Netflix, RTÜK denetlemesine ne dedi?

Netflix CEO'su Reed Hastings
Netflix CEO'su Reed Hastings

● Son dönemde Netflix, puhutv ve BluTV gibi dijital yayın platformlarının devlet kuruluşlarınca denetlenmesi ve incelenmesi gündeme gelmişti.

● Bugün ise Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, tüm dijital yayın platformları RTÜK tarafından kontrol edilmeye başlanıyor.

● Yasal sürecin başlamasının ardından gözler Netflix'in bu düzenleme ve denetleme hakkındaki görüşlerine çevrildi.

● Netflix'in CEO'su Reed Hastings 2018 yılında bu sorunun cevabını, ''Türkiye'de yasal düzenlemeler olursa şikayet etmeden bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız'' sözleriyle vermişti.

190 farklı ülkeden 148 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en büyük video içerik platformları arasında gösterilen Netflix, son günlerde içerik havuzunda yer alan bir çizgi filmde 9-10 yaşlarındaki iki kız çocuğunun öpüştüğü sahnelere yer vermesi sonrasında tartışmaların odağı haline geldi.

Netflixyönetimi bu tür içeriklerin savunması olarak LGBTİ üyelerine ve kadınlara yönelik pozitifayrımcılık ile izah etmeye çalışsa da iki kız çocuğunun öpüştüğü bir sahnenin çocuk kategorisinde yer alan bir dizide yayınlanması, bu söylemini desteklemeyecek ve yürüttüğü yayın politikasını gözler önüne serecek boyutta.

Netflix'in ilk Türk dizisi, Hakan Muhafız
Netflix'in ilk Türk dizisi, Hakan Muhafız

Netflix Türkiye sözcüsünden ilk açıklama geldi

Çıkarılan yeni yasa sonrasında dijital platform üzerinden yayın yapan kanalların yoğun bir şekilde sansüre uğrayacağı ve aralarında Netflix’in de bulunduğu bazı firmaların zor durumda kalacağı söylenmişti. Netflix’den yapılan ilk açıklama şu şekilde oldu.

  • “İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

Netflix CEO'su Reed Hastings 2018 yılında bu soruna işaret etmişti

Reed Hastings, Netflix 1997 yılında bir DVD kiralama şirketi olarak kurdu.
Reed Hastings, Netflix 1997 yılında bir DVD kiralama şirketi olarak kurdu.

Yeni yasal düzenlemeler olursa şikayet etmeden bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Yasaların etrafından dolaşmak gibi bir düşüncemiz yok, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde kalıcıolmayı hedefliyoruz.’ açıklamasında bulundu

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >