'Netflix, Türkiye pazarından çekiliyor' iddiası yeniden gündemde

Netflix
Netflix

● CHP Milletvekili Özgür Karabat dün attığı tweetle 'Netflix, Türkiye pazarından çekiliyor' iddialarını yeniden gündeme getirdi.

● Birçok kez bu tartışmanın gündem olması üzerine Netflix CEO'su ve RTÜK başkanı benzer ifadelerle bu iddiayı yalanlamıştı.

● RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netflix'in kapatılacağı iddialarını yalanlayarak iyi bir iletişim halinde olduklarını dile getirirken, Netflix'in Türkiye sözcüsü ise GZT'ye yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ile iş birliği ve ortak çalışmalar yapmaya devem edeceklerini söylemişti.

190 farklı ülkeden 148 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en büyük video içerik platformları arasında gösterilen Netflix, son günlerde içerik havuzunda yer alan bir çizgi filmde 9-10 yaşlarındaki iki kız çocuğunun öpüştüğü sahnelere yer vermesi sonrasında tartışmaların odağı haline geldi.

Netflix yönetimi bu tür içeriklerin savunması olarak LGBTİ üyelerine ve kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık ile izah etmeye çalışsa da iki kız çocuğunun öpüştüğü bir sahnenin çocuk kategorisinde yer alan bir dizide yayınlanması, bu söylemini desteklemeyecek ve yürüttüğü yayın politikasını gözler önüne serecek boyutlara ulaşıyor.

RTÜK'ün sansür ve yasaklama taraftarı olmadığını her fırsatta dile getirmesine rağmen Netflix'in kapatılacağı veya Netflix'in Türkiye'den çekileceği dedikodularının ardı arkası kesilmiyor.

İddia CHP Milletvekili Özgür Karabat'tan geldi

Dönem dönem, RTÜK denetlemelerini kendi siyasi propagandalarına dahil eden ve bunu bir sansür uygulaması olarak göstermeye çalışan siyasilere bir yenisi daha eklendi. CHPMilletvekiliÖzgür Karabat, resmi Twitter hesabı üzerinden bir tweet paylaştı. Karabat'ın attığı tweete göre Netflix, Türkiye pazarından çekilmeyi planlıyor.

RTÜK başkanı Ebubekir Şahin: Tüm dijital platformlarla sağlam bir iletişim halindeyiz

Tüm bunların üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yaptığı açıklamada Biz RTÜK olarak... Netflix, BluTV, Turkcell Plus gibi platformların tepe yöneticileriyle sağlam bir iletişim içindeyiz. Bu platformların yöneticileri, lisanslama için gerekenleri yapmaya hazırlar" ifadelerini kullanmıştı. Ortaya çıkan son bilgilerse Netflix'in Türkiye'den çekileceği yönünde oldu.

Netflix Ceo'su Reed Hastings
Netflix Ceo'su Reed Hastings

Netflix CEO'sunun açıklamaları iddiaları çürütüyor

Vatan Gazetesi yazarlarından Hasan Genç'in haberine göre, Netflix'in kurucusu ve CEO'su Reed Hastings 2018 yılında yine o dönem Türkiye'de gündem konusu haline gelen Netflix ve denetim sorunu hakkında konuşmuştu.

Türk yasalarına saygılıyız

Hastings, ‘Türkiye’de medya ve internet alanında yapılması planlanan düzenlemeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye uzun süredir yatırım yapıyoruz ve Türkiye’de birçok iş ortağımız var, Netflix’in ilk Türk Orijinal dizisine de start verdik. Biz Türkiye’de uzun yıllar kalabilmek için gerekli adımları atıyoruz. Tüm ülkelerin kanunlarına saygılıyız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >