Facebook, orijinal videoların ne zaman sahte hale geldiğini gösteren yapay zeka geliştiriyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Facebook, son dönemlerde hızlıca yayılan deepfake videolarla mücadele için yatırımlarını artırıyor.

● Her ne kadar Facebook başı çekse de aslında bu Microsoft ve bir dizi üniversite araştırmacısının da yer aldığı özel bir birim bu süreci yönetiyor.

● Asıl amaç orijinal videonun ne zaman sahte halinin yayıldığını görüp, herkese uygun bir araçla deepfake videoları ortaya çıkarmak. Tüm detaylar haberimizde!

Veri miktarı, yapay zekâ projelerinde ilerlemeyi hızlandıran en önemli araçlardan biri. Yani yapay zekâ aslında ne kadar fazla veri paketiyle beslenirse o doğrultuda daha yüksek performans elde edebiliyor. Facebook'un derin öğrenme konusundaki çalışmaları ise ImageNet, GLUE ve SuperGLUE kriterleri ile destekleniyor. Merak edenler için bu üç maddeyi de kısaca açıklayalım.

Zao isimli deepfake uygulaması tek bir yüz fotoğrafını analiz ederek videolara yerleştiriyor
Bilim Teknoloji

ImageNet, dünyadaki araştırmacılara 'kolay erişilebilir' bir görüntü veritabanı sunmak için geliştirilen bir sistem olarak isimlendirilebilir. GLUE ve SuperGlue ise doğal dil algılama projelerinde kullanılan eğitim programlarını ifade ediyor.

İnsanların yapay olarak oluşturdukları ve karakterlere kurgu cümleleri söylettikleri videolara deepfake deniyor. Yani aslında tüm bu türdeki videolar deepfake videoları olarak anılıyor. Facebook'un yeni geliştirdiği sistem işte bu deepfake videolarını orijinalden ayıran işlemlerin ne zaman yapıldığını bulmaya çalışıyor. Asıl amaç orijinal ve sahte videoları birbirinden ayıran teknolojiyi herkesin kullanmasını sağlamak.

Facebook, aslında yapay zekâ söz konusu olduğunda Microsoft, Cornell Tech, MIT, Oxford Üniversitesi, UC Berkeley, Maryland Üniversitesi, College Park ve Albany-Suny Üniversi'nden akademisyenlerle bir araya geliyor. Hatta deepfake videoların orijinallerinden ayırılması için Deepfake Detection Challenge (DFDC) isimli özel bir yapı da kuruyorlar.

Sahte fotoğraf ve videoların insanları yanlış yönlendirdiği ortada. Yapay zekâya bu noktada her zamankinden daha fazla iş düşüyor. Zira herhangi bir ünlünün ya da siyasinin değiştirilen deepfakevideosu aslında beraberinde bir dizi olayın gelişmesine sebep olabiliyor.

Yapay zekâ araştırmacıları 'deepfake' videoları tespit etmek için çalışmaları hızlandırdı
Bilim Teknoloji

Deepfake Detection Challenge, yapay zekâ aracılığıyla insanları manipüle eden medyayı devre dışı bırakmaya odaklanıyor. Üstelik az önce saydığımız şirket ya da üniversitelerin yanı sıra WITNESS ve sivil toplum örgütleri de bu yapıyı destekliyor. Üstelik oluşturulan yapay zekâ için toplamda 10 milyon dolardan fazla bütçe ayrılmış durumda. İlk testlerin Ekim'de düzenlenecek olan Conference on Computer Vision (ICCV) kapsamında gerçekleşeceğini de belirtmek gerekiyor.

Proje aslında akademik olarak da destekleniyor. Dolayısıyla konuyla alakalı farklı üniversitelerdeki profesörler tarafından açıklamalar yapılıyor.