Züğürdün çenesi offline: Dünyanın en fazla kazanan 10 sporcusu

Roger Federer yıllık sponsorluk geliri en fazla olan sporcu konumunda.
Roger Federer yıllık sponsorluk geliri en fazla olan sporcu konumunda.

Sporcuların kazandığı paralar dudak uçuklatmaya devam ediyor. Sportif sözleşmelerinden ziyade sponsorluk anlaşmalarıyla servetlerine servet katan isimler, kıyasıya bir maddi rekabetin içindeler. Sponsorluk sözleşmelerinin damga vurduğu dünyanın en fazla kazanan sporcuları listesini sizler için derledik.

Birçok otoriteye göre erkek tenisinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu olarak kabul edilen Roger Federer, 37 yaşına girmesine rağmen hala üst düzey rekabetlerde favori olarak gösteriliyor. Kariyeri boyunca kort içindeki performansıyla spor manşetlerini süsleyen İsviçreli raket, son sponsorluk anlaşmasıyla bu kez ekonomi sayfalarında boy gösterdi.

1994 yılında henüz 13 yaşındayken Nike ile imzaladığı sponsorluk anlaşmasını geçtiğimiz günlerde noktalayan Federer, 24 yıllık işbirliğinin sona ermesinin ardından Uniqlo isimli bir başka giyim firmasıyla 'kabarık' bir anlaşmaya imza attı. Novak Djokovic’i Lacoste’a kaptıran Japonlar, İsviçreli efsaneyi reklam yüzü yapabilmek adına tam tamına 300 milyon doları gözden çıkardı.

Roger Federer, Japon giyim firması olan Uniqlo ile yıllık 30 milyon dolar üzerinden 10 yıllık sponsorluk anlaşması imzaladı ve dünyanın en fazla kazanan sporcular listesindeki yerini sağlamlaştırdı. Tüm gelirlerin dahil edildiği tabloda yıllık 77.2 milyon dolarlık kazancıyla 7. sırada bulunan Roger Federer, yalnızca reklam gelirleri baz alındığında ise 65 milyon dolarla zirvenin mutlak hakimi konumunda.

  • Roger Federer’in sponsorluk anlaşmalarının bulunduğu bazı büyük firmalar şunlar: Rolex, Mercedes, Lindt ve Credit Suisse.

Times of London’ın rakamlarına göre; Roger Federer, bu anlaşmayla birlikte yıllık 65 milyon dolar olan reklam gelirini 74 milyon dolara yükseltti ve zirvedeki yerini perçinledi. Roger Federer'in reklam gelirleri haricindeki sportif başarı endeksli geliri ise yalnızca 12.2 milyon dolar.

Aynı listede İsviçreli raketin ardından kendine ikinci sıradan yer bulan isim ise basketbolcu LeBron James oldu. James, yılda sadece reklam gelirlerinden 52 milyon dolar kazanıyor. Los Angeles Lakers forması giyen yıldız isim genel tabloda ise 88.5 milyon dolarla Federer’i bir basamak geride bırakarak 6. sırada yer alıyor.

  • Uniqlo firmasının 3 ortağından biri olan 47 yaşındaki Tony Godsick, önemli spor figürleriyle kurduğu yakın ilişkilerle tanınıyor. Juan Martin del Potro gibi bir başka isimle de çalışan Godsick, dünyaca ünlü hokeyci Henrik Lundqvist ile de el sıkıştı.

Roger Federer & Tony Godsick
Roger Federer & Tony Godsick

Forbes tarafından yayınlanan 2018 yılının en fazla kazanan sporcuları listesinin zirvesinde ise Amerikalı boksör Floyd Mayweather bulunuyor. Yıllık 285 milyon dolarlık kazancıyla zirvede yer alan Mayweather, ilk 10 isim arasında en düşük 3. reklam gelirine sahip sporcu olarak dikkati çekiyor.

Yıllık yalnızca 10 milyon dolar reklam geliri olan deneyimli boksörün servetinin tamamına yakınını sportif kazançları oluşturuyor. Mayweather, reklam geliri açısından sadece iki ismi geride bırakabildi; futbolcu Matt Ryan 5 milyon dolarla, bir diğer futbolcu Matthew Stafford ise 2 milyon dolarla son iki sırada yer alıyorlar.

En çok merak edilen isimlerin başında gelen Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo ikilisi ise yine şaşırtmadı. 27 milyon doları sponsorlardan olmak üzere yıllık 111 milyon dolar kazanan Lionel Messi, listeye ikinci sıradan giriş yaptı. Sponsorlardan 47 milyon dolar kazanan Cristiano Ronaldo ise 108 milyon dolarlık genel geliriyle 3. sırada kaldı.

Forbes'a göre dünyanın en fazla kazanan 10 sporcusu.
Forbes'a göre dünyanın en fazla kazanan 10 sporcusu.

* Forbes'un geçtiğimiz aylarda açıkladığı listede Roger Federer'in Nike'la devam eden anlaşmasının mali boyutuna yer verilmişti. Güncel tabloda Roger Federer'in yıllık reklam geliri 65 milyon dolardan 74 milyon dolara yükseldi.

* LeBron James'in Los Angeles Lakers'la imzaladığı yeni kontratın ardından genel tablodaki sportif kazancının yükselmesi bekleniyor.

* Cristiano Ronaldo'nun Juventus'taki yeni kontratıyla Lionel Messi'yi geride bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.

*Tenis ve boks gibi bireysel sporların basketbol ve futbola gibi kolektif branşlara kıyasla daha fazla kazandırıyor olmasının sebebi kişisel para ödülleri üzerinden turnuva bazlı oynanıyor olmaları.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

I post pictures like this to motivate my haters to get money.

Floyd Mayweather (@floydmayweather)'in paylaştığı bir gönderi ()