Dondurulmuş gıdaların besin değeri gidiyor mu?

​Dondurulmuş gıdaların besin değeri gidiyor mu?
​Dondurulmuş gıdaların besin değeri gidiyor mu?

Çok uzun yıllardan beri hayatımızda olan gıdanın dondurulması, israfın önüne geçmemizi sağlıyor. Ayrıca sadece israfın önüne geçmekle kalmıyor aynı zamanda yoğun geçen hayat akışında pratiklik sunuyor. Bu sebeple birçok insan daha pratik olması açısından yiyeceğini yazdan donduruyor. Peki ama bu dondurma işlemi gıdalarda besin değeri değişikliği yapıyor mu? Hadi gelin bakalım...

Gıdaların görüntüsünde bozulma olmadan muhafaza etmeye yardımcı olan dondurma işlemi, lezzetin de olduğu gibi kalmasını sağlıyor. Gıdada mikroorganizma gelişimini de durdurmaya yardımcı olan dondurma işlemi, yaşanacak olan kimyasal aktivitelerin de yavaşlamasına yardımcı oluyor. Bu sayede gıdanın bozulmasına engel olan bu yöntem, uzun süre gıdaların saklanmasında etkili.

Uzun süre gıdaların bozulmadan saklanmasında etkili olan dondurma işlemi, yiyeceğin besin değerlerini kaybetmemesini de sağlıyor. Ancak enzim aktivitesi birçok gıdada yavaş da olsa devam ettiği için dondurulmadan önce bazı sebzelerin haşlanması gerekiyor. İşte sadece haşlanan bu sebzelerde C vitamini ve tiaminin gibi maddelerde bir miktar azalma oluyor. Onun dışında dondurulan gıdalarda besin değerlerinde hiçbir değişiklik olmuyor.