You'll Never Walk Alone ve Liverpool

​You'll Never Walk Alone ve Liverpool
​You'll Never Walk Alone ve Liverpool

Aslında Liverpool için yazılmayan efsanevi You'll Never Walk Alone şarkısının Liverpool ile özdeşleşmesinin hikayesi...

You'll Never Walk Alone Liverpool'un simgesi. Stadın girişinde yani Anfield Road'un girişinde de vardır. Şarkının kısa hikayesinden bahsedelim...

Bu şarkı aslında Liverpool için yazılmış bir şarkı değil. 1945 yılında Rodgers ve Hammerstein'in, o efsane müzikaller döneminin iki büyük isminin Carousel isimli müzikallerinde yer alan bir şarkı. Orada eşini kaybeden bir kadına kuzeninin tesellisi. "Sana destek olacağız" anlamında söylediği bir şarkı aslında.

 Rodgers ve Hammerstein
Rodgers ve Hammerstein

O şarkı oradan Anfield Road'a gidiyor. Peki, nasıl gidiyor? Yıl 1963... Aslında önce 60'ların başında ilginç bir şekilde Manchester United tribünlerinde bu şarkı ilk kez söylenmeye başlıyor. Ama 1963'te Liverpool'lu bir grup Gerry & The Pacemakers bu şarkıyı albümlerinde okuyorlar ve daha sonra ilginç bir şey oluyor.

Gerry & The Pacemakers
Gerry & The Pacemakers

Stadın DJ'i, Anfield'ın maçlardan önce tribünlere şarkılar çalan DJ, BBC'de o sırada ilk 10'da olan, haftanın en iyi 10 şarkısını sırayla çalıyor ve birinci sıraya geldiğinde You Will Never Walk Alone'u tüm tribünler birlikte söylüyor. Şarkı ilk 10'dan indikten sonra bile tribünler söylemeye devam ediyor. En sonunda Billy Shankly'nin de- o zamanki Liverpool menajeri - onayıyla şarkı bir anlamda neredeyse resmi Liverpool şarkısı halini alıyor.

Efsanevi Liverpool menajeri Bill Shankly
Efsanevi Liverpool menajeri Bill Shankly

Günümüzde Celtic, Twente, Dortmund, Kaiserslautern ve St Pauli gibi takımların stadlarında da bu şarkı okunuyor. Onun yanında ilginç versiyonu var. Tabii ki Liverpool'la bağdaştırılıyor ama sonuçta dünyanın her yerinde Liverpool'la, futbolla ilgisi olmayanların da söylediği bir şarkı.

2001 Emmy Ödüllerinin gecesinde Barbara Streisand 11 Eylül kurbanlarına adayarak bu şarkıyı söylemişti. Sporla ilgili örnek vermek gerekirse; 2009 intihar eden Fenerbahçe'nin eski kalecisi Robert Enke'nin cenaze töreninde bir genç kız tarafından bu şarkı okunmuştu. Ama şu anda You Will Never Walk Alone denince akla gelen ilk şey Liverpool oluyor.