Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'dan 'ordudan yana' karar

HABER MASASI
Abone Ol

Ermenistan Başbakanı Paşinyan kendisine 'istifa' çağrısında bulunan Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden almıştı. Cumhurbaşkanı Sarkisyan kararı 'milli çıkarlar' nedeniyle veto ettiğini açıkladı. Bu durumun Paşinyan'ı erken seçime zorlayabileceği yorumu yapıldı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Gasparyan’ı görevden alması için tanınan sürenin bitimine 10 saat kala muhalefetten yana tavır koydu.

Erivan'da protestocular sabaha kadar Başbakan Paşinyan'ın istifasını bekledi
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifa etmesi için gösteriler düzenleyen muhalifler, Ermenistan parlamento binası önünde dün gece saatlerinde çadırlar kurarak sabaha kadar Paşinyan karşıtı protestolarına devam etti.

Ermenistan'da ordunun, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve hükümetini istifaya çağırması ile başlayan Paşinyan karşıtı protestolar devam ediyor. Bir yandan ordunun darbe girişimini bastırmaya çalışan Paşinyan, bir taraftan da Ermenistan muhalefetinin istifa baskısıyla karşı karşıya kaldı.


Hürriyet'in haberine göre görevden alma kararnamesini imzalamayan Sarkisyan,"Genelkurmayda kadro değişimini milli çıkarları göz önüne bulundurarak onaylamıyorum" notuyla Başbakan Paşinyan’a geri gönderdi.

Böylece Ermenistan’da orduyla Başbakan arasında üç gün önce patlak veren muhtıra krizi ülkeyi Paşinyan’ın kaybedeceği kesin gözüyle bakılan erken seçime itmeye başladı.

Yeniden gönderecek

Ceyhun Aşirov ve Nazgül Kenzhetay değerlendirdi: Ermenistan'da neler oluyor?
GZT Avrasya Editörü Nazgül Kenzhetay, Ermenistan'da yaşanan gelişmeleri GZT Haber Merkezi'nde canlı yayında anlık olarak aktardı. Kenzhetay bölge kaynaklarından edindiği son dakika haberleri ve Ermenistan ve Azerbaycan'a dair merak edilen soruların yanıtlarını paylaştı. Yayına katılan deneyimli gazeteci Ceyhun Aşirov da sıcak gelişmeleri değerlendirdi.


Karara ilişkin açıklama yapan Paşinyan, kararın mevcut krizin çözümüne yardımcı olmadığını belirterek, "Genelkurmay Başkanı’nı görevden alma kararnamesini, imzalanması beklentisiyle yeniden Cumhurbaşkanı’na yönlendireceğim" dedi. Öte yandan Paşinyan’ın istifasını isteyen muhalefetin protesto gösterileri devam etti. Başkent Erivan’da dün binlerce protestocu yine sokaklara dökülerek "Paşinyan git" sloganları attı.

Ermenistan'da darbe hareketliliği: Paşinyan halkı sokağa çağırdı
Jurnal.ist