AVM’ler kütüphaneleri de barındıracak

SAMET TINAS
Abone Ol

Post modern dünyanın tüketim tapınaklarının başında gelen Alışveriş Merkezleri (AVM) insanların vakitlerini belki de en çok harcadığı ortamlardan. Kuruluş gayesi birçok marka ve dükkânı bir arada bulabilme imkânı olarak gün yüzüne çıkmış olan yapılar, bir müddet sonra yemek, sinema hatta mescidi de bünyesine katarak bir mini şehir hüviyetine büründü. Şimdiler de ise yeni bir fonksiyonu icra etmenin arifesinde. Artık kütüphane ihtiyacımızı da karşılayacak.

İlk AVM kütüphaneleri Ankara ve Eskişehir’de kitapseverler ile buluştu.

İlk AVM kütüphaneleri Ankara ve Eskişehir’de kitapseverler ile buluştu bile. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Amacımız 500’e yakın alışveriş merkezini kütüphanelerle buluşturmak” açıklamasında bulundu üstelik. Nata Vega Outlet AVM’de düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmasında, kütüphanelerin yüz yıllardır bilgi kaynaklarını ve kültür ürünlerini koruyarak, nesilden nesile aktaran bir köprü olduklarını vurguladı.

  • Ersoy’un verdiği bilgilere göre Bakanlık, 1186 Halk Kütüphanesi’ni vatandaşın hizmetine sunmuş. Bu kurumlardan herhangi bir sebepten dolayı istifade edemeyenler için ise modern araç-gereçlerle donatılmış 53 adet gezici kütüphane hizmet veriyormuş. Teknolojinin bütün imkânlarını kullandıklarını ifade eden Bakan Bey ‘e-kitap’, ‘Kütüphanem Cepte’ gibi çeşitli dijital uygulamaları da hayat geçirdiklerini belirtti.

Mehmet Nuri Ersoy

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde devam eden faaliyetlere böylece bir yenisi eklendi. Bunun aynı zamanda kamu ve özel sektörün işbirliği açısından pratik bir örnek teşkil edeceği ve çok da hızlı netice alınabileceği düşünülüyor.

“Hem kütüphanelerimizi yaygın hale getiriyoruz hem vatandaşlarımızın, gençlerimizin olduğu her noktaya kütüphane ulaştırmış oluyoruz hem de AVM’lerdeki trafiğe faydamız oluyor. İlk etapta kütüphanelerle başladık, kültür faaliyetlerini de AVM’lerde yapmaya çalışacağız" dedi.

İnsan hakikatte neyi biriktirir?
Gerçek Hayat

Bu kütüphanelerin ilgi görüp görmeyeceği merak edilse de, pek çok kimseye göre beklenen faydayı sağlamayacak. Bir başka konu ise buralara hangi kitapların konulacağı. Çoğu, toplum değerlerine yabancı sözde kitaplardan oluşan popüler kitaplar mı, yoksa her siyasi fikre yönelik eserler mi yahut da AVM’nin sahibinin siyasi ideolojisine yönelik eserlerden mi müteşekkil olacağını da zaman gösterecek.