Zico'dan gizli kalmış Aziz Yıldırım anısı: Akılsız sizsiniz dedim

Alex de Souza ve Arthur Zico, Alex'in belgeseli için düzenlenen etkinlikte keyifli bir sohbet gerçekleştiriyor.
Alex de Souza ve Arthur Zico, Alex'in belgeseli için düzenlenen etkinlikte keyifli bir sohbet gerçekleştiriyor.

Fenerbahçe tarihinin en başarılı teknik adamları arasında yer alan Arthur Zico, dönemin başkanı Aziz Yıldırım ile arasında yaşanan bir tartışmayı yıllar sonra anlattı. Yıldırım'la soyunma odasında Kezman konusunda tartıştıklarını söyleyen Zico, Aziz Yıldırım'a 'akılsız' dediğini itiraf etti.

Fenerbahçe’nin unutulmaz oyuncularından Alex de Souza, sarı lacivertli ekipte birlikte çalıştığı Arthur Zico ile YouTube kanalında buluştu ve yıllardır gizli kalan hikayeler gün yüzüne çıktı.

Cüneyt Çakır’ın yönettiği unutulmaz Galatasaray maçından, Brezilyalı teknik adamın görevine son verilmesine kadar birçok konuya değinin ikilinin en dikkat çekici başlıklarından biri Aziz Yıldırım ile soyunma odasında yaşanan ‘Kezman Tartışması’ oldu.

Vederson ve Alex de Souza gol sevincini paylaşmak üzere hocaları Zico'ya koşuyor.
Vederson ve Alex de Souza gol sevincini paylaşmak üzere hocaları Zico'ya koşuyor.

Deivid de Souza’nın kırmızı kart gördüğü Galatasaray derbisinde Kezman’ın kontratını unutarak oyuna alan Brezilyalı teknik adam, maçın ardından Aziz Yıldırım’ın soyunma inerek kendisini fırçaladığını anlattı. Yıldırım’ın kendisine, ‘Bana 50 bin dolar borcun var’ dediğini söyleyen Zico, cevap olarak, ‘Kontratı yapan sizsiniz, akılsız olan sizsiniz’ şeklinde cevap verdiğini ifade etti.

  • “Bir keresinde Galatasaray'a karşı öndeyken Deivid kırmızı kart gördü. O boşluğu doldurabileceğini düşündüğüm için Kezman'ı oyuna aldım, kontratından haberim yoktu. Maçı kazandık, herkes çok mutluydu. Sonra başkan geldi, '50 bin dolar borcun var' dedi. Kezman'ı neden oyuna aldın dedi. Kezman'ın gol atıp kazandığımız bir Beşiktaş maçından sonra başkan benzer bir mevzuyla gelince 'Akılsız olan sizsiniz, kontratı yapan sizsiniz' dedim. Dedim ama bu kısmı Samet'in çevirmeyi tercih etmediğini düşünüyorum. Uzun bir süre tartışmıştık soyunma odasında.”

ARTHUR ZICO KİMDİR?

4 Temmuz 2006 tarihinde Fenerbahçe‘nin teknik direktörlüğüne getirilen Zico, dünyanın en iyi orta saha oyuncularından biri ve Pele‘den sonra Brezilya’nın yetiştirdiği en iyi oyuncu olarak biliniyor.

‘Zico’ lakaplı Arthur Antunes Coimbra, 3 Mart 1953’de Rio de Janeiro’nun varoşlarından Quintino’da düşük gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çoğu Brazilyalı gibi çocukluğunu sokaklarda futbol oynayarak geçiren Zico, radyo spikeri Celso Garcia’nın dikkatini çekti. Garcia, onun Flamengo'da denenmesini sağladı ve futbol kariyeri başlamış oldu.

Arthur Zico ve Alex de Souza düzenlenen panelde soruları yanıtlıyor.
Arthur Zico ve Alex de Souza düzenlenen panelde soruları yanıtlıyor.

Fiziksel olarak zayıf olan vücut yapısını, yoğun ve disiplinli kas geliştirme çalışmaları ve diyetle güçlendirmesi, Zico’nun ilerideki başarılarında önemli rol oynadı. Flamingo’dayken takımın anahtar oyuncusu rolünde olan Zico, 1981’de bu takımdaki ilk sezonunda Libertadores Kupası’nın ve Intercontinental Kupası’nın kazanılmasının yanı sıra 3 Brezilya Şampiyonluğu yaşadı.

Her iki ayağını kullanabilen ve serbest vuruşlarda uzman olan Zico, akla gelebilecek her yolla goller bulan ve takımını çok iyi organize eden bir orta saha oyuncusuydu. Pele‘den sonra Brezilya’nın yetiştirdiği en iyi oyuncu olarak gösterilen Zico, futbolculuk dönemi boyunca Beyaz Pele lakabıyla anıldı.

Arthur Zico'nun Brezilya milli takımının formasını giydiği maçtan bir kare.
Arthur Zico'nun Brezilya milli takımının formasını giydiği maçtan bir kare.

1983'te milyonlarca dolara İtalya ligindeki Udinese takımına transfer olan Zico, arkasında üzgün Brazilyalılar bırakmasına rağmen Udinese’nin en iyi İtalyan takımlarından biri haline gelmesini sağladı.

1978, 1982 ve 1986 Dünya Kupası finallerinde Brezilya Milli Takımı’nın formasını taşıyan ve 88 kez Brezilya forması giyen Zico, bu maçlarda 66 gol kaydetti. 1983 yılında ‘Yılın Futbolcusu’ seçildi ve 1982 Dünya Kupası’nda Brezilya’nın en golcü ismi oldu.

Zico, 1994 sezonunda profesyonel futbol hayatına son verdi. Plaj futbolu oynaması için teklif alan Zico, aynı zamanda da daha önce oynadığı Kashima Antlers takımında Teknik Menajer ve Koordinatör (1995,1996 – 2002) olarak teknik direktörlük kariyerine başladı. 1996’da Rio de Janeiro’da Zico Futbol Merkezi’ni (ZFC- Zico Football Centre) kurdu. Bu dönemde Kashima şehrini haritada görünür kıldığı için Japonya’da efsane haline geldi ve onuruna Kashima Stadyumu’nun önüne bir heykeli dikildi.

Zico, 1998 Dünya Kupası’nda Brezilya Milli Takımı’nın teknik koordinatörlüğünü yaptı. Brezilya 2006 Organizasyon Komitesi Başkanı (2000) oldu ve 2002 – 2006 yılları boyunca Japonya Milli Takımı Antrenörlüğünü yaptı.