Netflix Türkiye pazarından çekilecek mi? Netflix yetkilileri GZT'ye konuştu

Netflix
Netflix

● Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, tüm dijital yayın platformları RTÜK tarafından kontrol edilmeye başlanıyor.

● Son dönemde Netflix, puhutv ve BluTV gibi dijital yayın platformlarının devlet kuruluşlarınca denetlenmesi ve incelenmesi gündeme gelmişti.

● Netflix'in Türkiye sözcüsü GZT'ye yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ile iş birliği ve ortak çalışmalar yapmaya devem edeceklerini söyledi

190 farklı ülkeden 148 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en büyük video içerik platformları arasında gösterilen Netflix, son günlerde içerik havuzunda yer alan bir çizgi filmde 9-10 yaşlarındaki iki kız çocuğunun öpüştüğü sahnelere yer vermesi sonrasında tartışmaların odağı haline geldi.

Netflixyönetimi bu tür içeriklerin savunması olarak LGBTİ üyelerine ve kadınlara yönelik pozitifayrımcılık ile izah etmeye çalışsa da iki kız çocuğunun öpüştüğü bir sahnenin çocuk kategorisinde yer alan bir dizide yayınlanması, bu söylemini desteklemeyecek ve yürüttüğü yayın politikasını gözler önüne serecek boyutta.

Netflix
Netflix
JOHN G. MABANGLO/EPA/CORBIS

Netflix Türkiye sözcüsü: Türkiye'de dizi/film yapmaya devam etmek istiyoruz

Çıkarılan yeniyasa sonrasında dijital platform üzerinden yayın yapan kanalların yoğun bir şekilde sansüre uğrayacağı ve aralarında Netflix’in de bulunduğu bazı firmaların zor durumda kalacağısöylenmişti. Netflix’den yapılan ilk açıklama şu şekilde oldu.

  • İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizimiçinçok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

Netflix CEO'su: Türk yasalarını saygılıyız

Vatan Gazetesi yazarlarından Hasan Genç'in haberine göre, Netflix'in kurucusu ve CEO'su ReedHastings 2018 yılında yine o dönem Türkiye'de gündem konusu haline gelen Netflix ve denetim sorunu hakkında konuşmuştu.

Reed Hastings, Netflix 1997 yılında bir DVD kiralama şirketi olarak kurdu.
Reed Hastings, Netflix 1997 yılında bir DVD kiralama şirketi olarak kurdu.

Hastings, ‘Türkiye’de medya ve internet alanında yapılması planlanan düzenlemeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye uzun süredir yatırım yapıyoruz ve Türkiye’de birçok iş ortağımız var, Netflix’in ilk TürkOrijinal dizisine de start verdik. Biz Türkiye’de uzun yıllar kalabilmek için gerekliadımları atıyoruz. Tüm ülkelerin kanunlarına saygılıyız.

Yeni yasal düzenlemeler olursa şikayet etmeden bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Yasaların etrafından dolaşmak gibi bir düşüncemiz yok, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde kalıcı olmayı hedefliyoruz.’ açıklamasında bulundu

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >