FIFA'nın yeni ofsayt teknolojisi Süper Lig'e gelebilir

VAR
VAR

Türkiye'de VAR'ın kullanılmasına rağmen ofsayt tartışmaları hâlâ devam ediyor. TFF, bu tartışmalara son vermek adına Hawk Eye firmasının yeni teknolojisi olan yarı otomatik ofsayt sistemini (SAOT) yakından takip ediyor.

Yeni teknoloji olan yarı otomatik ofsayt sistemini (SAOT) yakından takip eden Türkiye Futbol Federasyonu, Şampiyonlar Ligi'nde başarılı bir süreçten geçen sistemi Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nda takip edecek. SAOT geçer not alırsa, Süper Lig'de de uygulanması için çalışmalara başlanacak.

Hızlı karar

Yarı otomatik ofsayt sisteminde, şu an yürürlükteki VAR ofsayt sisteminin dayanağı olan maçı izlediğimiz yayın kameralarından farklı olarak temel veriler; stadyumların çatılarına yerleştirilen 12 özel yapım kamerayı kullanacak.

Bu kameralar topun ve oyun alanında oynayan 22 futbolcunun 3 boyutlu 29 farklı sanal bedensel noktasını saniyede 50 kere tarayarak yaptığı ölçümleri anında yapay zeka programına yollayacak, bu programın tespit ettiği bilgiler gerçek zamanlı olarak değerlendirilip ofsayt görüntüsü anında VAR hakemlerine iletilecek, bu nedenle ofsayt tespitleri saniyeler içerisinde yapılabilecek.

SAOT’un maliyeti

Sistemin, kulüplere ve federasyona olan maliyetinin ne kadar olduğu henüz açıklanmadı. Ancak bu sistemin federasyonlara mali bir yük getireceği kesin olarak görünüyor.

Premier League, Dünya Kupası’nı bekliyor

Premier Lig'de SAOT sistemi için kulüpler arasında bir oylama yapılacak. Dünya Kupası'nda ilk kez denenecek olan sistemi görmek isteyen kulüpler, aralık ayında kararını verecek.