Yeni elle oynama kuralı nasıl olacak?

Maradona'nın meşhur Tanrı'nın Eli pozisyonu.
Maradona'nın meşhur Tanrı'nın Eli pozisyonu.

FIFA, elle oynama kuralını değiştirmeye hazırlanıyor. Hakemlerin niyet okumasının önüne geçmek isteyen FIFA, yine elin temel konumunun esas alındığı ancak daha net sınırları olan bir kuralı hayata geçirecek.

FIFA, futbolda en fazla tartışan kurallardan biri olan ‘elle oynama’ konusunda radikal değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. 'Niyet' değişkenini ortadan kaldırmak isteyen FIFA, ellerin pozisyonu üzerinden net bir karar mekanizması oluşturmayı amaçlıyor.

Dünyaca ünlü Alman Gazetesi Bild’den Malte Achilles’in haberine göre; 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni kuralda ellerin vücuda göre açısı saat yönü bazında düşünülecek ve ona göre nizami ya da ihlal olduğuna karar verilecek.

HAKEMLER TAM NOT VERDİ

FIFA'nın yeni elle oynama kuralı hakkında görüşüne başvurulan eski hakem Thorsten Kinhöfer, gelmesi muhtemel yeni kural hakkında olumlu ifadeler kullandı. Kinhöfer, yeni kuralın uygulanmasının hakemler açısından çok daha kolay olacağını savundu.

  • "FIFA'nın yeni fikri ilk etapta karmaşık duruyor. Ama uygulaması daha kolay olacaktır. Niyeti okumak kolay olmuyor çoğu zaman."
  • IFAB'ın güncel elle oynama kuralında hangi parametreler dikkate alınıyordu?
  • - Elin topa doğru hareketi. (topun ele doğru hareketi değil)
  • -Rakip ve top arasındaki mesafe
  • -Elin pozisyonu mutlaka bir ihla olduğu anlamına gelmez.