Netflix, puhutv, BluTV artık RTÜK denetimi altında

Netflix
Netflix

● Son dönemde Netflix, puhutv ve BluTV gibi dijital yayın platformlarının devlet kuruluşlarınca denetlenmesi ve incelenmesi gündeme gelmişti.

● Yayın hakkı ve iletim lisansı verilmesiyle dijital yayınların denetlenmesi ve getirilen düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların bulunduğu yönetmelik ise bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.

● Bu karara göre tüm dijital yayın platformları RTÜK tarafından kontrol edilecek.

Bugün (1 Ağustos 2019 Perşembe) Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre Netflix ve BluTV gibi birçok abonesi bulunan internet yayıncılarının RTÜK'ten lisans almaları gerekiyor.

  • Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Doğan Yayın Grubu'na ait dijital yayın platformu, BluTV
Doğan Yayın Grubu'na ait dijital yayın platformu, BluTV

Yukarıdaki maddeye bakıldığında RTÜK'ün Netflix, puhutv, BluTV gibi Türkiye'de faaliyet gösteren dijital yayıncılık platformlarına direkt olarak müdahale edebileceğini görüyoruz. Ayrıca radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı alacak. Bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri ise yine aynı şekilde RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.

Yönetmelikte yer alan 4. maddede ise "programların içeriği ve seçimi ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde bir yayın akış çizelgesi, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ise bir katalog içinde sunulmasına ilişkin düzenleme ve kontrol yetkisine sahip olmak" ibaresi yer alıyor. Sanıyoruz bu da dijital yayıncılığın kısa bir zaman sonra geleneksel televizyon izlemekten bir farkı kalmayacağını ortaya koyuyor.

Yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >