Yasa çıkana kadar yeni Türk filmi yok

CGV Mars Group ve film yapımcıları arasında yaşanan kriz sürüyor.
CGV Mars Group ve film yapımcıları arasında yaşanan kriz sürüyor.

Film yapımcıları ve Türkiye'nin en büyük salon işletme şirketi CGV Mars Group arasında yaşanan kriz sonrası, birçok filmin planlanan gösterim tarihi ertelendi veya askıya alındı. Meclis araştırma komisyonun sinema krizine müdahale etmesi sonrası yeni filmlerin kaderi de belli olacak.

Yapımcılarla sinema salonu zinciri Mars Cinema Group arasındaki 'bilet payı' ve 'kampanyalı bilet uygulaması' konusundaki anlaşmazlığın devam etmesi vizyona girmesi beklenen ve yeni çekilecek filmlerin yayın sürecini tehlikeye soktu. 1 Ocak'tan bu yana vizyona giremeyen filmler yüzünden sinema sektörü geçtiğimiz yıllara göre 10 gün içerisinde 20 milyon lira zarara uğradı.

Güney Koreli CGV Mars Entertainment şirketini protesto etmek amaçlı filmlerini vizyona sokmama kararı alan BKM, beklenmedik bir karar alarak yapımını üstlendiği 'Can Dostlar' filmini 18 Ocak'ta yayınlayacağını duyurdu. Diğer tüm filmlerin beklemedeyken sadece bu filmin vizyona girecek olmasına BKM, bir çocuk filmi olan 'Can Dostlar'ı sırf somestr tatili için çektiklerini bu yüzden yayınlamak zorunda olduklarını belirtti.

Geçtiğimiz hafta sinemada yaşanan krizin Meclise taşındı. Oluşturulan meclis araştırma komisyonu yeni yasa üzerinde çalışmalar başlatırken bu süre zarfında film yapımcıları anlaşmazlığın devam ettiği sürece filmlerini vizyona sokmamakta kararlı oldukları belirtiyor. Köşe yazarı Ali Eyüboğlu, aralarında Yılmaz Erdoğan ve Metin Akpınar gibi isimlerin bulunduğu film yapımcılarıyla görüşerek, krizin bitmesi için yasanın meclisten geçmesi gerektiğini ve yasanın da 510 güne kadar çıkağını düşündüklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >