ABD'nin bağımsızlık gününe Nike'ın spor ayakkabısı damga vurdu

Kapakta yer alan fotoğraflar Amerika'nın eski ve yeni bayraklarını temsil ediyor. Ayakkabının üzerinde yer alan bayrak kölelik döneminde kullanılıyordu.
Kapakta yer alan fotoğraflar Amerika'nın eski ve yeni bayraklarını temsil ediyor. Ayakkabının üzerinde yer alan bayrak kölelik döneminde kullanılıyordu.

4 Temmuz 1776'da bağımsızlığını ilan eden ABD'nin bu yılki kutlamalarına Nike'ın gölgesi düştü.

Dünyanın en iyi spor ürünlerini satan Nike, ABD'nin bağımsızlık gününe özel hazırladığı ayakkabıları ile dikkati çekti.

Ayakkabıların arkasında, Amerika'nın kölelik dönemine ait bayrağın resmi yer aldı.

Köleliği temsil eden bayrakların yer aldığı ayakkabılar tepki çekince şirket ürünlerini piyasadan çekmek zorunda kaldı.

Nike'ın kullandığı bayrak kölelik dönemini temsil ediyor

ABD 4 Temmuz 1776'da bağımsızlık bildirgesi imzalayarak Büyük Britanya'dan ayrıldı. Her sene coşkuyla kutlanan bu özel güne, bu sene Nike'ın ürettiği spor ayakkabılar gölge düşürdü. En iyi spor eşyaları satan şirket olarak bilinen ABD merkezli Nike, bağımsızlık gününe özel 'Air Max 1 Quick Strike Fourth of July' adı verilen ve sınırlı sayıda üretilen 1400 dolarlık bir ayakkabı üretti.

Ancak ayakkabının arkasında ABD'nin kölelik dönemini temsil eden bayrak yer aldı. Bunun üzerine tepki çeken marka ayakkabıları piyasadan geri çekti.

Nike'ın tepki çeken ayakkabıları
Nike'ın tepki çeken ayakkabıları

Arizona Valisi Nike için verilen desteği geri çekti

Arizona eyaleti, ayakkabının piyasadan geri çekilmesi üzerine Nike'a vereceği 1 milyon dolarlık fabrika teşviğini geri çektiğini açıkladı.

Arizona Valisi Doug Ducey, Twitter'dan yaptığı açıklamada,"Bugün Nike'ın yatırımı nedeniyle sözüm ona Arizona'da güzel bir gün olacaktı ama bu korkunç karar karşısında hayal kırıklığımı ifade edecek kelime yok" dedi.

Ducey, ikonik bir Amerikan markası olarak nitelediği Nike'ın "Ulusumuzun bağımsızlık haftasını kutlamak yerine Betsy Ross'un değersiz olduğuna karar verdiler ve politik doğruculuğa boyun eğdiler" ifadelerini kullandı.

'Bağımsızlık gününe gölge düşürmek istemedik'

Nike Direktörü Sandra Carreon John yaptığı açıklamada Nike'ın Amerikan kökleriyle gurur duyduğunu belirterek bağımsızlık gününe böyle bir tartışmayla gölge düşürmek istemediğini açıkladı. Nike'ın ABD olimpik kafilesi ve futbol takımı da dahil olmak üzere binlerce Amerikalı sporcuya destek verdiğinin altını çizen Carreon-John şirketin 35 bin kişiyi istihdam ettiğini belirtti.

Colin Keapernick neden tepki gösterdi?

Ulusal Futbol Ligi (NFL) takımlarından San Francisco 49ers'ın eski oyucusu Colin Kaepernick ünlü spor giyim markası Nike'ın 2018 yılında reklam yüzü oldu. Ancak, ünlü yıldız, Nike'ın bu yıl ürettiği köleliği temsil eden bayrağı kullanmasına tepki gösterdi.

Kapernick, ABD'de siyahlara yönelik artan polis şiddetini protesto etmek için 2016 yılında takımının San Diego ile oynadığı maç öncesinde okunan ulusal marş sırasında dizinin üstüne çökerek bir protesto gerçekleştirdi. Ünlü yıldız maç sonrasında olay ilgili olarak, "Kendi halkının bir parçasına saygı göstermeyen bir ülkenin ulusal marşına ben de saygı göstermem" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise bu hareket üzerine Kaepernick’i sivil itaatsizlikle suçladı
ABD Başkanı Donald Trump ise bu hareket üzerine Kaepernick’i sivil itaatsizlikle suçladı

Bu olayın üzerine tepki çeken Colin Kaepernick, Nike'ın ayakkabılarıyla ilgili eleştiri gösteren isimler arasında yer alarak dikkati üzerine çekti.

Sosyal medyadan gelen olumlu ve olumsuz tepkiler

Nike'ın yaptığı ABD'nin bağımsızlığını kutladığı 4 Temmuz'a özel ayakkabılar tepi çekti. Ayakkabının arkasında yer alan ve Amerika'nın kölelik dönemini temsil eden bayrak nedeniyle sosyal medyadan boykot çağrıları geldi. Ancak olumsuz tepkilerin yanında, olumlu tepkilerin olması da dikkati çekti.

''Bu biraz ağır oldu''

''Nike'ın önünde diz çöküyorum''

''Dalga mı geçiyorsunuz? İnşallah doğru değildir. Sanırım diğer Amerikalıların bir rahatsızlığı yok bu durumdan. Bizim oylarımızın, fikirlerimiz için bir önemi yok! Biz bu bayrak için savaştık.''

''Amerikan karşıtlığı yaptığından beri boykot ediyorum. Sizde bu ürünleri almayı bırakın ve Amerikan bayrağını olan sevginizi ona gösterin.''

Amerika bayrağının hikayesi

Amerikan kolonileri, Büyük Britanya Krallığı'nın artan ekonomik ve askeri baskısı nedeniyle krallıkla 1775'ten 1783'e kadar sürecek bir savaşı başlattı. Savaş sırasında 1776 yılının 4 Temmuz'unda Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ilan edildi.

Ocak 1776'dan sonra kolonilerin ordu kumandanı George Washintong Büyük Birlik bayrağı hazırlanması emrini verdi. Buna göre bayrak 13 kırmızı ve beyaz çizgiden, sol üst köşesinde de İngiltere bayrağı bulunan bir bayrak olarak tasarlandı. Mayıs 1776'da Betsy Ross Amerikan bayrağını diktiğini bildirdi.

Resimde yer alan bayrak Amerika'nın ilk bayrağıdır ve Betsy Ross Bayrağı olarak bilinir.
Resimde yer alan bayrak Amerika'nın ilk bayrağıdır ve Betsy Ross Bayrağı olarak bilinir.

14 Haziran 1777 yılına gelindiğinde ise yeni devlet için resmi bir bayrak oluşturmak adına kongre bir bayrak yasası ilan etti. Kongre, "Karar verilmiştir. Amerikan bayrağı birbirini izleyen 13 kırmızı ve beyaz çizgiden mavi zemin üstüne, yeni takımyıldızını simgeleyen 13 beyaz yıldızın birliğinden oluşur" kararı çıktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >