yüzde 80'i Süper Lig TV'ye dolayısıyla kulüplere gider. Exxen yüzde 20'sini alır. Bu gibi teklifler HBO'dan Netflix'e; Turkcell TV'den Vodafone TV'ye kadar her digital platform için geçerli. beIN 1 milyon aboneye hitap ediyor. Bu sistemle diğer platformlar da işin içine katılacağından erişim sayısı da artacak. En az 3-4 milyon kişiye ulaşılır. Yurtdışı pazarlamasını da Süper Lig TV kendisi yapar. Burada doğru anlatılması gereken konu kulüplerin kutu falan satmayacağı. Zaten kutu satan platformlara (Tivibu-beIN-DSmart) ve kutusuz digital platformlara kanal açma teklifiyle gidileceği. Böylece Süper Lig yayınları en az 5-6 platformda yayında olabilecek." ifadelerini kullandı.

BeIN, teklifi artıracak mı?

Çelikler, mevcut yayıncı BeIN Sports'un yıllık 146 milyon dolar teklif ettiğini, TFF'nin bu fiyatın 250 milyon dolar olmasını beklediğini yazdı.