Ermenistan'da darbe hareketliliği: Paşinyan halkı sokağa çağırdı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan - Arşiv
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan - Arşiv

Gelen son dakika haberine göre, Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan'ndan istifa etmesini istedi. Açıklamayı darbe girişimi olarak değerlendiren Paşinyan Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldığını duyurdu ancak Cumhurbaşkanı Sarkisyan karara imza atmadı.

İÇİNDEKİLER

Ermenistan'da darbe hareketliliği yaşanıyor. Erivan yönetimine bağlı ordu, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi.

Eleştirilerin hedefindeydi

Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık çatışmaların ardından Ermenistan'da eleştiri oklarının hedefindeki isim olmuştu. Ermenistan lideri istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmamıştı.

Ermenistan ordusunun istifa çağrısının ardından Paşinyan darbe girişimi yapıldığını ifade ederek halkı sokağa davet etti. Hem Paşinyan destekçilerinin hem de darbe yanlılarının sokaklara döküldüğü bildirildi.

Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu ancak Cumhurbaşkanı Sarkisyan karara imza atmadı.

Paşinyan'a tepkiler dinmiyor

Ermenistan ordusunun çağrısıyla yeniden gündeme istifa talebi aylardır ülkede konuşulan en önemli mesele. Özellikle Erivan merkezli yapılan ve Azerbaycan karşısında Karabağ'da alınan tarihi hezimet sonrası artış gösteren istifa talepleri gün geçtikçe büyüyor.

Hemen her hafta polis müdahaleleriyle sonuçlanan ve arbedenin yaşandığı eylemlerde göstericiler, Başbakan Nikol Paşinyan ve beraberindeki hükümetin istifasını talep ediyor.

Ordu: Konumumuzu teyit ediyoruz

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı yaptığı son açıklamda, ordunun duruma bakışının değişmediğini ve istifa talebinin baskı altında yapılmadığını bildirdi.

Rusya'dan ilk açıklama

Ermenistan'da yaşanan darbe gelişmelerine ilişkin Moskova yönetiminden ilk açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada "Ermenistan'da yaşanan olaylardan endişeliyiz. Bu olaylar Ermenistan'ın kendi iç meseleleridir. Yaşananlar anayasal çerçevede kalmalı" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'den kınama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın kendini istifaya çağıran Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden almasına ilişkin, "Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız" diye konuştu.

'İskender füzesi' yorumu


Paşinyan'ın Rus balistik füzesi İskender hakkında yaptığı yorumların başını yaktığı belirtildi. Geçtiğimiz gün de Paşinyan füzelere getirdiği eleştireye gülen üst düzey bir ismi görevden almıştı.

Ne olmuştu?

Bu tepkilerin en önemli sebebi de elbette ki Karabağ'da yaşanan tarihi hezimet. Yıllar boyunca işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarında hüküm sürmeye çalışan Erivan yönetimi, Azerbaycan'ın Türk topraklarını gasbetmiş, hukuksuzca el koymuştu. Son olarak Azerbaycan'ın çağrılarını kulak ardı eden Ermenistan yönetimine karşı 27 Eylül 2020 tarihinde bir operasyon başlatılmıştı.

Sayılı gün içerisinde tamamlanan bu operasyon ile Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprakları özgürlüğe kavuşturulmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >