Bebeklerde yüksek ateşi düşürmenin pratik yolları

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Yetişkinlik dönemine kadar pek çoğumuz defalarca aynı sebeplerden rahatsızlanıp yatağa düşeriz. Fakat söz konusu 3 aylık bir bebek olduğunda bu durum normalden daha fazla tepki göstermemize ve paniklememize sebep olabiliyor. Ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan biri; bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateştir. Peki bebeklerde yüksek ateş nasıl düşürülür?

Ebeveynler için bebeklerin ateşi, en çok endişe edilen durumların başında gelir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını doktora götürmesinin en sık nedeni ateş yüksekliğidir.

Oysa ateş, enfeksiyonlara karşı verilen savaşın göstergesidir ve çoğu zaman mikrobik ya da viral bir hastalığın belirtisi olabilir. Dikkatlice takip ve kontrol edilebilirse, bu yönüyle yararlıdır.

Bebeklerde normal vücut ısısı kaç olmalıdır?

Yetişkinlerde vücut ısısı 35-37 derece olduğunda normal olarak değerlendirilir. Bebeklerde ise durum biraz daha farklıdır. Bebeklerde vücut ısısı yetişken insanlara göre birkaç derece daha fazla olabilir. 36-38 derece bebeklerde normal vücut ısısı olarak kabul edilir. Bebeklerin bağışıklık sistemi zamanla güçlendiği için oluşabilecek enfeksiyon rahatsızlıkları durumunda bebeklerde ateş meydana gelmektedir. Aşı olduktan sonra, diş çıkarma, dönemlerinde bebeklerin ateşi yükseldiğinde uygulanacak yöntemi ebeveynlerin bilmesi gerekmektedir. Bebeklerin hassas olduklarını düşünürsek kullanacağımız yöntemlerin ve ilaçlarında bebeklerin vücut yapısına uygun olması gerektiğini unutmamalıyız.

Bebeğinizin süt içmesini kolaylaştıracak 6 eğlenceli biberon
Hayat

Yeni doğan dönemdeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Vücut ısısı 38 derecenin üzerine çıkan bebekleri doktora götürmeniz gerekir.

Bebeklerde yüksek ateşin sebepleri nedir?

Bebeklerde yüksek ateş hastalık olarak algılanmamalı, yüksek ateş çoğu zaman bebeklerde bir rahatsızlığın belirtisi, vücudun tepkisidir. Vücut savunma olarak, mikroplar ile mücadele eder ve mikropların ölmesi için yoğun bir mücadeleye girişir. Bu yüzden doktorlar bebeklerde ateş çok fazla yükselmediği sürece hemen düşürülmesini tavsiye etmez. Yüksek ateş sadece bir hastalık belirtisi olarak görülmediği için, yüksek ateşin yanında daha farklı hastalık belirtileri görüldüğünde müdahale için hastaneye gidilmesi gerektiğini tavsiye eder.

"Bugün ne mama pişirsem" derdine son! Bebekleriniz için sağlık deposu ek gıda tarifleri
Hayat

Bebeklerde yüksek ateş neden görülür?

Bebeklerde yüksek ateş için ilk üç ay çok önemlidir. Üç ayını doldurmamış bebeklerde görülen yüksek ateş ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. 3 ay altı bebeklerde görülen ateşlerin en büyük nedeni enfeksiyonlardır. Bu yaş grubundaki bebeklerde görülen enfeksiyonlar ciddiye alınmalı ve ateş düşürücü ilaçlarla geçiştirmeden doktora başvurmak gerekir.

Üç aylıktan daha büyük bebeklerde ateşlenme normalin biraz üzerinde seyrederse doktora gitmek yerine evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle ateşi düşürme yoluna gidebilirsiniz. Ancak uzun süren ve farklı belirtileri de beraberinde getiren bir durum varsa doktora göstermeniz gerekir.

Bebeklerde ateş düşürmenin 6 farklı yolu.

Bebeklerde yüksek ateşin düşürülme yöntemleri nelerdir?

  • - Ateşlenen çocuğunuzun vakit kaybetmeden üzerindeki kıyafetleri çıkararak ince bir atlet ya da örtü vs. ile bırakmaktır.
  • - Büyük bir havluyu ıslattıktan sonra, bebeğinizin tüm vücuduna sarmak da etkili bir yöntemdir
  • - Bebeğinize soğuk olmayan, ılık bir bez ile özellikle eklem yerlerine (şakaklar, koltuk altları, kasıklar ve bacak aralarına) kompres yapın.
  • - Ateş yükselmesinde bebeğe duş aldırmak da etkili bir yöntem olabilirken, soğuk duşun daha etkili olabileceği fikrine kapılmayın aksine bu bebeğinizin titremesine sebep olacaktır.
  • - Bebeğinize uygun olan ilaçları içinde aspirin katkısı olmayan ateş düşürücüler verebilirsiniz.

Ateşli havale nedir?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda ateşlenme ile birlikte ortaya çıkan nöbetlerdir. Nöbet sırasında çocuk genellikle etrafta olanlara ve söylenenlere cevapsız hale gelir. Kol ve bacaklarında kasılmalar ya da tamamen gevsek bir hal olabilir. Birçok ateşli nöbet bir-iki dakika sürer, ama birkaç saniyekadar kısa, ya da 15 dakika kadar uzun sürenleri de vardır.

Havale, genellikle bebeklerin ateşinin ilk gününde olur. Bazen ateşi dikkati çekmeyip ancak havale geçirdiğinde fark edilebilir.

Ayrıca ateşli havaleyi “sara” hastalığı ile karıştırmamak gerekir.

Bebeklerde yüzme eğitimi ne zaman başlamalı?
Hayat